Årets EM i Rumänien präglades av Pandemin och arrangören hade slitit hårt med att arrangera tävlingen med de restriktioner som rådde i Rumänien. Problemen till trots var tävlingarna välordnade och arrangemanget flöt på bra.

Årets EM dominerades som vanligt av öst Europa och som vanligt var det Litauen, Polen Ukraina som kom med de stora teamen och tog de flesta medaljerna. Även Ungern och Bulgarien deltog med stora team och framför allt Ungern tog ett steg framåt om man ser till antal medaljer. Tävlingen karakteriseras av påfallande många ippon-tekniker och stundvis hade arrangörernas läkarteam mer än fullt upp. Vad detta beror på kan man spekulera i, men gissningsvis är pandemin och tävling/träningsuppehållet en del av orsaken.

På tävlingens första dag deltog Sverige i kategorin U16 med Ellen Johnsson från Uppsala som enda deltagare och i kata kategorin deltog rutinerade Ki Pasanen.

Katan inledde som vanligt och pågick under förmiddagen .

Ki vann första omgången mot Anatstasiia Levko från Ukraina men förlorade andra omgången mot Ruta Vaicekauskaite från Litauen med kata Seinchin

Katatävlingen pågick till lunch och därefter fortsatte tävlingen med kumite kategori U16 .

Ellen mötte i sin första match Bulgariskan Anastasia Bandeva. Det blev en intensiv matchöppning i högt tempo. Ellen försökte utan framgång ta poäng med jodan sparkar och istället blev det hennes intensitet som gav resultat. Efter full tid hade Ellen två flaggor mot 3 för oavgjort. Nästa rond var även den intensiv men Ellen höll en högre frekvens och hade till sist 5 domar flaggor.

I kvartsfinalen mötte Ellen Ukrainskan Diana Pastukh . Ellen öppnade i ett rasande tempo och släppte aldrig greppet över ukrainskan som snart fick backa. Det blev 4 flaggor till Ellen och vinst

Semifinalen utgjorde den betydligt tyngre Iza Piskorek från Polen motståndet. Ellen gjorde en jämn första rond och alla domare dömde förlängning. I den andra ronden lyckades tyvärr polskan placera en perfekt spark mot huvudet och trots att Ellen var starkare så behöll polskan poängövertaget och tog hem segern. Det blev ett brons till Ellen och Sverige, i hennes debutmatch!

Tävlingens andra dag startade med katgorin U18 och därefter U21.

Philip Sapcanin från Banzai debuterade på ett europeiskt mästerskap var den som var först ut av de svenska juniorerna och han fick möta Oskar Dauksevic från Litauen.
Philip gick ut hårt med mae geri och uppföljande slag och försökte få utdelning med starka slag och jodan geri . Men litauiska Oskar kom snabbt tillbaka med välriktade slag mot Philips mellangärde och efter en kortare kamp vann litauern på Ippon.

Martin Hashemi från Banzai som även han gjorde sin debut på ett EM fick möta Valentin Tiritean från Rumänien. Martin gick in för att få poäng på spark mot huvudet men Valentin forcerade framåt och det var svårt för Martin att få in någon träff. Han bytte därför taktik till gedan-sparkar och krokar istället. Men Valentin var bestämd och pressade sig framåt med sina slag och när matchen var slut blev resultatet 3-2 till rumänens fördel.

Sist ut var Ki Pasanens som även tävlade i kumite / U21 klassen.

Ki mötte Ugnė Pėlikytė från Litauen i sin första match. Matchen var jämn men kort, då Litauiskan tidigt fick in en kaiten-geri som skakade om Ki. Det blev ippon-seger till Litauiskan.

Generellt kan man notera att konkurrensen blir tuffare i alla klasser och den fysiska nivån på utövarna hela tiden verkar öka. Sveriges utmaning kommer vara att kunna förbereda våra tävlande fysiskt och psykiskt för att kunna följa med i utvecklingen.

Text: Torbjörn Helmfrid med bidrag från coacherna
Foto: Annika Peterson.