U22 vänder sig till deltagare i åldern 18-22 år och är ett Europamästerskap för "yngre seniorer" Tävlingen har både klasserna kumite och kata.

Tävlingen har bara existerat i tre år och skapades på ett initiativ av Lithauen. Nu tog Polen över ansvaret att arrangera tävlingen. Och de tog chansen att lägga till en ny tävlingsklass Cadeter 15-16 år. Cadeterna tävlar med handskar, benkydd och bröstplatta Reglerna har varit mycket omdiskuterade, främst för att inga low-kicks är tillåtna. Matcherna blev ofta intensiva då få tekniker var tillåtna och ännu färre gav nån effekt. Det blev oftast arbetsseger som avgjorde matcherna. Men det var duktiga, stundtals mycket duktiga fighters som var uppe på mattan och tuffheten var det inget fel på!

Om tävlingsresultatet för Cadeterna skall spegla framtiden, så kommer Lithauen och Polen dominera på tävlingsmattorna, tätt följt av Ukraina. Eller kanske är det reglerna orsaken att några länder valde att inte satsa på tävlingen. Vi får väl se..   
I seniorklassen är spridningen av medaljerna större. Men toppen är densamma! Största överraskningen var nog Bertels, 5 kyu från Belgien stod överst på prispallen i -70 kg klassen.  

Tävlingen pågår i två dagar och Cadet samt kata tävlar första dagen 

Rasmus Bergström från Bollebygd Kyokushin deltog i Cadet-klassen och hade svårt att få nåt resultat på sina tekniker i första matchen mot Vidović Dominic från Croatien. Det korta avståndet och intensiva fighten passade inte Rasmus alls. Matchen blev grötig och det tog på krafterna. I sista förlängningen bytes taktiken förflyttningarna fungerade bättre och istället för att stå still och kriga blev han rörlig och lyckades få ett övertag. Med små marginaler vann han till slut matchen.  

Andra matchen var mot den mycket tekniskt duktiga Gytis Stalerunas från lithauen som kanske var den bäste i den viktklassen. Men trots att motståndet var bättre, så lyckades ändå Rasmus prestera mer, då den fightingen stämde bättre för honom. Lite snöpligt förlorade han efter en förlängning, då vi gärna sett en förlängning istället.   

Sverige ställde upp i Kata med Chalita Bergström även hon från Bollebygd Kyokushin. I första omgången tävlande hon med Pinan-ni, på bästa tänkbara sätt. Hennes kraftfulla och distinkta sätt att utföra katan gillades av domarna och hon gick vidare med högsta sammanlagda poängen från första omgången.

Men den svenska förhoppningen grusades snöpligt, i andra omgången, när Chalita fastnar i mattan och tappar balansen i en sekund, vilket räckte för att domarna skulle sänka poängen på hennes Tsuki-no-kata och stoppa fortsatt tävlande. Tråkigt för Sverige och tråkigt för Chalita, men hon hann i alla fall visa vilka kvaliter hon har. 

På lördagen var det dags för seniorerna att avgöra sin klass. Sverige var tidigt uppe på mattan och först upp var Simon Eriksson från Uppsala.

Simon har nyligen debuterat internationellt och har på kort tid  lyckats visa hur duktig han är. Men hans motståndare var Polska Noy Mnatsakanyan, var också duktig och en riktig tuffing. Fightingen blev lite trevande inledningsvis, men ganska tidigt tog Noy initiativet. Hårda tekniker utdelades från bägge, men Simon var alldeles för passiv för att kunna imponera på domarna och fick se sig besegrad på domarröster redan ronden.

Sara Hägge från GKK, mötte Danmarks nya fightinghopp Christine Bucholt. Det var två olika fightingstilar som möttes och matchen blev jämn. Stundtals glänste Sara med explosiva attacker men Christine svarade alltid tillbaka. Alla förlängningar krävdes innan ett avgörande kom och då gick domarrösterna till Christines favör. Trots förlust en hedervärd insats av Sara, speciellt med tanke på att Christine senare vann hela klassen och fick "fighterpriset", något som vårt grannland kan vara stolta över.

Cecilia Wallin från Mjölby är en veteran i sammanhanget då hon deltagit på samtliga U22 hittills. Hon hade ett silver från fjolåret att försvara vilket hon gjorde bra.

Hon var seedad och fick WO första omgången, andra omgången blev mot Ungerska Marta Nikolett. En match som Cecilia hade redan från början. Marta visade lite för mycket respekt för Cecilia. Så när Cecilia satte lite press så blev hon allt för defensiv och domarna tvekande inte när de gav Cecilia segern första ronden.

Andra matchen och semi-final blev desto tuffare. Ukrainiska Ina Orlova var en tuffing som hade förmågan att växla upp tempot när det krävdes. Det blev jämna ronder med nerviga slutsekunder i varje rond då bägge krigade för att visa domarna vem som var bäst. När alla ronder var slut var det oerhört jämt och spännande. Det blev inte bättre av att domarrösterna visade 2-2 innan huvuddomarna lade sin avgörande röst på Cecilia!

Finalen gick mot Lithauiska Ruta Brazdzionyte. Det var samma motståndare som förra året och erfarenheterna sa att det skulle bli tufft. Cecilia har utvecklats sen förra året, men det var bara att erkänna att Ruta har utvecklats ännu mer. Framför allt så har hon blivit hårdare i sina tekniker. Ronden startar bra men Ruta tar snart över kommandot och tar hem segern redan efter första ronden. Förlust för Cecilia men hon har all anledning att vara stolt över det silver hon tog hem för Sveriges räkning.   

u22_3.jpgu22_1.jpg

u22_2.jpg

u22_10.jpgu22_6.jpg 

u22_4.jpg

u22_5.jpg