Årets upplaga av Danish Open kändes som om det var en ny generation fighters. Det var många debutanter och många nya namn. Och några av de kändare namnen saknades. (kanske med hänsyn till kommande VM) .

Men det hindrade inte tävlingen från att bli en framgång. Spännande matcher och duktiga fighters. Tävlingens karaktär har ändrats senaste åren. Den domineras nu av Skandinaver med inslag av Holländare och denna gång även tyskar. Östeuropa deltar också som vanligt, fast i färre antal. Men i gengäld så ses de oftare på prispallen. Och i år var det Polen som var det dominerande inslaget både vad det gäller medaljer och antal deltagare. Danskarna själva fick ta ett steg tillbaka. Även de hade många nya namn med, men de nådde inte riktigt upp till toppnivån.

Sverige imponerade med att ha med 13 st deltagare från 4 klubbar, varav 6 debuterade internationellt. Och det resulterade i 1 brons, 2 silver och ett Guld.  –  Imponerande !

UPPSALA

Uppsala hade störst representation och fick också flest medaljer, dessutom var det tre av dem som debuterade internationellt.

Framgånrikast för Uppsala blev erfarne Sensei Martin Aparicio, som tog sig till final genom att besegrade dansken Fabio Nicotra (Bluming Organisation) och Łukasz Baron från Polen, dessutom fick han ta sig förbi sin klubbkamrat Christopher Blomkvist i en myckat jämn semi-final. I finalen ställdes Martin mot polacken Mateusz Garbacz. Martin öppnade offensivt men polacken kom tillbaka och tog succesivt tillbaka initiativet i matchen. Silver till Martin som för övrigt stod på silver positionen 1997 i samma tävling!!

Christopher Blomkvist, som debuterade internationellt, överraskade alla genom att ta sig till semifinal i debuten. Först besegrades dansken Frank Gjerman på förlängning. Och i nästa omgång mötte han Jesper Hansen som han besegrade med en välriktad slagserie i första minuten.  I semifinalen visade Christopher vinnarvilja och det krävdes tre förlängningar innan domarna till sist gav vinsten till klubbkamraten sensei Martin. I den avslutande matchen av om tredje pris mötte han den rutinerade polacken Radoslaw Parol som efter en halv minut avsluatde matchen med en hiza geri. Dock blev helhetsintrycket mycket positivt och Christopher uppvisade en varierad och fantasifull fightingstil.

I damernas lättvikt (-55 kg) debuterade Cicci Feinstein. De ursprungliga 4 deltagare hade blivit 3 och Cicci fick w.o. i först matchen. I finalen mötte hon Agata Godos.  Matchen blev högintensiv och Cicci mötte den längre polskan med hiza mot benen och en skur av slag. Det blev två förlängningar innan domslutet föll till polskans fördel.

I mellanvikten debuterade Uppsala Simon Eriksson. Han fick möta instruktören, coachen och rutinerade ungraren Zoltan Polaczek. Simon startade bra men föll tyvärrr in i Zoltans fightingstil. Hårda slag och sparkserier utväxlades där Zoltan var den starkaste. Det blev förlust för Simon, men en bra insats i en tuff match.

I mellanvikten stod även ett "klubbmöte" mellan Oscar Bertilsson och norske Even Mannsåker. Oscar o Even möttes senast i våras i IKK open då Even stod som segrare efter full tid med en wazari. Nu var skillnaden betydligt mindre och det krävdes en förlängning innan VM aktuelle Mannsåker stod som vinnare.

Kalle Andrén mötte i supertungvikten polacken; Maciej Matusewicz. Kalle öppnade starkt och offensivt med tunga sparkar men efter en halvminut lyckades polacken kontra lite snöpligt med en jodan hiza-geri och matchen var därmed över.

SKÖVDE

Robert Kerbs har tävlat internationellt som junior, men den gången var det för Tyskland. nu ställde han upp som senior och för klubben Skövde. Tyvärr fick hans debut inte bästa förutsättningarna. Han hade oturen att möta vinnaren Mateusz Garbacz redan i första matchen. Mateusz hårda slag blev för mycket för Robert och matchen avslutade i första ronden.   

GKK

Rebecca Pehrsson startade med starka slag och en offensiv stil mot polska Marta Lubos. Men Marta svarade lika bra och allt eftersom matchen gick tog Marta mer och mer mark och Rebecca blev allt passivare. I slutat på ronden lägger Marta in ytterligare en växel och avgör matchen.

Fredrik Johanssons klass hade relativt få deltagare och Fredrik går semifinal mot Rafal Zajac från Polen redan första matchen. Han är rörligare än sin motståndare, men Rafal slår hårt. Fredrik blir mer stillastående och till slut träffar Rafal rätt och Fredrik tappar luften och förlorar matchen.  Men han får en ny chans i matchen om tredje pris. Taktiken är densamma men resultatet annorlunda. Fredrik besegrar sin motståndare och vinner tredje pris.

KEIKO

Carlos Estrada debuterade internationellt. Han fick möta tuffe dansken Frédric Ousch. Carlos hade störst variation på sina attacker, men matchen gick till förlängning och när tröttheten kom, så tog Frédric mark och vann matchen på domslut. 

Johanna Rapp mötte Julita Burczynska från Polen. En match som Johanna aldrig riktigt kom in i. En rörlig Julita undvek Johannas skickligt attacker och avgjorde matchen med en intensiv slutspurt i slutet på första ronden

Dina Kljajic debuterade mot Priscilla Lambregtse från Holland. Matchen börjande lite trevande från Dinas del, men hon växte successivt in i matchen och gav Pricilla en riktigt tuff match. Trots att Dina tog mark hela tiden så avgorde domarna den efter första förlängningen, till Pricillas fördel.

Fredrik Olsson deltog i en ovanligt tung, supertungvikt, där alla deltagarna låg på  100 kg eller över. Slagen och sparkarna hördes i dessa matcher och Frediks slag hördes kanske mest?. Han gick en övertygande väg mot finalen, första matchen gav domarna honom vinsten efter rond, mot en alldeles för passiv Cem Senol från Holland. Andra matchen var semifinal och den tuffaste. Alla förlängningar krävdes i jättarnas kamp när Fredrik till slut besegrade Patryk Wojnar från Polen.
I finalen hette motsåndet Maciej Matusewicz, en motståndare som Fredrik tidigare förlorat mot (på vikt) Så det var en revanschsugen Fredrik kämpade i finalen. Inledningsvis så var det Fredrik som övertygande, men så kom Maciej tillbaka genom att spara på krafterna och spurta i slutet. Men i andra förlängningen svek krafterna honom och Fredrik kunde övertyga domarna. Guld till en mycket nöjd Fredrik

do2011_1.jpg

do2011_2.jpg

do2011_3.jpg

do2011_4.jpg