I Stara Wies Polen samlades fler än 200 av Europas Kyokushin karatekas på EKO Black Belt Seminar and Kata-Referee Course.

I tre dagar gav Europas högst graderade Shihans föreläsningar; kata-domarkurs kihon- och kata-pass.

Sverige representerades av Shihan Brian Fitkin, Shihan Howard Collins och Shihan Michael Söderkvist som instruerade och föreläst under merparten av passen. Shihan Remigiusz Karpinski från Polen, Shihan Aleksander Goncharenko från Ukraina, och Shihan Jan Bülow från Danmark deltog också med sina kunskaper och erfarenheter.

Dojo Stara Wies är en kampsport anläggning i centrala Polen som byggdes i japansk tradition och arkitektur. Det var en storslagen känsla när 250 deltagares kiai ekade enligt sann Kyokushin spirit.

Fredag kväll inleddes med föreläsning av Shihan Söderkvist angående kata-tävlingar och bedömningskriterier för domare att “Technique”, “Spirit” och “Power”. Förklaringar av varje aspekt under föreläsningen följdes av kihon pass som leddes av Shihan Collins.

Lördag morgon började med föreläsning om graderingskriterium och Kyokushins historia med Shihan Söderkvist. Därefter ett katapass som leddes av Shihan Fitkin vars budskap till alla på lägret var “Practice your Kihon, then you will be able to perform beautiful katas!”

Lördag eftermiddag delades gruppen i två; Shihan Söderkvist och Shihan Bülow höll domarkurs parallellt med Shihan Collins och Shihan Fitkins gemensamma katapass.

Sedan kom lägrets höjdpunkt – Katatävlingen. Tävlingen var del tävling för Europas bästa katautövare, samt övning för domarkandidaters tillfälle att öva och utveckla kompetensen i enlighet med lägrets föreläsningar om bedömningskriterier för domare. Under tävlingen framkom olika scenarion som EKO kata-kommitté kommer ställas inför och justera inför framtida tävlingar.

Efter lördagens Sayonara Party var det tidigt på söndags morgonen tillfälle för skriftligt kompetens test för domarkandidater.

Det sista träningspasset leddes av Shihan Fitkin och som bestod av avancerade kator med standardisering som huvudfokus. Shihan visade de senaste ändringar för katorna som skall spridas till deltagarländernas dojos i Europa.

Den svenska delegationen representerades av deltagare från Göteborgs Karate Kai, Östersund Budokai och Uppsala Kyokushin Dojo. OSU!