Spanien var värdland för årets EM, och tävlingen präglades av den sydeuropeiska mentaliteten. Spanien som har haft sina främsta framgångar på damsidan lyckades ta hem två bronsmedaljer på herrsidan. Annars var det som vanligt  öststaterna som dominerade. Litauen förstärkte sin topposition på bekostnad av Ungersk tillbakagång. Det var främst på herrarnas tungvikt och damsidan som Litauen imponerade.  Och det var i damklassen man kunde se den största utvecklingen. Damerna visar hög teknisk klass, kraftfulla tekniker och bjöd på många underhällande matcher. En fighter värd att nämna var Csenge från Ungern som har gjort en raketkarriär och placerat sig bland de bästa på bara några år. Hon bjuder på en underhållande fightingstil och är en klar publikfavorit. 

Vårt grannland Danmark som brukar göra bra ifrån sig, gjorde även så denna gång. Brian tog brons i tungvikten och de fick även en juniormästare i form av Beka Gogiberidze i +75 kg klassen. Norge som är i en utvecklingsfas och relativt nya i sammanhanget ställde upp med med tre deltagare som alla gjorde bra ifrån sig, men tog inga medaljer.

Sverige hade endast 2 deltagare med i år, men bägge var väl förberedda och hade medalj i sikte. En hårdsatsning 7 veckor innan tävlingen skulle ge det lilla extra inför detta EM.

Fredrik Olsson som tävlar i supertungvikt (+90 kg) hade färre motståndare än övriga grupper. men konkurensen var hård. Första motständaren i åttondelsfinal var Sandor Kovacs från Ungern, som placerat sig 2:a i U22  2009. Matchen var till Fredriks fördel. Den var visserligen stundtals jämn, men i slutet på första ronden lägger Fredrik i ytterligare en växel och pressar Sandor bakåt. Det räcker för att ge honom segern och han går vidare till kvartsfinal. Där möter han Eduard Janoashvili från Georgien. Eduard har varit med länge och placeradt sig på medaljplats flera gånger tidigare. Det var också hans erfarenhet och taktik som avgjorde matchen. Fredrik och Eduard möttes även förra årets EM i kvartsfinal och på sätt och vis blev matchen en upprepning, men det fanns också skillnader. Fredrik satsar offensivt, pressar stundtals Eduard och är riktigt nära med att träffa med flera jodan hiza-geri. Eduard satsar på att försvara sig spara krafterna till rondens slutsekunder. Första ronden blir oavgjord och förlängningen går till på samma sätt, men Fredrik tappar något när Eduard lägger in slutspurten och domslutetblir oerhört jämt med en domarröst på Fredrik en oavgjord och tre till Eduard. Förlust för Fredrik men trots allt en framgång sen förra året.

Jimmie Collin fick WO i första omgången och fick möta Ungerska Gabor Buzas i kvartsfinalen. De har mötts tidigare och då vann Jimmie, men det var en bättre förberedd Gabor som Jimmie mötte denna gången. Matchen blev jämn och lång. Även om Jimmie var drivande stora delar i matchen så krävdes alla förlängninar och slutsekunderna var oerhört jämna. Med knapp marginal gick Jimmie vidare till kvartsfinal.
Där mötte han Kravets Oleksaqndr från Ukraina. Jimmies motståndare hade respekt för Jimmie, men också väldigt hårda sparkar. Och det blev hans sparkar mot Jimmies slag som matchen handlade om. Till slut var det Jimmies slag som fick Kravets att tappa luften. Men det var en skadad Jimmie som tog sig vidare till semifinal för att möta fjolårets Europamästare Marius Ilias från Rumänien.

På tameshiwarin så chansade Jimmie på att skaffa sig fördel genom att försöka ta mer brädor än Ilias, men försöket misslyckades och enda chansen att ta sig vidare var att försöka hitta Ilias svaga punkt. Och semifinalen startade bra. Trots sina skador bjöd Jimmie Ilias på en bra match. Han är nära med knä och sparkar men första ronden blev oavgjord. I förlängningen hittar Illias Jimmies onda ben och Jimmie får svårare att ge igen.

Efter ronden så dömer domarna Ilias till segrare och Jimmie får avsluta sitt EM som bronsmedaljör.