Årets EM var kanske det tuffaste någonsin? Det är möjligt att stundande VM är orsaken eller kanske bara en naturlig utveckling? Öst dominerade som vanligt och tyvärr fick väst, som successivt tagit mark senare år, ta ett steg tillbaka.

I år deltog Polen med flera nya fighters som kom från de tidigare IKO1 anslutna klubbarna, som gått över till ShinKyokushin. Det höjde nivån på Polens team, men det blev till slut bara en bronsmedalj (senior).

Ett hett omdiskuterat ämne i år var Marius Ilias deltagande efter dopingavstängning. Att han dessutom vann herrarnas mellanvikt ännu en gång, fick känslorna att svänga ännu mer

I övrigt kan man ana en generationsväxling är nu på gång. Visst var det många gamla namn på pallen och visst tycks Valeris och Donataus topppositioner vara som gjutna i cement. Men man kan också ana förändringar. I herrarnas lättvikt har det förändrats en hel del och nya namn utmärkte sig
 
Vad det gäller damer så är det stora intrycket att de blivit tekniskt bättre och framför allt starkare. Framför allt så har Lithauen hittat en träningsmetod som verkar ge resultat. Margarita blir bara bättre och bättre
  

På fredagen så hålls junior och kata tävlingen. Juniorerna har blivit starkare och uppfattningen är att det har blivit vanligare att ta wasari på kroppsslag, istället för jodan-mawashi. Danmark hade som vanligt med flera nya duktiga fighters och det resulterade i ett brons. Och även Norge debuterade med juniorer i år. Men ingen av dem tog sig till medaljplats.

Det var inte helt oväntat Öststaterna som dominerade prispallen. Men det är inte riktigt samma fördelning som hos seniorerna. Länder som Ukraina och Polen är duktiga medan Ungern minskar antal medaljer. Det var dock Lithauen som dominerade, även här Är det en vägvisare för framtiden månne

För seniorer kumite och Sveriges del så ställde Jimmie och Fredrik Olsson upp med stora förväntningar på sig själva och på den träningssatsning som gjorts. Dessutom deltog Fredrik Johansson som debutant i sammanhanget för att mäta sig med Europaeliten.

Redan andra matchen på mästerskapet skulle Jimmie upp på mattan. Motståndaren Rza Mustafavev från Azarbaijan blev en svår nöt att knäcka och de Svenska förhoppningarna grusades tidigt. Matchen blev lång, alla förlängningar krävdes innan domslutet stannade på 3-2 till Azarbijans fördel. Jimmie hade varit den tekniskt bättre och flera av hans sparkar hade träffat. Men resultatet uteblev då Mustafavev var en tuffing och stod kvar.

Fredrik Johansson fick en tuff debut. Den hårtslående Levan Vasyl från Georgien skulle neutraliseras med snabba förflyttningar och attack. Men planen blev svår att uppfylla när Levan satte press. Fredrik startade bra, men Levans slag dominerade. Fredrik förlorade på en wasari i första ronden.

Fredrik Olsson var den ende svensk som fick en seger detta EM. Han första motståndare var Polacken Karol Ciesluk, som varit framgångsrik i IKO1. Matchen startade på kort avstånd där Karol försökte sätta press på Fredrik. Men Fredrik svarade bra och lade i en extra växel i slutet på ronden som pressade ut Karol och gav honom segern.

Andra matchen var f.d. Europamästaren Lukas Kubilius som är känd för sina hårda slag. Den matchen startade trevande och så lovande ut för Fredrik, som lyckades sätta lite press på Lukas i första ronden. Men det blev oavgjort och i förlängningen så var det Lukas som satte allt på ett kort och attackerade med en intensiv slagserie som gav resultat. Det blev Ippon till Lukas och Sverige kom inte längre än till kvartsfinal   

Sverige hade också en extra satsning på kata i årets EM. En satsning som föll väl ut. Debutanterna Per Holmgren /Östersund och Alicia Edin /KS Umeå tog sig vidare till tredje omgången och låg inte långt efter eliten. Vilket visar att Sverige håller en hög nivå inom kata.

Johan Isberg Östersund som tidigare tagit Sverige till silverplats i kata, gjorde comeback på ett mycket förtjänstfullt sätt. Efter att ha varit borta från tävlandet i flera år bl.a. på grund av en MC olycka så var han nu tillbaka på ett imponerande sätt och det resulterade i ett brons för Sverige.

em_kata.jpg

em_1.jpg

em_2.jpg

em_3.jpg