Sverige skickade sex stycken fighters, tyvärr fick Kalle Andrén som skulle ha fightats i tungvikten lämna återbud på grund av sjukdom. Men följande fighter kom till start: Fredrik Johansson – tungvikt
Simon Eriksson – mellanvikt
Oskar Bertilsson – mellanvikt
Sara Hägge – tungvikt
Johanna Rapp – lättvikt

Först ut av de svenske var Johanna Rapp som mötte Elena Constantin från Rumänien. Johanna gick ut hårt och träffade med hårda tekniker. Men trots att Johanna träffade med bl a en jodan mawashi höll den rutinerade rumänskan emot och tog efter hand över kommandot i matchen. Slutligen fick Johanna se sig slagen efter en match där erfarenhet och kondition fällde avgörandet.

Nästa fighter var Sara Hägge som tog sig ann den litauiska fightern Eimante Leliukaite. Även denna fight blev tät och Sara gick in och bytte slag och sparkar. Matchen var mycket jämn och båda fighterna kämpade hela ronden, och för de flesta var det självklart att det skulle bli en förlängning, vilket ledde till stor besvikelse då man tilldömde litauiskan matchen.

I den tredje svenskmatchen kom Simon Eriksson att möta rumänen Stefan Mos. Det visade sig att Mos använde sig av en oortodox fightingstil vilken närmast kan liknas med en tae kwon do – ställning. Något som Simon inte var beredd på. Och trots att idoga försök att komma in i närkamp på Mos lyckades Simon tyvärr inte nå honom med sina tekniker. Mos fightingstrategi gjorde att han kunde driva Simon utan några nämnvärt hård tekniker men ändock ledde honom till segern.

Dagens kanske tuffaste uppgift som gavs denna dag var till Oskar Bertilsson som fick möta rumänen och europamästaren Marius Ilas. Oskars taktik var klar på förhand. Att inte ge Ilas något utrymme för sina sparkar utan att jobba nära inpå och hela tiden attackera. Ilas började matchen i samma oortodoxa fightingställning som Stefan Mos, men Oskar gick in i närkamp och öste på med tekniker. Vilket gjorde att Oskar lyckades få Ilas att backa. Efter någon minut kom dock Ilas att anpassa sig efter Oskars taktik och fick få det utrymme som han sökte. En chudan mawashi kom att hitta sitt mål, vilket gav Ilas en wasari, som han följde upp med en mawashi uchi, och därmed rumänsk seger.

I tungvikten mötte Fredrik Johansson polacken Lukasz. Fredrik gick i clinch med sin motståndare och bearbetade honom med krokar och gedan mawashi. Den polska fightern försökte svara upp och få Fredrik att backa. Men Fredrik visade genom hårda tekniker och segervilja vem som var den starkare.

I den andra matchen fick Fredrik möta den långa polacken Paul Florin. Även i denna fight var Fredriks strategi att gå in i clinch och driva sin motståndare med hårda slag och gedan mawashi. Det visade sig dock att Florin trots sin längd var en mycket skicklig clinchfighter och mötte upp i Fredriks clinch med hårda krokar och gedan mawashi:s. Florins höga tempo gav även lön för mödan och i slutet på ronden blev Fredrik tvungen att backa, och segern blev Florins.

Fredriks sista fight för dagen var match om tredje pris mot hemmafavoriten Anthony Klein. Fredrik gick ut i ett högt tempo och under första minuten träffade han holländaren flera gånger med hårda krokar, och wasarin verkade inte långt borta. Men Klein lyckades få ordning på sitt försvar samtidigt som orken började tryta för Fredrik. I förlängningen mötte holländaren en tröttande Fredrik och Klein kom att ta över matchen och lyftes fram till segern av en minst sagt entusiastisk hemmapublik.

Tävlingen i Holland kan sammanfattningsvis beskrivas som en mycket bra arrangerad tävling med deltagare av mycket hög klass. Denna gång kom inte det svenska laget hem med några priset, men väl så nyttiga fightingerfarenheter vilket förhoppningsvis sporrar dem att träna och utvecklas för att nästa gång ta stegen upp på prispallen.

Osu!
Sempai Germund Larsson Uppsala Kyokushin