Årets Junior/ Cadet och U21 EM avgjordes i Bulgariska Sofia. Tävlingen var välarrangerad och lockade ca 500 deltagare.

Kata

Sverige hade 2 representanter i kategorin killar U16 kata.Alexander Ahlen från Enso Karate och Bernhard Souter från Banzai som båda gjorde sin EM debut.
Först ut var  Alexander som mötte en polack i 1/8 final. Pinan Go lottades och Alexander utförde en kraftfull och teknisk felfri kata, vinst till Alexander  5-0.

Näst ut var Bernhard i 1/8 final som mötte en ukrainare.Där lottades
Pinian Ni som Bernhard utförde med kraft och fokus vilket resulterade i vinst med 3-2 flaggor.

I 1/4 fick Alexander möta fjolårets vinnare från Litauen.Alexander valde Tskino Kata som han utförde väl.Hans motståndare valde Geksai Dai som han utförde kraftfullt. Alexander fick med sig en av domarrösterna som inte räckte till för att avancera i tävligen.

I 1/4 finalen mötte Bernhard en polack.Båda hade val Tsukino kata.Bernhard var mer stabil och utförde katan med mer  kraft och det tyckte 4 av 5 domare och   Brons medaljen var säkrad.

Väl i semifinal väntade ännu en motståndare från Litauen som var fjolårets silvermedaljör.Bernhards  Geksai Dai ställdes emot motståndarens Tskino Kata. Båda katorna var väl genomförda.Samtliga domare bedömde Litauen vara den bättre.

Ännu en stark debut och en välförtjänt Brons. Bernhard fick därefter byta fokus till fighting, vilket är en trend som vi sett bland flera  utövare från öststaterna.

Kumite

Ensos Kyokushins; Ellen Johnsson  var seedad pga av förra årets brons och stod över första omgången och i den andra mötte hon polskan Weronika Zdunek. Ellen arbetade metodiskt med chudan mawash och hade två domarröster efter första ronden . I andra ronden gav arbetet resultat och Ellen stod som segrare med 5 domarröster
I nästa match möte hon ungerska Erika Reka Jozsa . Tyvärr gav dessa domare Ellen varning för samma chudan mawash – arbete som i matchen innan och semifinalen var över men brons till Ellen, Sverige och Enso.

Alexander Karlqvist från Huskvarna tävlade i klassen U16 6 -65kg. Han gjorde 3 bra matcher där han vann  två  med jodansparkar. I tredje matchen mötte han förra årets vinnare och trots en bra insats, där ingen fick poäng, förlorade han med 3 flaggor. En stark insats av Alexander på hans första  EM
Banzais Emma Nicander tävlade i U16 -60 kg och mötte polskan Amelia Wojciechowizc. Emma öppnade stark och drev stundtals polskan med långa starka tekniker . Det räckte till förlängning men i andra ronden tog orken slut och polskan vann en arbetsseger.
Bernard Souter kastade sig från katan till kumiten och ställde upp i  – 65 kg. Bernard arbetade aktiv mot Andrev Tod från Bulgaien men till sist gav domarna bulgaren arbetsseger. Tod slutade för övrigt 2:a.

I juniorklassen hade Sverige 3 deltagare:
Först ut var Banzai’s Philip Sapcanin som mötte litauiska Daniel Grigoriev.  Philip öppnade aggresivt med både spark och slag serier men snart tog den hårtslående Grigoriev över och efter en serie hårda tekniker mot kroppen var EM över.
Michelle Karlqvist från Huskvarna tävlade  i klassen Junior 60-65kg. Hon gick två matcher där hon vann den första på 4 flaggor efter en förlägning. I andra matchen lyckades tyvärr hennes motståndare ta en poäng i början. Michelle gjorde en stark match men lyckades inte ta igen poängen.

Bollebygds Linnea Johansson tävlade i -55 kg klassen. Linnea mötte i sin första match litauiska Kornelia Cesnakaite.  Litauiska öppnade i ursinnigt tempo men Linnea stod emot och tog sig till andra ronden.  Linnea öppnade med ett bar starka maegeris  och tog över matchen mer och mer och stod till slut som vinnare.   I andra omgången mötte hon Silva Zheleva från hemma-nationen Bulgarien.  Det krävdes en förlängning innan bulgariskan stod som vinnare.

I klassen U21 kata damer ställde Py Pasanen upp. Py har ju en stor tävlingserfarenhet som kadett och junior men har nu gått upp i seniorklassen vilket innebär att man tävlar i andra och mer avancerade kator. Således EM debut för Py i dessa sammanhang.

I första matchen möter Py en ungersk tjej, Anna Solyom, och de lottas till Tsuki No Kata. Py gör en stark kata men den räcker tyvärr inte till hela vägen och hon förlorar matchen mot ungerskan (som i sin tur slutar på 3e plats).