Uppresan
Fredag morgon 7.00 träffades 4 tävlande + en coach från Göteborgs Karate Kai för att starta resan till Bergen.
Resan var helt utan missöden och vi kom fram till Bergen lite efter kl2200. Vi missade tyvärr invägningen men det hade vi meddelat arrangören om tidigare under dagen.

Tävlingsdagen
Eftersom vi kom sent på fredagskvällen fick vi väga in på morgonen – efter en rejäl hotelfrukost vilket gjorde vissa lite nervösa… Spektakulärast var Burim som vägde in endast iklädd kalsong på 79.9 – en perfekt invägning!

Vi lagledare fick en regelgenomgång och största skillnaden är varningssystemet där man inte tillämpar tillsägningar som vi gör hemma utan gör man en otillåten teknik får man shui itchi direkt. I fullkontakt var Do mawashi geri var förbjuden teknik och anses osportsligt med enda syfte att skada motståndaren. I Norge används hjälm både i fullkontakt och i ”fullkontakt med begränsning” men där tillkommer även benskydd och handskar.

Tyvärr blev det endast 3 damer, alla i -65 kg klassen.
Först ut på mattan var Kristin – motståndet var en kompakt norsk tjej vid namn Tina Johansen. De flesta matcherna gick full tid utan ett enda avbrott. Kristin började direkt att sätta sina tekniker – bra slag och chudan mawashigeri.
Vi fick inte lov att använda våra handskar utan fick låna rejäla säckhandskar så slagen gjorde inte riktigt det jobb som man ville. Den Tina svarade med att hålla mycket kort distans och slå mycket. Kristin rörde sig bra och fick in de flesta av hennes tekniker. Efter tre intensiva minuter gick gonggongen – Kristin vann med alla flaggor.

Match nummer två var Burims första fullkontaktsmatch dvs. med hjälm men utan handskar och benskydd. För motståndet stod Andrzej Majcher, en inflyttad norskpolack . Stenhård öppning från Burim där alla slag och hårda lowkicks träffade, efter chockstarten hämtades norrmannen och började blockera med benen men tvingades hela tiden bakåt. Undantagen var några kombinationer som han lyckades få in och stanna upp Burim som annars oavtröttat fortsatte driva honom bakåt. Efter tre minuter var det ”yame” och vi blev överaskade när domarna dömde oavgjort. I Norge har man en minuts vila innan förlängningen kör igång. I pausen sa Burim att han skadat sig och ville bryta, tävlingsläkaren tillkallades och tyckte att det var säkrast att bryta matchen. På med tryckförband, is och foten i högläge.

Efter Burim var det Fredriks tur och han ställdes mot norska Tobiasen Kvinesdal, som var lite kortare men såg stabil ut. Fredrik öppnade med att sätta bra slagkombinationer men lowkicksen lyste med sin frånvaro. Han fick bra tryck på motståndaren och drev ut honom mot hörnet men väl där bet norrmannen tillbaka och började sparka en hel del inside-lowkicks.
 Det blev en jämn rond där Fredrik tröttnade lite mot slutet och domslutet blev oavgjort. En lika tät förlängning – slagväxlingarna var många och långa, även denna mot ett oavgjort resultat. Vågen skulle fälla avgörandet : Fredrik 96Kg,  Tobiasen 106Kg : så segern gick till Fredrik.

Rebecca inledde matchen mot norska Tina med många långa slagserier och varierande sparkar. Återigen försökte norskan krympa avståndet väldigt mycket vilket inte passade Rebecca jättebra som ville få ut lite mer längd på sina tekniker. Efter att i princip gått oavbrutet i 3 minuter så bröt domaren och alla dömde till Rebeccas fördel. Rebecca var trött men nöjd efter segern.

Fredriks andra match blev återigen mot en tyngre motståndare. En stark start från Fredrik överaskar norrmannen Steinar Trellevik, som blir väldigt passiv och efter att kört på ett tag blir även Fredrik passiv och släpper in motsåndaren i matchen. Fredrik blir träffad av en hård inside lowkick och blir tvungen att backa bak. Detta ger norrmannen övertag som lyckas driva ut Fredrik och få honom gå backa flera gånger. I slutändan så blir utdrivningen det som ger motståndaren alla flaggor.

Av de 4 svenska deltagare fick 3 var sin pokal att ta med hem :

Rebecca Pehrsson 1: a plats -65
Kristin Berglund   2:a plats  -65

Fredrik Johansson 3:e plats  +90

Osu
Sempai Jörgen Ghose