Mikael Nordström ställde upp i kata och hade inför årets tävling justerat träningsupplägget. Förhoppning var att förbättra förra årets 8:e placering.

I första omgången tävlade han med katan "Sushi-Ho". Hans utförande var kraftfullt, men tyvärr så avslutade han katan med ett teknikfel som gav poängavdrag och den totala placeringen räckte inte för att han skulle gå vidare i tävlingen. Vinnaren i herrarnas katan var som så många år tidigare ungraren Attilla Toth.

Herrarnas kumite bjöd inte på så många överraskningar. De var lite färre deltagare än tidigare. Och trots att några duktiga deltagare valt att avstå från EM, till förmån för World Cup så togs de flesta medaljerna av kända ansikten. Få nykomlingar tog sig till medaljplats, men det fanns några undantag. Ungerska Csenge har gjort en raketkarriär senaste året och gick till final, men förlorade mot landfränden Edit Abraham. Och för oss okände Mikheil Tsiklauri från Georgien skrällde ordentligt när han slog ut förra årets EM-mästare Gabor Roza från Ungern.

I övrigt så behölls positionerna ganska oförändrade.  Ukraina ställde upp, som värdland, med många deltagare. De var tuffa men räckte inte hela vägen. Kanske fick Ungern ta ett lite steg bakåt och Litauen tog åter lite mark. Polen deltog med fler än tidigare och placerade sig bra. Spanien visade att de är på väg framåt genom att Inis Pinilla tog guld (och brons i kata) och Norge gör några trevande steg framåt och imponerar i lättvikten.
Flerfaldige EM-mästaren Valeri gick upp en viktklass till + 90 kg (han var mellanviktare 2004) Och matchen som alla talar om är matchen mellan honom och Brian Jakobsen från Danmark, där mästaren var otäckt nära att bli knockad och där matchen avgjordes med ett mycket diskutabelt domslut. Valeri vann dock som väntat även tungviktsklassen. 

Sverige deltog med tre deltagare och det var nog Jimmie som drog kortaste strået vad det gäller lottningen. Första deltagaren var en okänd Georgier vid namn Giorgi Navrozashvili. Som förväntat var Georgien en hårding, men en överaskande uchi-haisoku-geri gav Jimmie kommandot i matchen.  Och innan första ronden var slut hade Jimmie prickat in två chudan-mawashi i kombination med slag, som gav poäng och seger.

Nästa deltagare var mot Tokaji Norbert från Ungern. Samma person som förlorade Jimmie mot på Ungerska Öppna ett par månader tidigare. Matcherna påminde mycket om varandra. Det blev en kämpamatch och alla förlängningar krävdes innan domarna till slut (enhälligt) ger Jimmie segern. En härlig revansch för Jimmie.

I kvartsfinalen var det återigen dags för flerfaldige EM-mästaren Christian Christiansen. De har mötts många gånger och båda har vunnit och förlorat. Denna gång utbyttes det många hårda slag innan Christian utsågs till segrare. Efter en förlängning så fick han domarna med sig, då han var den aktivaste i rondens sista minut. Christian förlorade semifinalen mot Marius Illias från Rumänien som också vann över Sandor Bak från Ungern och blev därmed vinnare i mellanvikten

Fredrik Månsson startade oerhört imponerande. Hans motståndare var Ukrainska Oleg Chupryna Och trots hemmapublikens stöd så var matchen från början till slut Fredriks. Snabba förflyttningar och explosiva anfall hette taktiken. Oleg hade svårt att hinna med och matchen avslutades med en klockren yx-spark som fällde Oleg och gav Månsson "Ippon".  

Andra matchen blev annorlunda. Motståndaren hette Gergo Petho från Ungern och Månsson startade på samma sätt, men Petho var tuffare och mer offensiv. Fredrik blev försiktigare och hade svårt att komma ur ungrarens attacker. Trots flera bra kontringar från Månsson var ungraren var den starkare och vinner rättvist på domslut. Finalen i -90 kg klassen blev en mycket märklig match där domarna avgorde genom att diskvalifisera Darius Gudauskas från Litauen och ge vinsten till landsmannen Dmitrij Alekseandrov   

Fredrik Olsson hade de bästa förutsättningarna. Hans första motståndare var belgaren Robert Verlegh, en motståndare som Fredrik mött och vunnit över tidigare. Denna gång gick det på samma sätt och fort gick det. Efter drygt en halvminut fick Fredrik träff med ett knä som fick belgaren att tappa luften. "Ippon" och vinst rekordsnabbt.

Nästa motståndare var Israelen Alexi Mateev som imonernde nog vann över bulgaren Terziev. Men inte heller den matchen bjöd på något motstånd för Fredrik. Israelen visade Fredrik allt för mycket respekt och Fredrik kunde dominera i matchen. Två stycken mawashi gav poäng på dryga minuten och Fredrik var klar för kvartsfinal.

Förra årets silvermedaljör Eduard Janoashvili från Georgien var motstånderen och trots stor längdskillnad kom respekten nu från Fredrik. En avvaktande inställning gav Georgiern utrymme att attackera med fullkraft mot Fredriks ben, vilket gjorde Fredrik ännu mer avvaktande. Det var inte förrän sista halvminuten som Fredrik åter tog iniativ och började kriga med Eduard. Men det gjorde han bra, han pressade honom bakåt, men det räckte inte. Domarsiffrorna 3-0 stoppade den förväntade förlängning och därmed hans medaljchans, men det var nära. Eduard tog sig vidare till final där han förlorade mot Valeri Dimitri