Norsk full-kontakt-karate är lite annorlunda mot många andra länder. Den största skillnaden är främst att hjälm är ett krav. Men även tandskydd är obligatoriskt och att det inte är tillåtet att tävla om man är äldre än 35 år. 

Tävlingen har  tre tävlings former. En junior klass och två senior klasser, "full-kontakt" och "full-kontakt med begränsningar" Den senare innebär full-kontakt på kroppen och light kontakt mot huvudet.

Det är främst i full-kontakten man kunde önska fler deltagare. Några viktklasser har få deltagare, vilket de svenska damerna blev mycket medvetna om. Johanna och Dina var de enda anmälda i damernas mellanvikt. Och bytte därför till klassen "full-kontakt med begränsningar". Där var det fler deltagare och motståndet var det inget fel på.

Johanna Rapp från Keiko mötte Thorild Bjella, som också deltog på British Open. Bra motstånd med andra ord, men Johanna saknade gnistan och matchen blev lite avslagen. Matchen var väldigt jämn men domarna var ense när de valde Thorild som vinnare     

Dina Kljajic från Keiko visade vilka starka tekniker hon har när hon tog två wasari på lowkick, mot Venus Kardar. Och hon fortsatte att imponera styrkemässigt mot Jeanette Johanssen som var duktig, men som fick vika sig för en starkare Dina. Och finalen gick i samma fotspår. Starka slag, men framför allt starka lowkicks, som hördes i hela hallen, gav Dina guldet i finalen mot Irene Skjelfjord. 

Stefan Balatresi från Keiko debuterade internationellt på tuffaste sätt. Han mötte Ole Gabor Östrem och matchen blev tuff och mycket fysisk. Stefan stod upp bra och gav Ole en jämn match Men Ole var den aktivaste och det räckte för att domarna skulle ge honom segern efter första ronden. 

Mathias Carlsson från Linköping bjöd på en av de mest underhållande matcherna på tävlingen. Han mötte Oliver Olsson Schäfer från Keiko och det var två tekniska fighter på mattan Mathias var den offensivaste stora delar av matchen. Men skillnaderna var små och ronderna blev oavgjorda. Matchen krävde alla förlängningar och mycket spirit från bägge deltagarna. Mathias tappade försprånget när orken tog slut i sista ronden. Oliver blev domarnas favorit och gick segrande från mattan.  

Oliver är unik med tanke på sin tävlingsutveckling. Hans enda tidigare tävlingserfarenhet var från junior-poäng-karate. Efter ett längre tävlingsuppehåll och som nybliven 18 åring debuterar han nu  i internationell full-kontakt. Och han gjorde det på ett imponerande sätt. Matchen mot Mathias visade att han både teknik och attityd.

Ytterligare ett bevis på hans insats var att han fick domarnas "Fighter pris"

David Engelhardt från Keiko tog sig till finalen på ett mycket övertygande sätt. Norske Amir Poya Ghazishoar hade en gameplan mot David som snabbt sattes ur spel. David täta fighing satte effektiv stopp på Amirs farliga offersparkar och det blev istället Davids hårda lowkick som avgorde. Ippon redan i första ronden.

Finalmatchen blev ett klubbmästerskap när David mötte Oliver. Och det var David som  hade initiaivet redan från början. Tidigt i matchen tar han wasari på lowkick. Men mot alla odds kom Oliver tillbaka i matchen, och hade det inte varit för att sparkade upp sin vrist skada så hade matchen blivit intressant.  Guld och Silver till Sverige 

Pelle Axelsson från Oyama startade tungt och fick använda alla förlängningar mot Pål Andreas Berg. Det var först i sista ronden, när han fick förflyttningarna att fungera, som han kunde imponera tillräckligt på domarna för att ta hem segern.

Andra matchen gick lättare Ernst-Magne Pedersen startade offensivt och Pelle fick fightas defensivt. Men det gjorde han med bravur. Ett vältajmat slag satt där den skulle och Ernst-Magne tappade luften. Pelle vann på Ippon och var klar för final.

I finalen hette motståndet Ole Gabor Östrem och det var samma person som besegrade Stefan tidigare i turneringen. Mot Pelle hade han dock en annan fightingstil. Han startade försiktigt avvaktande, men när respekten för Pelle försvunnit ökade offensiven och ett välriktat slag satt där den skulle och Pelle förlorade matchen på samma sätt som han vunnit föregående. Pelle fick nöja sig med silver denna gång.

nor_kyo_8.jpg

 nor_kyo_3.jpg

nor_kyo_5.jpg  nor_kyo_4.jpg 

nor_kyo_6.jpg  nor_kyo_1.jpg