Årets upplaga av British Open var tuffare än någonsin och vägen till medaljerna var lång. Endast en av svenskarna nådde fram till prispallen. Det var den 38:e gången som tävlingen hölls och 6:e året som den också går under namner Cup of Europe. Men trots namnet så är det deltagare från hela världen.  Tävlingen har växt i popularitet och i år deltog 38 länder från 14 organisationer totalt 160 deltagare, vilket gjorde tävlingen kanske till den tuffaste, åtminstone på mycket länge.
Ryssarna brukar dominera och så även i år, men med den skillnaden att det deltog ryssar från flera olika organisationer. Det gjorde att ryss-matcherna blev prestige laddade och intressanta. dessutom slog ryssarna också ut sig själva tidigare i tävlingen.
Sverige hade en stor trupp på plats,  men den skulle ha varit ännu större om inte skador hade stoppat Sanne Larsson Och Jimmie Collin att delta.
Först ut på mattan var Christoffer Sjölund, som hade fått en tuff lottning med Wesley Jansen, den holländska spark virtuosen, som första motståndare.  Det kortare Christoffer hade en offensiv stil för att inte Wesley skulle få utrymme för sina sparkar. Stilen och framför allt slagen fungerade bra och Wesley fick kämpa för att ta mark, men i andra förlängningen tar orken slut hos Christoffer och han blir passiv i en attack  från Wesley, vilket ger motståndaren wasari och senare segern.
Erik Magnusson var inte lyckligare lottad, snarare tvärtom. Ryssen Ruslan Iliasov var ett krutpaket med blixtsnabba snurrsparkar. Erik försökte ta initiativet i början, men upptäckte snart att det var en rutinerad fighter som visste hur han skulle hantera Eriks attacker. Men Erik fortsätter envist att attackera ryssen och det hade precis började se lite ljusare ut, när ryssen lyckas fälla, men inte knocka Erik i en ushiro-mawashi Alla domarna är inte överens, men huvuddomaren anser att det är en wasari och därmed är matchen förlorad för Eriks del.
Simon Eicsson fick Englands storfavorit Darren Chan på sin lott.  Darrens fight gick ut på att vara rörlig och låta tiden gå, då han hade vikten på sin sida.  Han attackerade och försvann innan Simon kunde kontra. Det blev mycket luftsparkar för Simons del och Darrens plan fungerade utmärkt. Förlust för Simon p.g.a. viktskillnad
Simon Pålsson startar övertygande, när han tar hand om greken Ioannis Romas. Lungt och strategiskt riktar han in sig på grekens ben och successivt så börjar resultatet märkas.  Det blir en förlängning, men då anar man hur det skall sluta Och inte helt oväntat blir det ippon på lowkick och vinst till Simon.  Andra matchen är en helt annat historia. Spaniens IFK-ikon Jonathan Tineo, har en imponerande meritlista och blir en svår motståndare för Simon. För svår skulle det visa sig. Tineo är rutinerad och ligger nära Simon med korta slag och sparkar på insidan benen. Simon i sin tur försöker i sin få resultat med knä och slag. Det är jämt, men efter en förlängning, så ger domarna segern till Tineo.
Viktorye Skoruplyte fick liksom sina manliga kamrater, en tuff lottning, med ryskorna som motståndare. Den första ryskan hette Zlala Vdovchenko och tillhörde IFK-organisationen.  Det blev ryskans höga sparkar mot Viktorijas lowkicks i kombination med hårda slagdueller.  I slutat på ronden hade lowkicken börjat ge resultat och i förlängningen blev det tydligt tyckte domarna och gav Viktorija segern. Ytterligare en ryska stod på tur Irina Valieva kom från vår egen Shinkyokushin organisation. Och hon satsade på en rörlig fightingstil för att undvika Viktorija lowkicks.  Strategin fungerade ganska bra, men Viktorija lyckades ändå sätta sina tekniker så pass bra att hon fick en domarflagga efter förlängningen. Men det hjälpte henne inte då vågen avgjorde till hennes motståndare fördel
Cecilia Wallin startade starkt och vann tidigt över grekiska Sofia Mavroudi. Efter att bearbetat henne med hårda lowkick, avgjorde hon matchen ,med några välriktade slag i mellangärdet.  Andra matchen blev betydligt tuffare. Teona Gazdeliani, det korta grönbältet från Spanien visade sig vara en ulv i fåra kläder Eller rättare sagt en Georgisk Europamästarinna med extremt hårda slag. Cecilia svarade upp bra, men det blev en oerhört tuff match, där ingen av tjejerna vek sig. Stundtals blev det lite ruffigt, med slag i ansiktet till följd. Och kanske var det som avgjorde till Cecilias fördel i en väldigt jämn match mellan två mycket tuffa tjejer. Vinsten tog Cecilia vidare till semifinal, en match som blev turneringens kortaste. Efter drygt 20 sek träffade Engelska Emma Markwell med en chosuka mawashi precis där den skulle sitta Och Cecilia kunde inget annat göra än att avbryta och låta matchen gå förlorad. Cecilias fantastiska insats gav oss Sveriges enda pokal i en mycket tuff turnering