Det var 30 personer totalt som hade samlats denna lördag för att träna Kyokushin fighting. 6 klubbar var representerade i från Sverige och lika många från Norge. Längst resa hade gutten från norska Finnsnes, som ligger i närheten av Tromsö i NordNorge.

Lägret bjöd på sedvanlig förflyttningsträning, teknikkombinationer och en del tuffa fysövningar. Sparringen var uppdelad i olika grupperingar och landslaget kunde sparras på sin nivå samtidigt som juniorerna utmanade varandra på sin nivå.

Förutom svett och muskelvärk så bjöds alla på en fantastisk lunch mellan passen och grillade hamburgare efteråt. Det var Sempai Torbjörn Helmfrid som generöst bjöd alla deltagare på det kalaset. Extra kul för Svensk Kyokushin när vi hade gäster på besök. 

Bakgrunden till besöket är ett nystartat skandinaviskt samarbete mellan Norge, Danmark och Sverige. Tanken är att vi skall kunna ha gemensamma läger och gemensamma tävlingar i framtiden. Tanken på samarbete är inte ny på något sätt, men denna gång finns det en tanke på att satsa på ungdomar framför allt.   

Det är våra ungdomar i åldern 15-20 år som vi nu fokuserar på. Idag är det få som tävlar och ännu färre som har internationell erfarenhet. Om vi i framtiden skall kunna konkurera med övriga Europeiska länder, så måste även våra ungdomar skaffa sig internationell erfarenhet. Målet är att Sverige i framtiden skall ha ett ungdomslandslag.

Under hösten 2009 kommer det att arrangeras ett läger i Horten /Norge speciellt för ungdomar som vill satsa på kumite. Och under våren är ett liknande läger planerat i Sverige. 

Ytterligare en förhoppning finns att i framtiden kunna etablera "Scandinavien Open Junior" En tävling där man kan skaffa sig internationell erfarenhet, med deltagare på samma nivå och utan stora resekostnader.