Årets U22 innhöll måmga överraskningar både vad det gäller arrangemang och resultat. Men det som inte var någon nyhet är att öst dominerar, både på pallen och vad det gäller antalet deltagare. Och bland det yngre så är det ännu påtagligare. I år var Polen extra många då de var värdland, men även Ukraina hade imponerande många deltagare med.
U22 har ändrat karaktär från år till år Och än har tävlingen inte tagit sin slutgiltliga form. Litauen startade det för att ge yngre seniorer ett eget EM (18-22 år) Och nu har Polen tagit över stafettpinnen och satt sin karaktär på tävlingen. Förra året tillkom Kadett-klasserna och i och med det fördubblades antalet deltagare och i år tillkom ännu en tävlingskategori – Öppen viktklass för seniorer. Det var inte så länge sedan som vi hade EM med viktklasser vartannat år och öppet (utan viktklasser) vartannat år- Men 2003 försvann traditionen och sen dess har vi enbart haft EM med viktklasser, tills i år.
Tävlingen hölls i Polska Kielce, en stad med lång Kyokushin tradition och med många duktiga instruktörer och fighters. Det resulterade i ett mycket ambitiöst U22 med proffsiga uppvisningar lasershower och annan underhållning. Men på fredagen var det spartanskt vad det gäller showen. Då hölls kadett samt kata och U22 matcherna. Tävlingen hölls på 5 mattor samtidigt Och trots den enorma tävlingsaktiviteten ,så flöt det på bra. Polackerna har gjort detta förr
Lördagen var den stora underhållningsdagen då hade hallen byggts om för VIP gäster och läktarna var fulla med publik. Då hölls U22 finalerna från föregående dag. Plus EM öppen viktklass. Det var pampigt, högtidligt och vi kunde se inslag från tävlingen i Sportkanalen på TV senare samma kväll.
Sara Hägge från GKK representerade Sverige i kategorin U22. Hon fick möta Diana Balsyte från Litauen. Diana är betydligt längre än Sara vilket hon utnyttjade på ett rutinerat sätt. Efter en jämn start på matchen så avslutade Diana ronden med att höja tempot och jobba med sina knän och lyckades pressa Sara av mattan. De räckte enligt domarna och matchen tog slut efter första ronden till Dianas fördel
Jimmie Collin och Fredrik Olsson bägge från Keiko ställde upp i den öppna klassen. Men under olika förutsättningar då Fredrrik väger drygt 110 kg och Jimmie 80 kg. Trots det gick de samma öde till mötes.
Fredrik mötte Polacken Marek Odzeniak i en match där Fredrik aldrig var riktigt hotad nån gång. Polacken var duktig och fick en förlängning. Men han var betydligt lättare än Fredrik och klarade inte hålla emot när Fredrik pressade på. Vinst på domarröster efter första förlängningen.
I kvartsfinalen blev det betydligt värre då motståndaren hette Valeri Dimitrov från Bulgarien. Matchen startade positivt, med Fredrik som gick framåt och Valeri som backade. Men snart syntes Valeris gameplan. Hans ökända klackarsparkar riktade in sig på Fredriks vader. Och när han väl träffat rätt ett par gånger kom resultatet. Fredriks ben vek sig och vinsten gick till Valeri.
Jimmie mötte Ungraren Kovács Balázs i sin första match, (Kovács kunde vi också se på Swedish Open). Matchen startade lite trevande. Kovács hade respekt föär Jimmie , men Jimmie hade också respekt för Kovács sparkar, speciellt ushiro-mawashi-geri. Jimmie fick dock ett övertag tidigt då hans lowkick verkade ge resultat. Övertaget var det tillräckligt för att domarna skulle ge honom vinsten i första ronden.
Andra matchen mot Polacken Garbatz Mateusz var både lättare och värre. Polacken hade respekt för Jimmie vilket gav Jimmie fördel i matchstarten. Han lyckades också sätta press på Polacken och få en wasari på en offerspark. Men egendomligt nog så fick det Polacken att rycka upp sig och efter det skapade han flera farliga situationer. Men wasarin stod sig och vinsten gick till Jimmie
Tameshiwarin blev en rysare. Virket var i suraste laget och flera deltagare misslyckades med sina försök. Så även de svenska deltagarna. Men turen stod ändå på vår sida och trots att Jimmie misslyckades med sitt Shuto hade han mer brädor en sin nästa motståndare Marius Ilas som ochså missade ett av sina försök. Och ännu mer fantastiskt var att Fredrik Olsson vann tameshiwari momentet, trots att även han missade på Sokuto (7 brädor)
Semifinalen blev stressig för Marius från Rumänien. Han måste avgöra innan andra förlängningen annars skulle segern gå till Jimmie p.g.a. tameshiwari resultatet. Ilias är intensiv i sin fighting och det är få som orkar hålla jämna steg med honom. Men Jimmie gjorde det bra. Han bröt Ilias teknikoffensiver på ett bra sätt och matchen förblev oavgjord tiills tameshiwari till slut gav Jimmie seger,
Vinsten gjorde att Jimmie var i final på ett EM i öppen viktklass. Men motståndaren var ingen annanän Bulgariens Valeri Dimitrov, samme som besegrade Fredrik och samme som haft EM titeln 10 ggr tidigare.
Jimmie hade svårt att få sina tekniker att fungera på Valeri och den 10 kg tyngre Bulgaren hade mycket kraft i slagen Trots det var matchen jämn inledningsvis. Men inte helt oväntat växte Valeri i matchen. När ronden tog slut visde två domare vinst till Bulgaren, men övriga röstade på en förlängning, som Jimmie inte lyckades ta sig igenom. En slagserie tidigt i ronden fick Jimmie att vika sig och förlusten var ett faktum. Slutresultatet blev en mycket imponerade silverplats för Jimmie i denna första Öppna EM, som sannolikt återkommer nästa år
Årets U22 är en historisk händelse med två svenskar bland Europas 10 bästa och ytterligare en milstolpe i Jimmies fantastiska karriär.
Herrar
1) Valeri Dimitrov Bulgarien
2) Jimmie Collin Sverige
3) Marius Ilias Rumänien
3)Margarint Dorin Rumänien
5-8)Fredrik Olsson Sverige
5-8)Vytautas Cepla Litauen
5-8)Mateusz Garbats Polen
5-8)Zsolt Balogh Ungern
Damer
1) Margarita Ciuplyte Litauen
2) Inga Mikastaite Litauen
3) Viviana Chirila Rumänien
3) Csenge Szepesi Ungern
5-8) Agata Kaliciak Polen
5-8) Dobrosttawa Habraszka Polen
5-8) Anca Dan
5-8) Anna Bojda-Brzezicka Polen