Trots tävlingen storlek är den relativt okänd för många och orsaken till det är att det tidigare har varit en IKO1 tävling. Men efter att arrangören gått över till Shinkyokushin så har vi nu fått  tillgång till tävlingen som lockar massvis av deltagare från grannländerna. 

Tjejerna Py och Ki Pasanen från Oyama är nog Sveriges flitigaste kata tävlande, trots sin unga ålder. Detta mycket tack vare pappa Toni som stöttar dem och reser med dem överallt. Denna gången var konkurrense tuffare än vanligt och kanske även domarna ojämnare än vanligt Det var bara Ki som tog sig till medaljplats, trots en fantastisk insats av båda. Hon slutade som silvermedaljör.

Chalita Andersson från Bollebygd, vår nyblivna junior-Europamästarinna levererade som hon skulle I en betydligt lättare konkurrens än EM visade hon sin klass och vann relativt enkelt sin kata klass.  

Från KS Umeå tävlade Alicia Edin och Johan Edin i kata. Alicia fick en härlig revansch efter förlusten i EM,  då hon nu tog guldet i sin grupp. Johan har vi inte sett internationellt tidigare, så hans bronplats får betraktas som ett mycket gott resultat. Och dessutom en eloge till förlädraparet som lyckades hålla fokus och prestera så bra samtidigt som de också bytes om att agera barnvakt.

I kumiten hade vi också en juniordeltagare och det var Rasmus Bergström från Bollebygd, som också var rejält revansch sugen efter EM. Och det var en annan Rasmus som var på mattan denna tävling. Han visade stor variation och taktisk fighting då han mötte Piotr Remisz från Polen i en match som blev lång. Det blev Rasmus som till slut tog hem segern och det innebar att han fick slåss i finalen mot Jan Przedpelski från Polen. Och det såg bra ut inledningsvis. Rasmus stod för variationen och taktiken i matchen och det såg ut som att en seger var på väg. Men en intensiv slagserie mot magen får Rasmus att tappada luften. Och trots en bra slutspurt gick segern inte att rädda. Silverplatsen var ändock en skön revansch efter förlusten i EM

Sempai Torbjörn Helfrid deltog i öppen viktklass för seniorer (+35 år). Vilket innebar att första matchen mötte han Ungerska Attilla Sinko på dryga 100 kg. Trots tappra försök  klarade inte Torbjörns dryga 70 kg stå emot Attillas attacker och han pressades utanför mattan flera gånger. Efter första ronden gav domarna segern till Attilla. 

Herrarna lättvikt blev en underlig historia. Konstigt nog var det ovanligt få deltagare endast 5 st och bägge svenskarna hade tur med lottningen och att hamna direkt i semifinal. Christoffer Sjölund från Bollebygd mötte Serj Solomonian från Österrike i första matchen som blev kort. Efter att ha känt på varandra i några dueller, så ökade Christoffer på offensiven med den olyckliga följden att Serj träffades av ett slag i ansiktet så olyckligt att han inte kunde fortsätta och Christoffer diskas.

David Engelhardt från Keiko tävlade i samma viktklass, men så var det inte ursprungligen tänkt. Han var anmäld i en lägre kategori p.g.a. sin kyu-grad. Men då deltagare saknades, fick han istället hoppa in i den högre klassen. Något som visade sig vara tur i oturen. Hans motståndare Daiman Jaskiewicz från Polen , var en tuffing och han och David bytte slag i en ganska avvaktande match, där ingen riktigt ville kriga. Så förlängningarna gick och till slut så var det ändå Davids hårda lowkick som gav resultat. Det innebar att David var i final, där skulle han möta Serj som Christoffer tidigare diskats mot. Men till alla Svenskars förvåning så ropades Christoffer upp som motståndare. Så det blev en helsvensk final i ca: 1 minut, innan sekretariatet kom på att de begått ett misstag. Matchen avbröts och David utsågs till segrare. Då Serj fortfarande inte fick fightas på läkarnas inrådan.

Dina Kljajic från Keiko tävlade i öppen viktklass för deltagare upp till 4-kyu och fick tuffaste motståndaren först Eniko Sari från Ungern var duktig och hård. Och även om det är Dinas melodi så skulle två förlängningar krävas innan domarna till slut bestämde sig. Sannolikt var det en sekvens i sista förlängningen då Eniko visade att hon hade ont i benet som avgjorde.  

Även denna match var semifinal och Dina gick vidare till en final som var bara en bråkdel så tuff som första matchen. Tidigt märktes att Dina hade matchen. En wasari strax efter bekräftade det och Dina tog guldet.  

Johanna Rapp från Keiko deltog i klassen över 4 kyu och mötte fighters med mer erfarenhet. Hennes första motståndare var Marta Lubos från Polen en ung tjej som kom 2:a på junior EM 2011 bland annat. Matchen var teknisk och fysisk. Marta var duktig och nära med flera jodansparkar. Och Johanna som kännetecknas av höga jodansparkar fick istället framgång på lowkick. Hennes strategi gav till slut utdelning och Marta visade att hon hade ont i benet. Det räckte inte till wasari, men domarna gav henne arbetsseger. 

Finalen blev motsatsen en kort match mot kände Canan Yorulmaz (Swedish Open vinnare 2006 ) Tidigt i matchen träffar Canan olyckligt mot halsen och efter det kom Johanna inte in matchen. Canans hårda slag chockade Johanna, som blev allt för defensiv. Och ganska snart gav en hård krok Canan wasari och inte långt efter kom nästa. Silver till Johanna och en liten fingervisning om att de bästa är en nivå för sig.  

I herrarnas mellanvikt deltog Uppsalas Oscar Bertilsson och Simon Eriksson.Simon var först upp på mattan och mötte kroaten Lovro Mihelic. Matchen startade lite försiktigt från Simon. Men han arbetade metodiskt och tog över matchen. Simon var stark i matchen och fick ganska tidigt en wasari på gedan mawashi och efter någon minut kom även nästa wasari, som avslutade matchen.

I kvartsfinalen mötte Simon polske Patryk Kostrzewa. Matchen fick en mer avvaktande karaktär från båda sidor med inslag av snabba attacker. Matchen var  mycket jämn, men i sista minuten avgjorde Polacken med en offerspark och tävlingen var över för Simons del.

Oscar mötte ungraren Csaba Kardos från Ungern och dominerade första ronden bl.a. genom flera farliga jodan tekniker och vid slutet hade Oscar två domare på sin sida men det blev förlängning.
I förlängning ändrade matchen karaktär och ungraren som jobbade på kort distans neutraliserade Oscars attacker. Det övertaget som Oscar haft försvann till sist stod ungraren som segrare.

Framgångar och motgångar, totalt sätt en innehållsrik tävling och en rolig dag för Sverige!

au_1.jpg

au_3.jpg au_4.jpg

au_6.jpg

au_9.jpg

au_7.jpg

au_10.jpg

au_8.jpg

au_12.jpg

au_11.jpg

au_15.jpg

au_14.jpg

au_13.jpg