Stefan Chervenkov

Stefan började träna karate när han var 10 år i Bulgarien efter att ha sett en karatefilm. 2010 flyttade han till Sverige och började att träna i Stockholms kyokushin karate. Han började tävla tidigt och som senior blev det alltfler tävlingar och han fick så småningom en plats i landslaget och är nu en av de mest aktiva i Sverige.

Chervenkov har alltid varit lättviktare men har vid ett flertal tillfällen vunnit matcher mot killar som vägt bra mycket mer än han själv. Både på knock och genom arbetsseger,
-Som lättviktare är det viktigt att vara snabb och ha riktigt bra tekniker. Det går inte att förlita sig på kraft och att gå in och kriga utan man måste vara smart.

Han berättar att de gånger han mött tyngre killar har han tänkt att det är svårt att vinna men det är bara att ge allt och se hur det går. Och bevisligen går det att vinna med en mai geri vid rätt ögonblick även om motståndaren vägen 30 kg mer, eller på arbetsseger efter massor av förlängningar genom att röra sig och jobba smart.

Men självklart är det viktigt att jobba med styrketräning också och att få kraftfulla tekniker. Då kan man överraska på så sätt.

Chervenkov har deltagit i EM vid två tillfällen men aldrig i ett VM.
Men att delta var inte planerat, han var uppskriven som reserv och det fanns inga indikationer på att någon av de uttagna inte skulle ställa upp. Så efter sommaren fick han ett mail om att en av de ordinarie inte kunde vara med. Han hade aldrig trott att chansen skulle dyka upp. Men plötsligt tre månader innan VM så var det klart att även han skulle vara en av Sveriges representanter.

Landslagscoach Magnus Hanssen om Stefan Chervenkov:

Stefan var ovanligt duktig redan som junior. Han representerade Bulgarien på junior-EM och när jag fick Stefan till landslaget förstod jag att jag fått en talang som redan utvecklats långt. Men utbildning och familj gjorde att hans landslagssatsning blev lidande och så småningom vilande. Men nu gör han comeback och ersätter Milad som fick avstå från sin VM plats av privata skäl. Han har en tuff utmaning då han tillhör de lättaste på ett VM utan viktklasser. Men Stefan är en smart fighter och har en enastående fysik så allt är möjligt.

Fighterprofil Ali Hayder

För Ali Hayder har karaten och träningen alltid drivit honom framåt och varit det han lever för. I hemlandet Irak började han träna som sexåring och gjorde tidigt stora framsteg. Målet har varit konstant och otvivelaktigt; att tävla i VM. Som tonåring tvingades han fly landet och hela det liv han hade, för att han hade blivit kär i en tjej vars familj inte accepterade honom. Så med sparade tävlingspengar och sitt svarta bälte och diplom flydde han genom Europa med gummibåt och till fots. Trots hemlängtan och varit nära att dö flera gånger gav han aldrig upp. I Sverige fanns kyokushin och Shihan Brian Fitkin som fanns i Stockholm, och dit skulle Ali, till vilket pris som helst.

Med karaten i hjärtat som drivkraft sökte sig Ali och med en vilja som överbryggade allt stod så denna nyblivna 20-åring i Stockholm och lyckades till slut hitta till Stockholms kyokushin karates dojo. Dit välkomnades han och bevisade att han var en fighter väl värd att satsas på. Snart skulle Ali komma att dyka upp i tävling efter tävling. Detta unga stjärnskott som ingen kände sen innan nådde snabbt Sverigetoppen. Han började tävla internationellt och värvades snart till landslaget.

När man pratar med Ali om hans liv och de vägar han tagit gör han klart att det gäller att visa vad man vill och se till att sträva mot sitt mål. Allt går att få om man bara kämpar och vill.
Sedan beskedet om platsen till VM-truppen har Ali levt, tänkt och andats träning och VM; han visualiserar att stå på mattan och gå sina matcher. Han tränar flera gånger om dagen och åker även utomlands för att få värdefull sparring. Ali vilar aldrig utan satsar hundra procent, hela tiden.
“Jag måste ta chansen när jag får den. Jag vilar när jag dör sen” säger han och menar att det gäller att alltid se en utveckling och progression. Känns en dag sämre så ska morgondagen bli bättre- alltid

“ Man måste egentligen ingenting, utan viljan att lyckas är drivkraften” menar han. Och drivkraft och vilja att följa sitt hjärtas väg- det har Ali.

Meriter efter flytten till Sverige:
2:a Swedish Open 2018
1:a France Open 2018
3:a Diamond cup 2018
2:a U22 Championship 2017
2:a Croatia Open 2017
2:a Austria Open 2017

Landslagscoach Magnus Hansen om Ali:

”Ali imponerade på mig redan första gången han tävlade i Sverige. Då var det hans fighting spirit och fina tekniker som stack ut. Men efter jag lärt känna Ali lite bättre, så är det hans 100 % kommittent till Kyokushin som jag imponeras utav. Jag har inte träffat nån tidigare som prioriterar sin träning så högt som Ali. Han tvekar aldrig på att delta på nåt som kan utveckla hans fighting. Genom SKOFF’s elitsatsningen har han fått en fantastisk fysik och tekniskt utvecklas han hela tiden . På VM blir det tufft då han kommer få en av favoriterna tidigt i lottningen. Oddsen är inte till hans fördel, men vi skall inte räkna bort Ali. Han förbereder sig väl och har kapaciteten att gå hur långt som helst… och det kommer bli underhållande fighting. ”

Text: Elin Herlitz
Foto: Annika Peterson