Den ryska muren stoppade effektivt de Svenska framgångarna i årets upplaga av British Open.  Trots starka insatser så uteblev resultatet.  Konkurrensen på tävlingen har successivt vuxit och i år när Brittisk Kyokushin Karate fyllde 50 år var det kanske tuffare än någonsin?  Ryssarna som dominerat prispallarna i många år, var på plats med ett rekordstort team.  Det var till och med en trupp rysk  Shinkyokushin på plats.
Den ende svenska manliga representant var Christoffer Sjölund. Han var också den förste som skulle få känna på den ryska björnen. Hans motståndare var Eveny Solomennikov och taktiken var att inte fightas på ryssens villkor, vara rörlig och attackerna intensivt. I en rond höll taktiken och Christoffer fick förlängning, men sen tappade han fokus vilket  Eveny utnyttjade och plockade twå wasari på kroppsslag.
Dina Kljajic var första tjej på mattan och var en av de få som inte mötte nån ryska. Men frågan om det var nån fördel? Som VM :3:a (WKU) och senare även vinnare i klassen var oddsen helt på Irlänska Aneta Meskauskiene sida. Och första ronden blev som oddsen spådde. Aneta var den starkare, även om Dina svarade stundtals bra. Aneta gjorde en stark avslutning på ronden och två domare valde henne som vinnare, men tre ville se en rond till. I andra ronden så jämnade det ut sig, Dina var starkare och samtliga domarna röstade oavgjort. Så lite snöpligt blev det, då vågen istället avgjorde till Anetas fördel.
Cecilia Wallin gjorde en fantastisk kämpa match mot Alieva Dzhunai.  Hon gav allt i en mycket intensiv match. I slutet på första ronden hittade hon taktiken som gjorde att Alieva fick svårt att få till sin egen fighting. Ronden sblev oavgjord efter en stark slutspurt av Cissi. Och ronden därefter gick också till Cecilia, men skillnden var inte stor, så domarna röstade oavgjort.  Och så blev det ännu en viktskillnad som gick till Rysslands fördel.
Sara Hägge  hade goda möjligheter då hon startade i kvartsfinal, då hon fått WO matchen innan. Men vad hjälpte det då motståndaren hette Antoninina Ismailova och kom från Ryssland. Sara insats var fantastisk och hon kunde möta ryskan med ryskans egen figtingstil. Tjejerna bytte explosiva slagserier med varandra och Sara kompletterade med sina knän. Och det fungerade. Matchen var jämn  och gick till förlängning, som även den blev oavgjord. Ur ett svenskt subjektivt perspektiv var Sara den bättre av de två. Men även i denna match gjorde viktskillnaden att  Ryssland blev vinnare.
Sanne Larsson var ännu en i raden som fick en ryska som motståndare. Rimma Artemova såg inte stor ut på mattan, men hade fantastiska slag. Sanna fick snabbt problem med det korta avståndet som Rimma ville ha för sina slag och backade nästan hela matchen. I slutsekunderna missuppfattar Sanne slutsignalen och slutar fightas innan matchen var slut. Passiviteten blir spiken i kistan och ger Rimma segern.  Ännu en rysk vinst.
Viktorija Skorupskyte kom lindrigast undan, vad det gäller motståndare. Den betydligt lättare brittiska Francesca Morreale hade också kunnat vinna på vikt om matchen gick så långt. Men det gjorde den inte, tack och lov.  Viktorija jagade intensivt Francesca ben med sin tunga lowkicks och resultatet kom ganska snabbt. Även om matchen blev poängfri så hade domarna inga problem med att utse Viktorija till vinnare. Men matchen hade ett pris.  Även Viktorijas ben hade tagit stryk, då inte alla sparkar hade träffat där de skulle. Viktorija kunde inte fortsätta tävla och fick lämna WO i nästa match. Men det var kanske lika bra, för det var en ännu en ryska som väntade där..