Årets Dutch Open var en positiv upplevelse, både vad det gäller resultat och arrangemang, även om den fanns några detaljersom kan förbättras inför framtiden. Vad det gäller arrangemanget så var det helt klart en förbättring från tidigare år. Matcherna bjöd på bra karate och underhållande tekniker. Publiken var placerad nära mattan vilket gav en tät Kyokushinatmosfär Och från och med semifinal så var det ljussättning på mattan som lyfte arrangemanget ytterligare.

Sverige fanns representerande både från vår egen organiisation, plus två deltagare från Wiklunds dojo. Även Norge var där och representerande Skandinavien. Och det gjorde de bra, genom Eve's guld i mellanvikten. Ett positivt tecken på att vårt grannland är på frammarsch.

Vårt svenska team var ett relativt oerfaret gäng. Både Fredrik Olsson och Fredrik Johansson har varit med ett tag. Men Adam Rogård, Rebecca Pehrsson och Mikael Sahlin är relativt nya på den internationella arenan.

Adam hade utmaningen att gå första matchen mot Ghanbari (som senare vann hela lättvikten). Adams rörliga fightingstil, med snabba kontringssparkar dominerade första delen av ronden, men efter att han fick ett otillåtet slag mot ansiktet så vände matchen och den till synes osårbara Ghanbaris tog mark med hårda slag och lowkicks. Adam fick domarrösterna mot sig efter första ronden.

Rebecca hade också otur med lottningen och fick gå första matchen mot Ungerska Toth. En match som hon, trots förlust, gjorde imponerande bra. Toths hårda slag har drivit många motståndare bakåt på mattan, men Rebecca stod upp bra och svarade på attackerna. Men inte tillräckligt bra tyckte domarna och gav segern till Toth efter första ronden.

Mikael Sahlin gjorde comeback efter flera års upphåll och det gjorde han imponerande bra. Redan första matchen stod utmaningen i att besegra fjolårets mästare och hemmafavoriten Dehathi. Hemma favoriten fich en chockstart när Mikael nästan sänkte honom med jodan-mawashi i startsekunderna och matchen fortsatte på samma sätt. Det blev en chudan mawashi som till slut avgjorde matchen till Mikels fördel, Ippon i första ronden.
Nästa motståndare var inte heller okänd. Shnawa är en av IFK-Englands duktiga lättviktare och han visade Mikael större respekt, men det hjälpte honom inte. En knä i mellangärdet uppföljt med några slag avgjorde matchen också denna gång i rond ett.
Sista matchen var mot Ghanbari, som tidigare besegrat Adam. Och det blev även han som till slut besegrade Mikael. Trots en imponerande inledning av Mikael så vände matchen efter att Ghanbari träffat med några bra lowkicks. Twå wasari och förlust, men en imponerande comeback och ett silver till Mikael.

Fredrik Johansson ställde upp med en skadad fot och mötte i första matchen Bernhart Muller från Tyskland. Och det blev ett typisk Johansson match med mycket attityd och flera förlängningar, men attityden gav resultat och när matchen till slut var över så var det Johansson som var vinnaren.
Nästa match blev ett "nationellt-derby", där motståndaren hette Kevin Wiklund. Kevin hade imponerat tidigare i tävlingen och skaffade sig redan tidigt i matchen ett försprång, då en jodan-mawashi träffade Fredrik och gav wasari. Och trots försök från Fredrik så fanns det inte möjlighet att ta tillbaka poängen utan det blev förlust redan i första ronden. Som salt i såren konstaterade läkarna efter matchen att Fredriks fot behövdes röntgas då de misstänkte benbrott.  

Fredrik Olsson ställde upp som en av favoriterna i tävlingen, men tyvärr slutade hans framgångar för tidigt. I första matchen så mötte han Sammy Lee Muller från Holland. Ett relativt okänt namn, men som besegrat Junge från Norge på Ippon i första matchen. Det blev en tuff match där Olsson stod för de bästa träffarna och farligaste chanserna, men Muller vägrade att ge upp. Matchen gick till vågen som inte avgjorde denna gång, utan det krävdes en sista förlängning innan Fredrik till slut stod som vinnare.
Nästa match som var semifinal blev en tråkig förlust för Olsson. Han mötte kroaten Goran Dekanic och Fredrik dominerade i matchen från början till slut, men domarna tycker oavgjort och vågen avgör till Gorans fördel. En tråkig avslutning för Fredrik och ett brons som tröstpris.