Lite otippat vädermässigt, lämnade landslaget den svenska våren för att hamna i ett vintrigt Polen. Årets EM för seniorer hölls i Tarnow, södra Polen och nästan 200 deltagare från 22 länder hade samlats för att göra upp om medaljerna. Av förklarliga skäl uteblev Ukraina och Belarus. Men även andra länder hade återbud. Azebaijan deltog enbart med ett fåtal deltagare och även Sverige hade två återbud, vilket i sin tur innebar att vi inte deltog i kategorin team-kata som planerat. Vi var dock representerade i individuell kata och I fighting (kumite)
Kriget i Ukrraina låg som en skugga över tävlingen och några välvalda ord sades i samband med öppningstalet Det fanns dessutom en banderoll uppsatt med texten ”NO WAR” i hallen. I övrigt kändes tävlingen dock som vilket EM som helst. Tävlingen var välarrangerad och ett resultat av Polens rutin  med att arrangera stora tävlings evenemang.
I kata var Sverige endast representerade på herrsidan. Andreas Tampe och Adam Rogård vann bägge sina matcher första omgången men bägge blev tyvärr utslagna i den andra omgången.
Adam var först ut mot tyske Wladislaw Roginsky och vann betryggande med katan Saiha.
Andreas vann även han övertygande mot Marko Todorovic från Kroatien med katan Sushi-ho.

Men därefter blev det förlust för Sverige mot Rumänien. Först förlorade Adam mot Octavian Rada med Tsuki-no -kata och därefter förlorade Andreas mot favoriten och Christian Boldut med samma kata som han tidigare vunnit med.

Domarna har arbetat med bedömningskriterierna tidigare och kanske vi det orsaken, eller så var det andra orsaker som gjorde att favoriterna på herrsidan, Rumänien och Polen blev utslagna tidigt?
I stället blev det Schweiz och Danmark som lite otippat kom till final. Det blev även en liten solskenshistoria när Schweiz vann både dam och herrklassen och segrarna dessutom är ett par.

I kumiten (fighting) blev tävlingens snackis legenden Valeris väg till ännu ett EM guld. Oavsett vad man anser om domarnas påverkan eller icke påverkan till resultatet, så måste man beundra Valeris vilja och förmåga att vara bäst bland de bästa, vid en ålder av 40 år. Respekt!

Det blev Rumänien som slog ut de svenska kata-herrarna. Men Sanne Larssons tog revanch i kumiten. Hon besegrade Brigitte Margithazi från Rumänien på poäng. Välriktade lowkick och knän gav resultat och Sanne gick vidare till att möta Csenge Toth från Ungern. De har mötts förut två gånger och Sanne har förlorat bägge. Så blev resultatet även denna gång tyvärr, men segern var knapp.  2-3 i domarröster visar att Sanne var nära att få sin revanch.

Mirjam Björklund hade ett EM brons att försvara från 2021. Det gjorde hon med bravur. Första motståndaren var Belgiska Shanty Jacobs. Shanty har varit med i många år, men kunde inte ge Mirjam något riktigt motstånd. Men Sandra Nowak från Polen hade både EM titlar och hemma publik och var Mirjams nästa fight, så där var oddsen inte på Mirjams sida. Men Nowak gav inte det motståndet som man förväntat och redan efter första ronden var hon utslagen och Mirjam var därmed klar för semifinal. Där tog det dock stopp. Ungerska Lily Mezo är mellanviktens drottning och hon var för stor utmaning för Mirjam. Slutresultatet för Mirjam blev dock ännu ett EM brons och därmed var förra årets placering försvarad.

Någon annan som också hade en medaljplacering att försvara var Ali Hayder. Vilket även han gjorde med bravur, även om många hade önskat lite mer. Förra årets final och silverplacering gick i repris. Samma motståndare och samma resultat. Det blev en snöplig förlust mot Georgiska Lasha Ozbetelashvili. Matchen startade starkt från bägge men ett överraskande slag i mellangärdet fick Ali att tappa luften och matchen var över redan efter nån minut.

Men på vägen till final imponerade Ali. Hans första motståndare Polske Milosz var inledningsvis svår att få grepp på. Men Alis låga sparkar vände dock matchen och det blev seger för Ali i första ronden. Andra motståndaren Zsolt Ludszky från Ungern blev knockad av Alis berömda Brazilian-mawashi och i semifinalen fick Polske Kamil Berkowicz bryta matchen efter några välriktade lowkicks från Ali. Även det i första ronden.

En stabil insats från Sverige där vi visar att våra positioner från förra EM inte var nån tillfällighet.
/Magnus Hanssen