Lördagmorgon var det dags att börja träna, vi var en blandad grupp med deltagare från 7:e kyu till shodan och från Luleå i norr till Sundsvall i söder. Första passet fokuserade vi på instruerande. Vi fick alla prova på att leda en grupp genom olika träningsmomnet och fick sen feedback från både våra kamrater och Shihan Nygren och Sensei Naser. Personligen tyckte jag alla gjorde ett bra jobb även om det kan skilja 10-tals år i instruktörserfaranhet mellan deltagarna. Efter en lättare lunch så bar det av till Nydala för lite utomhusaktiviteter. Vi började med att springa en kortare runda på knappa 2km som uppvärmning och delades sedan in i lag om 3. Nästa övning blev stafett där vi på tre olika sätt skulle ta oss runt den runda vi värmt upp med, gå i rask takt, gå/springa baklänges och avslutningsvis vanlig löpning. Själv fick jag ”nöjet” att ta mig runt baklänges, måste ha sett lustigt ut för dom motionärer vi mötte när det kom en strid ström av bakåtspringandes människor. Dagens träningar avslutades sedan på en sandstrand med förflyttningar i zenkutsu och kiba dachi i ösregn.

Kvällen rundades sedan av med bastubad på en flotte och grillning.

Söndagen började vi med ett kumitepass med shihan, där vi fokuserade på poängfighting. Shihan ville lyfta fram nyttan med den typen av träning. Inte bara för dom som vill tävla i poängkumite utan även för dom som vill bli duktiga kyokushin fighters. Efter detta så tog sensei Naser över och vi fortsatte med lite klassisk kyokushin kumite träning. Efter en lättare lunch så blev det dags för teori, vi diskuterade instruktörens roll före, under och efter träningen. Sen diskuterade vi litegrand om hur man introducerar nya instruktörer. Detta blev kickoffens sista pass och efter detta så skiljdes vi åt.

Som vanligt en stor eloge till Sensei Naser som tagit initiativ till denna tradition, det är ett jättetrevligt sätt att sparka igång terminen. Givetvis också ett stort tack till Shihan Nygren som också blivit en del av denna tradition. Det är ett nöje att varje år få ta del av Shihans och Senseis erfarenheter som instruktörer. Den vinkling som dessa kickoffer har där fokus ligger mer på rollen som instruktör än på rollen som utövere är något som man får alldelens för lite av normalt. Bättre lärare än Shihan och Sensei kan jag inte tänka mig.

Osu, hälsningar från Region Nord via
Fredrik Lundberg, Luleå kyokushin