Det var deltagare från Uppsala Kyokushin, Lidköpings kyokushin, Oyama Karate och Bollebygds kyokushin som styrde färden mot Sneek i Holland för känna på lite tuffare tävling. För Bollebygd var det förvisso femte året.

Det var 220 startande från nio länder varav Sverige hade totalt 33 tävlande varav nio från SKK. Alla blev garanterade minst två helst tre matcher á 2 minuter. Det blev en lång dag när flera hundra matcher avgjordes på tre mattor. Arrangören hade som mål att hälften av alla deltagare skulle få med sig en medalj.

Alla tävlade med hjälm. De yngre barnen hade utöver hjälmen även kroppsskydd. Regelverket förbjöd hoppsparkar och raka jodan sparkar som mae geri.

Py Pasanen från Oyama Karate tävlade i 8-9 år och gjorde det med bravur. Hon vann första matchen mot Elvira Ballay med två wasari. I andra, mot litauiska Karina Markovskaja, slank en jodan mae geri upp från västen vilken resulterade i en genten ichi, men hon tog även en wasari och vann därmed matchen. Tredje matchen var mot Vera Dimberg som hon vann med wasari och Py avslutade med två wasari i fjärde matchen mot Tintin Jernberg. Således guld till Py.

Ki Pasanen från Oyama Karate hade tuffare i 10-11 år. Hon bjöd på bra motstånd mot holländska Yasmine Stevens, men förlorade med domarsiffrorna 3-0. Valenyna Kurmin från Litauen var lite snabbare och plockade en wasari vilket ledde till en förlust för Ki. Teknisk bra fighting, nu gäller det att hitta en taktik som håller mot dessa tuffare tjejer.

Timmy Linusson från Bollebygds kyokushin fick en lottning som var till hans nackdel gällande vikt och storlek. Han förlorade första matchen olyckligt mot Bobby Eladami, Holland och valde att inte fortsätta.

Däremot gick det bättre för brodern Thor Linusson från Bollebygds kyokushin i 12-13 år. Han förlorade förvisso första matchen mot Floris Potma, Holland men vann andra matchen med en snygg wasari mot Erikas Korotkovas frå Litauen. Han fick därmed gå match om bronset och gjorde det med bravur. Således brons till Thor.

Fabian Wåhlin från Bollebygds kyokushin gjorde sin andra tävling internationellt. Han tävlade i andra poolen 12-13 år och var fullt fokuserad. Han vann med två wasari i första mot Guillem Vazques från Catalonien och med en wasari mot Lenktaitis Salvijus från Litauen i andra. I finalen mötte han Globys Zygimantas och med en snygg teknik plockade han en wasari även där. Således guld till Fabian.

Kalle Eriksson från Uppsala kyokushin gjorde också sin andra tävling internationellt. Han tävlade i 14-15 år. Första matchen mot Thibaut Janas, Frankrike slutade oavgjort liksom andra mot Henrik Aarsen, Holland. Tredje matchen blev fullpott med två wasari och vinst mot Linikas Aidas från Litauen. Därmed fick han gå match om bronset mot Auke Manderfeld, Holland. Kalle visade verkligen sin styrka och spirit, men fick se sig besegrad.

Sedan var det dags för juniorerna 16-17 år. Först ut var Robert Strandberg från Lidköpings Kyokushin. Det blev förlust mot vinnaren Dmytro Bzot, Ukraina och Mikael Luangkhot, Frankrike. Mot M Pogosian från Holland blev det oavgjort och sista matchen mot Alberto Denuzzo, Schweitz blev det en härlig vinst. Dock ingen medalj.

Den som övertygade var Rasmus Bergström från Bollebygds kyokushin. Han plockade en wasari i första matchen mot Suleyman Hassouni, Frankrike. I andra blev det oavgjort mot Gervlis Gintas från Litauen. En snabbare vinst med två wasari mot Golan Ephrati, Holland vilket gav Rasmus totalsegern i poolen. Guld till Rasmus.

Albin Henning från Bollebygds kyokushin tog tröstbrons i sista poolen. Han förlorade första mot Justas Stalmokas, Litauen. Andra matchen fick ett abrupt slut då motståndaren Robin Sluyter, Holland blev diskad. Albin valde att inte fortsätta.


Min reflektion är att våra ungdomar för det första är tekniskt duktiga och även klarar av att möta tuffare motstånd. Det som kan diskuteras är från vilken ålder gedan mawashi geri  får köras med kraft.

/Sensei Virpi
ordf SKK


waterpoort3.jpg
waterpoort2.jpg