Belgien stod som värdland för årets EM, där 28 nationer deltog. Som vanligt dominerade östblocket och i år förstärkte Lithauen ytterligare sin position som Europa framgångsrikaste land. 5 guld av 7 möjliga visar vilken kapacitet de har. En stark organisation och en medveten satsning på ungdom har gett dem många duktiga fightingprofiler och nya förmågor står på tur att få testa sin kapacitet. Vilket vi fick vi se detta EM.

Men det var trots allt veteranernas EM även denna gång. De var inte många "rookies" som tog sig till prispallen. Man anar dock att generationsbytet är på gång i Europa. Flera kända profiler har pensionerat sig och deltog inte med detta EM, så de närmaste åren kommer att bli spännande, då arvingarna gör upp om toppplaceringarna.

Även i Sverige pågår det en generationsförändring. Veteranerna Jimmie Collin och Fredrik Olsson deltog som vanligt. Men resten av truppen är unga fömågor. Fredrik Johansson har varit med ett par EM, men utan att tidigare kunnat hävda sig riktigt. Denna gång visade han att vi kan räkna med honom framtiden. Cecilia Wallin har tävlat framgångsrikt som junior och på U22 och nu deltog hon på EM för första gången.

Och historiskt blir denna tävling med Rasmus Bergström och Chalita Andersson som deltar som Sveriges första juniordeltagare någonsin. Ett litet tecken på att även Sverige har en ny generation som väntar på att få ta över i framtiden. 

Det blev ett spännande och framgångsrikt EM för Sverige och det var extra roligt och uppskattat att det också fanns en liten supporter klack från Keiko, Umeå och Mjölby. Som kunde heja på våra duktiga deltagare. Det var nog utan tvekan en av de roligaste EM att vara med på för svensk del. Och även om själva arrangemanget inte imponerade, så gjorde resultatet det. 

På fredagen tävlar juniorerna och katadeltagarna Som senior tävlade Alicia Edin. Hon gjorde bra ifrån sig på förra årets EM, men ett tekniskt misstag i Yantsu-katan stoppade hennes möjligheter att gå vidare denna gång.

Bättre gick det däremot för junioren Chalita Andersson hon startade lite försiktigt med Geksai-dai. Chalita har rena tekniker och en stark utstrålning när hon står på mattan och det imponerade på domarna. Hon fortsatte med Yantsu och avslutade med Geksai-Sho. När resultatet var färdigräknat kunde vi konstatera att  Sverige fått sin första Junior-Europamästarinna i kata.

Rasmus Bergström deltog i kumiten Och det var en taggad Rasmus som gick upp på mattan för att möta Balint Ujvari från Ungern. Det är välkänt att Ungern har tuffa juniorer och Ujvari var inget undantag, men desto roligare att se att Rasmus var ännu tuffare. Matchen gick i Rasmus tecken och stundtals jagade han Balint på mattan, men en överraskande mawashi-jodan gick förbi Rasmus försvar och gav poäng, som senare också avgorde matchen.   

Cecilia Wallin har många framgångar bakom sig tidigare. Men räckte inte riktigt till mot Europa eliten. Rumänska Dan Anca visste vad hon gjorde när hon satsade på hårda slag mot mellangärdet. Cecilia gör en bra match och jobbar med slag, knä och lowkick samtidigt som hon hele tiden rör sig runt Anca. Men i slutsekunderna lyckas Ancas strategi och ett välriktat slag överraskar Cecilia som tappar luften och matchen är förlorad. 

Fredrik Johansson möter Diego Lussi Schweiz. En mellanviktare som tagit sig upp till lätt tungvikt. Matchen var Fredriks från början Han styrde med hårda slag och bjöd på en underhållande match med många överarraskande tekniker.     
Nästa omgång flev tuffare då hemma favoriten Peter De Raedt bjöd på klassisk Kyokushin spirit. Det blev en match där det krigades ordentligt. Lite snopet förlorade Johansson mycket knappt på domarröster. En förlängning hade varit rättvisare sett med Svenska ögon. 

Fredrik Olsson fick debutanten Igor Kotliareveskyi från Ukraina, i första matchen. Det var en bekväm start för Fredrik som relativt enkelt jagade ut den betydligt kortare Igor från mattan, med sina tunga knä. Men motståndet hårdnade när Rumänske Dorin Margarint kom upp på mattan. Dorint satsade målinriktat på att sparka sönder inidan på låret. Något som han också lyckades med. Fredrik var skadad men lyckas ändå vända och startar en  offensiv som skakar Dorint. I slutat på första ronden är det Fredrik som pressar tillräckligt för att vinna på domarrösterna 3-0.

Semifinalen mot hårtslående Lukas Kubilius blev en defensiv match för Fredriks del. Lukas börjar jaga det trasiga benet med en gång och lyckas nästan avgöra matchen omedelbart. Men Fredrik reder ut det och hittar en taktik där han kan skydda benet och ändå ge Lukas motstånd. Till slut ger Lukas upp och gör det han är bäst på, öser på med stenhårda slag. En lång attack i slutsekunderna avgör domslutet. Förlust för Fredrik men äntligen ett BRONS och en väl värd EM medalj, för Fredrik.

Jimmie bjöd alla på stor underhållning på väg mot medaljplats. Han mötte hemmafavorit och rutinerade Steve Slegers från Belgien i första matchen. Steve visade sig vara segare än förväntat och det blev en match med många farliga tekniker från bägge håll. Men Jimmie tog ett poäng tidigt i matchen med en snabb mawashi-geri-jodan och den avgjorde matchen. Nästa match blev tvärtom, betydligt lättare än förväntat, Georgien bjuder alltid på krigar-spirit, men George Gulisashvili hade respekt för Jimmie, något som Jimmie utnyttjade. Överaskande slag i kombination med hårda sparkar slog luften ur George två gånger och matchen var över innan ronden var slut. 

I kvartsfinalen vände det igen. Tuffare kunde det knappast bli än mötet med Lithauens Cepla Vytautas. Alla förlängningar krävdes innan matchen kunde avgöras.Och det var två mycket trötta krigare som gick av mattan. Cepla är offensiv och pressar utan uppehåll med oerhört tunga slag som få orkar stå emot. Men Jimmie gav igen och modet försvann successivt från Cepla och I sista förlängningen var det Jimmie som ville mest och domarna gav Jimmie segern.

I Semifinalen var motståndaren den flerfaldige Europamästaren Marius Ilias från Rumänien. Matchen var spännande och underhållande då bägge är oerhört skickliga och varierande i sin fighting. Det bjöds på mycket roliga tekniker men också en par olyckliga gren-sparkar som gav Marius varning. Och sannolikt var det varningen som var motivationen till domarrösterna 3-0 till Jimmies fördel. Ett domslut som gav Jimmie en biljett till finalen, men också ett domslut som varken Jimmie eller publiken tyckte var värdigt en semi-final.

Finalen blev spännande, senast de svenska herrarna var i en EM final var -93 och nu nästan 20 år senare var det dags igen. Jimmies motståndaren var Lithauens Orest Proc. En teknisk fighter som slår extremt hårda krokar. Han hade utklassat sina motståndare på väg till finalen. Och hade samma mål med Jimmie. Och han startade matchen övertygande och aggressivt. Men Jimmie står emot kontrar med lowkics Orest är den starkare, men matchen jämnar ut sig och Jimmie chansar med offerspark, som träffar och fäller Orest. Inga poäng tycker domarna och matchen fortsätter. Strax efter är det Orest tur. Han sätter en kake-geri i bakhuvudet på Jimmie, som tappar balansen och raglar till och matchen är över. En spännande final som slutade på ett mycket välförtjänt silver till Jimmie.

Det svenska resultatet blev ett junior-guld i kata, plus ett silver och ett brons i kumite. Ett resultat som kanske är Sveriges bästa någonsin i EM sammanhang?  

em2012_3.jpg

em2012_6.jpg

em2012_8.jpg

em2012_9.jpg

em2012_5.jpg

em2012_4.jpg

em2012_10.jpg