Europas äldsta knockdown tävling, anrika British Open arrangeras av IFK-Kyokushin och tävlingen växer för varje år. I år var det totalt ca: 120 deltagare och ett 20-tal organisationer. Det är främst de Europeska nationerna som är representerade, men även exotiska inslag som Sri Lanka och Ryssland förstås.

Tävlingen välkomnar alla stilar och i år var det stor variation. IFK-Kyokushin dominerar förstås, men även Shinkyokushin deltar med många deltagare bl.a. Spanien, Norge, Belgien. I år fanns det t.o.m. Krav Maga representerat.

För Sverige tävlade bl.a. Karl-Johan Andrén, som var där för att förbättra sin internationella erfarenhet och få lite revansch för den snöpliga matchen i Swedish Open. Och det fick han i sin första match när han mötte engelska Paul Smith från Shidokan York. Matchen startade i ett intensivt anfall från Kalle med jodan-mawashi som avslut. Allt var över på 5 sek, vilket gjorde honom till vinnare och dessutom vinnare till "snabbaste- knock-priset"

I andra matchen mot ryska Anton Solovyev var det ombytta roller. Då var det Kalle som blev förloraren på samma teknik. Efter ryssen fått en sin wasari gjorde han dock ett mycket bra försök att komma tillbaka in i matchen, dock utan att lyckas.

Jenny Sandersson som haft uppehåll en längre tid p.g.a. knäskada fick tuffaste tänkbara start. Anita Bucher från IFK-Kyokushin har blivit starkare sen vi såg henne sist och tidigt i matchen fick Jenny känna på hennes hårda slag och lowkicks. Men Jenny stod upp bra och kontrade med raka sparkar och krokar. En mycket tuff match som tyvärr Jenny förlorade till högt, pris då hennes knän tagit en hel del stryk utav matchen.

Jimmie Collin presterade som förväntat mycket bra i de första matcherna var han den bättre utan tvekan och slog ut spanjoren Perales (IKO) med hiza geri-jodan och Belgaren Ing Hin Njoo med mawashigeri-jodan. Men sen blev det tuffare mot spanjoren Juan Bautista Rodriques som stod upp bra mot Jimmies hårda slag. Matchen gick till förlängning, men till slut vann Jimmie på arbetsseger.

Men i semifinalen blev det stopp. Då var det ryska Donov Andrey som gav Jimmie en jämn fight. Jimmie attackerade starkt och var nära med hiza, men ryssen verkade outtröttlig och till slut var det tameshiwarin som avgjorde matchen till ryssens fördel. Ett tredje pris till Jimmie och den enda icke-ryss som stod på prispallen i mellanvikt.  

Fredrik Olsson nya fighting stil är både underehållande och effektiv. Martin Cornelissen från Holland gjorde allt han kunde för att förstöra Fredriks fight. Men till slut blev Fredriks slag för mycket för honom och en wasari plus matchvinst blev Fredriks efter en förlängning. Andra matchen mot spanska Alcazar Augustin var Fredriks från början till slut. den betydligt mindre spanjoren kunde aldrig hota Fredrik och matchen var slut efter en rond.

I kvartsfinalen mötte han Rasmus Kröyer från danska Ashihara. De bägge möttes även i Swedish Open då Fredrik vann övertygande på knock. Men denna gången gick det inte lika lätt. Men till slut så fick Rasmus vika sig för Fredrik och då stod ryska toppfightern Dmitry Savelyev på tur.

Det blev en spännande semifinal där styrka stod mot taktik och teknik. Men klockan var emot Fredrik och matchen var jämn. Vikten var det som blev avgörande till Fredriks nackdel och en mycket hedersvärd 3:placering, där även han stod ensam på prispallen med bara ryssar.    british_deltagare.jpg