Som vanligt är det östeuropa som dominerar tävlingen. Ungern dominerar med sin explosiva fightingstil i dam och de lättare herrklasserna. Litauen är tekniska och har bra placeringar i alla klasser, men starkast i herrarnas tungvikter. Bulgarierna hade hemmaplan och med toppnamn som Valeri och Popov var förhoppningarna var stora på dem men framgångarna blev inte lika stora som förväntningarna. Spanien tog ett steg framåt och våra grannar Danmark fick ett juniorbrons samt ett brons till Brian som förlorade semifinal på tameshiwari. 

Årets svenska deltagare bestod av Jimmie Collin, Fredrik Olsson och Fredrik Månsson. De tidigare anmälda Andreas Almén och Daniela Erkelenz blev tvugna att avstå från tävlandet p.g.a. skador m.m. som gjort att träningen blivit lidande. Mikael Nordström tävlade för Sverige i kata.

Först på plan på tävlingsdagen var Mikael som deltog i en kata-grupp på 18 deltagare. Första kvalomgången klarade Mikael relativt lätt och även andra kvalningen till de sista åtta deltagarna. I sista omgången tävlade han med Sushiho och slutade till sist på 8:e plats. Det var jämt med de närmaste konkurenterna, men dock ett avstånd till toppsiktet. Mikael hade samma placering förra året, men har utvecklat sina kata och placeringen kan tolkas som att konkurensen har hårdnat.

Fredrik Månsson debuterade i sammanhanget och ställdes mot en "ny" Georgier vid namn Sajala Bakur. Georgien är kända för att vara tuffa och tåliga och denna var inget undantag. Månsson var inställd på en lång och tuff fight och precis så blev det. Stundtals var det Månsson som styrde i matchen, men Gerorgien ville inte ge upp. Det krävdes två förlängningar innan vågen till slut avgjorde till Georgiens fördel.

Fredrik Olsson mötte en Bulgarisk debutant vid namn Yasen Stalev. Fredrik öppnade starkt, men hemmafavoriten var envis och kom tillbaka. När Fredrik blev tröttare så växte bulgaren in i matchen. Första ronden blev oavgjord, men i förlängningen bytte Fredrik stil blev med rörlig och då hängde inte bulgaren med. Sista sekunderna dominerade han och vinsten var ett faktum.    
Nästa match var kvartsfinal och motståndaren var rutinerade Lukas Kubilius. En betydligt tuffare motståndare och med taktiken att attackera Fredriks mellangärde. Från början klarade sig Fredrik bra men ett väl tajmat slag träffade rätt och Kubilius fick en wasari. Taktiken fortsatte och snart kom även andra wasarin som avgjorde matchen. Kubilius vann senare tungviktsklassen.

Jimmie Collin hade tur med lottningen och stod över första omgången. Första matchen blev mot Oleksandr Shlekhar från Ukraina. Han hade tidigare vunnit över en kille från Moldavien och visade den matchen att han var en hårt och explosiv fighter. Jimmie räknade med en lång och tuff match, men det blev annorluna. Ganska tidigt träffade några lowkicks rätt och Jimmie fick wasari. Strax efter försöker Oleksanr attackera, men träffas istället av Jimmies jodan-knä och matchen var över på drygt en minut. Nästa motståndare i kvartsfinalen hette Ilias Marius från Rumänien. Ilas och Jimmie har mötts tidigar i EM 2005. Den gången förlorade Jimmie och Ilias blev europamästare. Matchen blev lik matchen 2005, bägge gav och tog ingen av dem dominerade. Jimmie var aningen mer offensiv, men alla förlängningar krävdes. När matchen var över röstade två domare på Ilias och två domare på Jimmie. Huvudomaren avgjorde rättvist matchen till Jimmies fördel. Jimmies sista match var semi-final och mot Sandor Bak från Ungern. De har ju mötts tre gånger tidigare under senaste året och matchen blev en upprepning av de tidigare. Jimmie har svårt att få till ett resultat på det korta avstånd som Sandor fightas och trots ett par bra knäträffar är det Sandors "spurt" som avgör matchen i förlängningen. Förlust för Jimmie, men ett undebart tredjepris för honom och Sverige.