På senare år har våra tävlingar präglats av en publik som varit engagerad men blygsam i antalet. Men i år kunde man ana ett lite trendbrott då några fler än vanligt sökte sig till Kristinedalshallen/Göteborg, trots det fantastiska vädret. Och publikens placering nära mattan gav tävlingen en klassisk Kyokushinatmosfär.

Ett annat spännande trendbrott var att så många "RM-debutanter" deltog. Tidigare juniorer och tidigare Shinjin- Shokai- Shishi- Cup mästare utmanade de etablerade, med bravur. Det bådar gott för utveckling av Svensk Kyokushin i framtiden. 

Kata
Antalet katadeltagare var få i antalet och det var egentligen bara damernas kata-B som bjöd på flera matcher. Övriga klasser bestod endast av en final och t.o.m endast en solo-kata i herrarnas kata-B. Och det är "norrlandsklubbarna" som placerar sig överst på prispallen. Kristinehamn som lyst med sin frånvaro på tävlingsarenorna var tillbaka med två unga deltagare, dock ingen medalj denna gång.

Kumiten
I kumiten var det jämt med deltagare i alla klasser. det var bara damernas +65 som var några färre . I gengäld var herrarnas -70 några fler. Det var också den viktklass som Uppsala dominerade i dubbel bemärkelse. Hälften av alla anmälda var från Uppsala och när tävlingen var över hade samtliga placeringar gått till dem. Vi fick se flera spännande matcher bl.a. där elev och instruktör möttes i kampen om medaljerna. 

Herrarnas mellanvikt hade flera intressanta matcher. Daniel Wiberg nyss hemkommen från Japan fick aldrig möjlighet att visa sina färdigheter, då Adam Rogård, med Tae-kwon-do bakgrund, strategiskt undvek att gå i duell med Daniel. Och avgorde redan i första ronden genom att ta poäng och gå vidare till final. Finalen mot Jimmie Collin blev således extra kryddad då det blev lite av en stilduell. 

I herrarnas tungvikt var hälften av deltagarna RM-debutanter som utmanade de etablerade. Det blev också en debutant Ahmad Farzad som gick hela vägen till förstaplatsen efter en kämpafinal mot etablerade Fredrik Johansson.

Damernas kumite har utvecklas för varje år som går och det var full fart i lättvikten. Även där tog debutanterna sig ton. F.d. junioren Caroline Kralj tog sig ända till final och utmanar rutinerade Rebecca Pehrsson, nyss tillbakaommen från Norges Cup. Ett Göteborgs-derby som höjde stämningen i hallen.

Damernas tungvikt var färre, tyngre och kanske också tuffare. De bägge semifinalerna var bägge Ippon segrar och själva finalen Karin Airaksinen mot Jenny Sandersson blev också en tuff match. Även denna final var det en RM-debutant som tog hem guldet. 

Resultat

Damer Kata B

1 Alicia Edin – KS Umeå Kyokushinkai
2 Maria Andersson – Göteborgs Karate Kai
3 Hanna Lundmark – Skellefteå Kyokushin

Damer Kata A

1 Alicia Edin – KS Umeå Kyokushinkai
2 Nina Engqvist – Banzai Karate Kai

Herrar Kata B

1 Adam Rogård – Uppsala Kyokushin

Herrar Kata A 

1 Mikael Nordström – Skellefteå Kyokushin Karate
2 Johan Edin – KS Umeå Kyokushinkai

Damer kumite -65

1 Rebecca Pehrsson – Göteborgs Karate Kai  
2 Caroline Kralj – Banzai Karate Kai
3 Anna Ljung – Umeå Karateklubb
3 Elin Herlitz – Skellefteå Kyokushin Karate 

Damer kumite +65

1 Karin Airaksinen – Stockholms Karate Kai
2 Jenny Sandersson – Keiko
3 Maria Andreasson – Göteborgs Karate Kai  
3 Sara Hägge – Göteborgs Karate Kai  

Herrar kumite -70

1 Martin Aparicio – Uppsala Kyokushin
2 Torbjörn Helmfrid – Uppsala Kyokushin
3 Poja Zadeh – Uppsala Kyokushin
3 Jimmie Wijk – Uppsala Kyokushin  

Herrar kumite -80

1 Jimmie Collin – Keiko
2 Adam Rogård – Uppsala Kyokushin
3 Burim Salihu – Göteborgs Karate Kai  
3 Daniel Wiberg – Lyksele Kyokushin

Herrar kumite +80

1 Ahmad Farzad – Stockholms Karate Kai
2 Fredrik Johansson – Göteborgs Karate Kai  
3 Anders Nordh – Stockholms Karate Kai
3 Karl-Johan Andrén- Uppsala Kyokushin

Fighterpris gick till  
Rebecca Pehrsson – Göteborgs Karate Kai  
Jimmie Collin – Keiko

Tameshiwaripris gick till
Karl-Johan Andrén- Uppsala Kyokushin (20 brädor)