Vad det gäller resultatet så var det lite förvånande att ryssarna och japanarn inte var mer dominanta än var de var. Bägge hade bra anledning att imponera, Ryssland som värdland och Japan efter insatsen i VM. Men tvärtom vad man förväntat sig så blev ryssarnas favoriter utslagna tidigare än förväntat, med undantag Roman Nesterenko som vann mellanvikten på ett övertygand sätt. Och japanarnas hopp Tsukamoto tog sig visserligen till final, men till buarop och med en viss hjälp av domarna. Man kunde dessutom ana att en generationsväxling pågår i det japanska laget.

Europa gjorde dock det som förväntades även om medlajhoppet Donatas blev tidigt utslagen i en märkvärdig taktikmatch mot Tsukamoto, Tävlingens positiva överraskning var dock Kasakstan, som fightades tufft och snyggt. Räkna med att se dem på medaljplats i framtiden.

Men förutom Kasaktsan som representerar Asia och South Pacific som tog sig till medaljplats via Sam Gilbert, så var det ändå Japan, Ryssland och Europa som var de starka regionerna. America, Africa, Mellan Östern håller inte samma nivå även om en och annan fighter är duktig.

Sverige hade med Jimmie Collin som en representant för Europa. Han tävlade i mellanvikt tillsammans med ytterligare fem representanter.

Jimmie första utmanare var Kenichiro Nakagawa från Nordamerika. Ett osynat kort som visade upp snabba sparkar på uppvärmningen. Som tur var uteblev de på matchen. Kenichiro är amerikansk mästare och obesegrad  sen fyra år tillbaka, men  Jimmie satte stopp på segersviten.

Matchen började med att han attackerade Jimmie med korta serier och
rörde sig mycket på mattan. Matchen var intetsägande till att börja med men Jimmies hårda slag bröt ner försvaret hos japanamerikanen. Och i slutet på ronden så var det en snabb överaskande mae-geri mot mellangärdet som avgjorde.
Kenichioro tappade luften och Jimmie tilldelades en wasari. Efter det blev inte matchen samma igen. De sekunder som återsod av ronden var helt och hållet Jimmies och det var nära att Jimmie skulle få ytterligare ett poäng.

Även om första motståndaren var okänd så var oddsen ändå på Jimmies sida i den matchen, men match nummer två mot ryska Andrey Shestakov skulle bli svårare.

Hemmafavorit med en rörlig fightingstil och hade snabba sparkar även han.
Men hans snabba sparkar hade inte kraften och även om en och annan spark träffade sitt mål så stod Jimmie oberörd och fortsatte att leta svagheter på sin motståndare. Det blev till sist ryssens högerben som blev måltavlan. Första ronden blev oavgjord, men ryssen var märkbart besvärad av sparkarna och i förlängningen fortsatte Jimmie att bearbeta benet. När Andrey fokuserade på benet lite för mycket ändrar Jimmie höjden och mawashi-geri-jodan sitter klockrent. Ryssen står kvar någon sekund innan han faller och blir liggande. Ipponvinst till Jimmie

World Cup är en tävling som pågår i två dagar och Jimmie kunde gå nöjd hem dag ett. Utmaningen påföljande dag var besegra Marius Ilias, nuvarande europamästare och mycket variationsrik fighter. Jimmie räknade med en tuff match och flera förlängningar då han mött Ilias två gånger tidigare (och vunnit en). Han var skadefri så förutsättningarna var bra. Matchen blev ett duellerande med sparkar och slag. Bägge träffade med sina tekniker men ingen visade tecken på att bli skadad. Jimmie var otäckt nära att få utdelning på en av sina klassiska hiza-geri-jodan. Men Ilias höll masken och visde inga synliga tecken på att han var skakad och matchen gick vidare. Det blev till sist i andra förlängningen som matchen till slut avgordes till Illias fördel. Jimmie hade inte orken och när Ilias drog upp tempot i slutsekunderna så klarade inte Jimmie hänga med.

En rättvis vinst till Ilias och en fantastisk insats av Jimmie när han placerar sig bland de klassisk "best eight" i världen!

Tävlingen sändes live (med lite avbrott då och då) på superkarate.ru 
Och resultatet finns att läsa på  http://superkarate.ru/turn/wko-4wc.htm

I publiken fanns det också en liten svensk hejarklack som stöttade Jimmie när han var på mattan.
Stefan Tangen var en av dem och han tog även några bilder som han bjuder på. 

jimmie.jpg

roman.jpg

tsukamoto.jpg

valeri.jpg