U22 är en tävling för ungdomar i åldern 18-22 tävlingen hölls i Vilnius, Lithauen och är ett försök att uppmuntra och utveckla ungdoms-karaten. Flera länder som ex. Lithauen Ungern Bulgarien har så många duktiga utövare att flera aldrig får chansen att tävla i stora internationella tävlingar.  U22 är ett försök att ge dem erfarenhet och möjlighet att få tävla med andra på samma nivå och samtigt en möjlighet att kunna förbereda sig inför de riktigt stora turneringarna, som senior-EM och VM.

Tävlingen hade alla ingridienser som ett EM skall ha. Högtidliga tal, vip-gäster, storbildsskärm och uppvisningar. Den hölls till och med i samma hall, "Siemens Arena" som EM 2007 Men det fanns också skillnader.  Den nedkortade matchtiden samt benskydden gjorde att antal knock-outs var färre och fler matcher avgjordes på domslut. Trots det var det flera matcher som innehöll både Wasari och Ippon, men det var oftast luften som tog slut hos någon.

Teknikmässigt kunde man också se en viss skillnad. Slag och mawashi-geri dominerade stort, mindre vanligt var det med hiza och klackar. Men tobi-ushiro-geri användes kanske mer än vid seniortävlingarna ?  

Nivån på deltagarna var hög, men det varierade, det var många nya ansikten, men även några kända. Bl.a. Polska Parol som vann Tjeckiska Öppna förra året och Ukrainska Popovych som kom tvåa EM-2007.

Som vanligt dominerade öststaterna med både vad det gällde antal deltagare och antal medaljer. Värdlandet Litauen var dock inte alls så dominant som man kunde vänta sig, vad det gällde medaljer. Med tanke på att de hade överlägset mest antal deltagare. Istället var det Ukraina som imponerade på prispallen och största överraskningen stod kanske Frankrike för, som lyckades få två fighters på prispallen 

Sverige har få som kan ställa upp i en sådan här tävling, då svenska ungdomar oftast tävlar med ett annat tävlingssystem och få har någon erfarenhet av internationellt tävlande och full-kontakt regler överhuvudtaget. 

Men Cecilia Wallin från Mjölby antog utmaningen, precis 18 år fyllda. Hennes meritlista består av en enda internationell tävling, Swiss Open junior. En tävling som hon vann, men också en tävling där handskar och huvudskydd används och med regler som inte tillåter kontakt mot huvudet. Så U22 var en stor utmaning för Cecilia. 

Cecilias stod över första omgången och första matchen var kvartsfinal. Matchen föregicks av mycket ändringar i matchschemat och uppladdningen drog ut på tiden. När det äntligen var dags så var både motståndare och matchordning ändrad. Så efter mycket väntan så blev det istället en stressig uppvärmning inför matchen mot Lithauiska Kostina Aleksandra Matchen startade intensivt och Cecilia hade fullt upp med att möta Aleksandras intensiva attacker. Men efter halva matchtiden blev det lite lugnare och Cecilia fick förflyttningarna att fungera. En intensiv slagserie uppföljt med en snabb mawashi överraskade motståndaren. Träffen knockade inte men skakade om Aleksandra tillräckligt för att domarna skulle ge Cecilia en wasari. resten av matchen försökte Aleksandra att få till baka poängen, men Cecilia svarade bra och vann till sist matchen.

Semifinalen gick mot hårtslående Lidia Körmöndi från Ungern. Det blev en tuff match för Cecilia som smaka Lidias hårda slag och sparkar. Trots pressen svarade hon bra och var dessutom nära med några jodan-mawashi. Matchen gick till förlängning, men Lidia var den bättre och Cecilia fick se sig besegrad, utav Lidia som senare vann viktklassen. Cecilia fick en hedersvärd tredjeplats och visar att trots att vi har andra tävlingsregler i Sverige så går det att mäta sig med resten av Europa !

U22 har drivits som projekt och det finns en förhoppning om att detta kommer att bli en återkommande tävling varje år. Redan nu talas det om att nästan U22-tävling planeras till oktober nästa år. Kanske kan vi se Cecilia och några fler deltagare från Sverige då?  

Ungdomarna är framtiden ! 
Mer om U22 http://www.u22.kyokushin.eu/

u22_1.jpg

u22_2.jpg

u22_5.jpgu22_6.jpg