Tävlingen har barn, cadett och ungdom samt en vuxen novice klass, förutom de klassiska vuxen klasserna. Britternas har inte riktigt samma regler. De flesta skillnaderna är små, men man skall vara medvetna om att det ofta blir förlängning och att domarna tolerar betydligt mer än vad vi är vana vid.

På tävlingen deltar framför allt Britter, men även Fransmännen har många deltagare och faktiskt också Sverige. I år ställde vi upp i samtliga seniorklasser och var totalt 9 deltagare. Norge hade också två deltagare med, Tine och Johan.     

I lättvikten ställde Adam Rogård upp under handikappliknande förhållande. Med en dålig rygg var strategin att försöka vinna på slag, vilket resulterade i en ganska intensiv start på matchen mot Antonie Boez från Frankrike. Men det blev kortvarigt ett välriktat slag från Antonie fick Adam att tappa luften och matchen slutade med svensk förlust.   

Christoffer Sjölund som imponerade under Nordic Challande började lika starkt mot Brittiske Franc Canal. Hans offersparkar träffade Franc ett flertal gånger, men det blev inget avgörande utan matchvinst fick han istället på domarröster. Hans andra match som var semifinal  blev en tuffare historia. Där Christoffers teknik stod mot Nicholas Smith tuffhet och hårda tekniker. Till slut blev även den matchen vinst för Christoffer. Och han gick vidare till en final som blev ganska passiv, då hans motståndare och favoriten Alan Shnawa från England, hade samma fighting stil som Christoffer. Bägge var avvaktande och försiktiga. Efter alla förlängningar så blev det till slut Alan som tog segern och Christoffer fick ett välförtjänt silver

Mellanvikten var full av svenskar från Uppsala Kyokushin. Simon Erikssons motståndare strök sig och han gick direkt vidare kvartsfinal där han besegrade Andy Murdoch från England, med sina hårda slag. Men i semifinalen tog resan slut. Klubbkamraten Even Mansåker som har sina rötter i Norge gav honom enn tuff match. Där det var Simons slag och kondition som stod mot Evens klackar och armbågar. En tuff match som Even gick ur som segrare och Simon fick nöja sig med ett tredjepris    

Oscar Bertillson visade upp varierande och underhållande fighting som tog honom ända till final. På vägen besegrade han Engelsmännen Ollie Wasall och Troy Russel samt Fransmannen Vivien Menet. Oscars roligaste match och största överraskningen var matchen mot IKK's egen favorit Troy. Troy var segertippad av många så det blev oväntat när Oscar knockade honom med en hiza geri jodan istället. I finalen gick han dock samma öde till mötes som klubbkompisen Simon och fick se sig besegrad av Even Mansåker. Men en mycket hedervärd silverplats till Oscar 

Even Mansåker tränar i Uppsala men är Norges mellanviktare. Han har utvecklats mycket på senaste åren och vann bl.a. förra årets IKK Open. Som favorit i årets tävling gjorde han ingen besviken. Relativt enkelt tog han sig förbi Matt Owen och Vivien Menet och sen tog han sig an den otacksamma uppgiften att besegra klubbkompisarna Simon och Oscar. Vilket han gjorde på ett övertygande sätt. En kortdistans fighting med överraskande sparkar gav honom segern även i årets IKK Open och ett guld till Sverige( …eller Norge?)         

I tungvikten gjorde Simon Pålsson en tuff match mot British Open mästaren Tom Silver. Det var två lika stora fighters som gick till drabbning och det var tunga tekniker som utdelades. Matchen börjande lite trevande först. Och även om Silver hade kommandot i början så tog Simon över matchen mer och mer. Det var riktigt nära poäng ett par gånger och desto snopnare blev förlusten p.g.a vikskillnad efter förlängningen.

Fredrik Johansson fick WO första matchen och möte Seriba Sirroco från Frankrike i semifinal. Det blev en match med mycket känslor plus några riktigt fina tekniker från Fredriks sida. En match som Fredrik hade från första början. I finalen väntade den betydligt längre Tom Silver och få trodde väl att den matchen skulle sluta som den gjorde. Mycket tidigt får Fredrik in ett par välriktade krokar och segern var ett faktum. Guld till Sverige i prestigefyllda tungvikten.

Tjejerna var inte ett dugg sämre än killarna. Dina Kljajic mötte Lisa Heath från Wales. Två tuffa tjejer som slår och sparkar hårt gick till drabbning och alla förlängningar krävdes innan Lisa till slut veknade. Vinsten gick till Dina som i Finalen mötte fjolårsmästarinnan Emma Markwell från England. Emma fick jobba hårt med sin tekniska fighting mot Dinas hårdhet och tuffhet. Och matchen blev jämn. Så jämn att domarna bestämde sig för att ha en extra förlängning, när flaggorna visade två röda och två vita i avgörande domslutet. En förlängning som tyvärr gick till Emmas fördel. Dina fick nöja sig med en silverplats och men hyllades med tävlingens "spirit pris"     

Sara Hägge representerade Sverige i damerna tungvikt. Då endast tre deltagare var anmälda och en föll bort efter skada i första matchen, så blev det till slut bara en final match för Sara. Motståndaren Samantha Williams hade visat sin kapacitet genom att vinna Dutch Open nyligen, men Sara var taggad och bjöd på bättre motstånd än vad många räknat med. En rörlig fighting och bra knän gav Sara ett övertag som var nära poäng. Med det blev arbetsseger och det blev vinst och det blev guld för Sverige även i damernas tungvikt  

ikk2012_3.jpg

ikk2012_4.jpg

ikk2012_9.jpg

ikk2012_7.jpg

ikk2012_5.jpg