Dutch Open har sedan förra året en ny profil och tävlingen har lyfts, både vad det gäller arrangemang och tävlande. Tävlingen är välbesökt och stämningen är hög, speciellt när de Hollänska favoriterna tävlar.

Deltagande länder var i år Holland, Belgien, England, Lithauen, Sverige, Norge och Rumänien. Och det var Rumänien som dominerade med starka hårtslående fighters, men Hollands duktiga tekniska fighter bjöd på mycket underhållande Karate.

För Sverige deltog rutinerade Fredrik Olsson och på damsidan hade vi med debutanten Sara Hägge från GKK.

Fredrik Olsson startade starkt genom att vinna över Norske Stensnes i första ronden. Stensnes taktik var att ligga nära och förstöra Fredriks fight, men när Fredrik fick utrymme för slag och low-kicks så klarade inte Stensnes att möta upp. Ett liknande öde mötte Malcom Scott från England i kvartsfinalen. Han hade en annan taktik, men matchen slutade på samma sätt, Fredriks tunga attacker var för svåra att stå emot. 

Men i semi-finalen blev motståndet hårdare. Dorint Margarint från Rumänien och Fredrik kämpande om marginaler. Den första ronden var Fredriks slag effektivare än Margarints low-kick, men matchen jämnade ut sig och i sista förlängningen var oerhört jämn, vilket syntes på domarresultatet 3-2 till rumänens fördel. Ett brons till Fredrik, men tävlingens "riktiga" final, sett med svenska ögon.

Sara debuterade imponerade, men på värsta tänkbara sätt. Med lite flyt i lottningen och en riktig kämpamatch mot Holländska Shannon Jano tog hon sig enda fram till final. 

Men där var motståndarens namn Margarita Ciuplyte från Lithauen. Europamästarinna och World Cup mästarinna. Det kunde knappast bli tuffare. Trots det startade Sara offensivt och överraskade Margarita med sin intensiva fighting. Men så småningom fick Margarita övertaget och hennes hårda tekniker gjorde Sara allt mer defensiv och segern gick till slut, inte helt överraskande till Margarita. Men insatsen från vår debutant var imponerande och får högsta betyg, dessutom blev det en silverpokal. 

dutch2011_1.jpg

dutch2011_2.jpg