Håller något på att hända, vad det gäller positionerna i Europatoppen? Det verkar som den Litauiska dominansen har börjat krackelera något, eller är det bara en temporär förändring? För de var inte lika många Litauer på prispallen i år, som vi vant oss vid  Och framför allt så var det flera andra länder som som lite otippat, dök upp med framgångsrika unga förmågor, Sverige var en av dem.
Och Ukraina var ett annat, de har alltid haft mycket deltagare, men haft svårt att få motsvarande utdelning vad det gäller medaljer. Men i år positionerade de sig starkt bland de bästa och likadant var det med Georgien, som alltid har haft duktiga lättviktare, men nu även visade kvalité i de tyngre viktklasserna. Dessutom var roligt att se Ungern göra come-back. Efter att ha varit Europeiskt toppnation i många år så har framgångarna minskat på senare år. Men nu verkar de vara tillbaka?
Sverige var duktiga, våra framgånga hittar man på damsida och bland de yngsta. Men när åldern ökar så ökar också konkurrensen Och då har vi det svårare att mäta oss med Europaeliten. Det syntes tydligt på det svenska resultatet. Men Den svenska insats var bra och i några matcher var det bara marginalerna som avgjorde.
I klassen U16 ställde vi upp med tre erfarna fighters: Pontus Göthe från Uppsala , Johan Strömer och Lisa Linder från Bollebygd. Men också EM debutanten och överraskningen Elvira Gummesson från Lund.
Killarna åkte ut i första omgången Pontus Göthe mötte och förlorade mot Ricardas Drogeika från Litauen.  Matchen var mycket jämn och gick till förlängning.I förlängningen tröt orken för Pontus och Ricardas vann en arbetsseger.  Johan Strömer ställdes mot Ukrainske Sokorol Rusian.  Matchen följde Pontus mönster med en jämn första rond och en motståndare med mer krafter i förlängningen.
Lisa Linder hade ett EM brons att försvara från förra året.  Det gjorde hon med besked, men det startade trögt. Seger mot ungerska Lili Ban var inte självklar. En jämn match som avgjordes med jodan mawashi. I andra matchen får Lisa förflyttningarna att fungera och kan avgöra matchen på en “dubbel-mawasi”. Hon tar med sig det vinnande konceptet till semifinalen och får tidigt poäng på samma spark. I finalen möter hon Lill Mezo från Ungern, som var en klass för sig själv. Ungerska gjorde ett stark intryck under turnering och Lisa klarade inte att hota henne.  Förlust i finalen, men ett svenskt silver och en ny framgång för Lisa.
Elvira Gummesson hade lågt ställda förväntningar i sitt första EM men det hade hon inte behövt ha. Vinst i första matchen mot litauiskan Emiljia Korotkovaite med wazari på jodan mawashi. Nästa match blev nog tävlingens snabbaste seger. Ungerska Evelin Bernath hade redan efter 15 sekunder  träffats av två jodan  mawashi vilket gav Elvira Ippon. Även semifinal blev vinst och helt otippat var Elvira plötsligt i final mot Litauiska Aiste Jankauskaite. Litauiskan var kortare och dominerade stundtals med sina offensiv stil. Men Elvira svarade bra och kom tillbaka in i matchen med aggressiva attacker. Tyvärr resulterade det i en varning, som kanske avgjorde till Elvira nackdel. Matchen innebar Sveriges andra EM silver i turneringen. Och Sveriges bästa U6 resultat, hittills.
I klassen U22 gick det dock inte lika bra. Det var bara Milad Ziyafatalla Samizada, från Banzai, som överlevde första omgången. Han besegrad Adrian Hernandez från Spanien, igen. Det har mötts förut och även då vann Milad. Denna gång chansade Hernandez med en mycket offensiv stil, men det räckte bara i ca en minut sen var matchen Milads, som så småningom vann på poäng. Andra matchen var mot en annan Adrian, fast Staszewsk i efternamn och från Polen. Det var två duktiga fighter och en tekniskt avancerad match, som blev mycket jämn. Vilket gjorde att domslutet efter andra ronden kom lite överraskande, men tre domare tyckte att Staszewsk var den bäste och Milad och därmed Sveriges sista hopp var ute.
Innan dess hade Sanne Larsson från Uppsala fått en utmaning värd namnet i mötet med Ungerska Ivanka Deleva. Det var två slagmaskiner som möttes i en 2 min duell. Sanne gjorde en fantastisk insats, men det blev Ivankas kondition som gav henne segern.
Viktorija Skorupskyte från Keiko mötte Karolina Darcanova från Litauen. De möttes förra året på U22, då vann Viktorija, denna gången blev det tvärtom. Matchen var jämn och det blev en förlängning, men det var Karolina som gjorde lite mer och domarna valde henne till segrare.
Gerda Pekarskaite från Lund fick aldrig möjligheten att komma in i matchen mot Agata Cenkała från Polen. Hon gjorde några bra attacker inledningsvis. Men sen pressade Agata på och det dröjde inte länge förrän Gerda fokuserade på försvaret istället för vinsten. Förlust efter en rond.
Erik Hägge från GKK, gjorde även han, sitt första Europamästerskap. Men han kunde fått en bättre start. Edgardas Puteliauskas från Litauen var betydligt längre än Erik och hade livsfarliga sparkar. Något som Erik fick uppleva flera gånger under matchen. det var otäckt nära några gånger, men Erik stod pall och lyckade dessutom svara stundtals så bra att det blev förlängning. Men det blev bara en rond till av samma sak och då lyckades Edgardas ta poäng på hiza-geri jodan.
Bilder :Viktorija Skorupskyte