När andra kampsporter fragmenterar viktklasser och diskuterar hysteribantning går Kyokushin mot strömmen och håller sitt Europamästerakap i öppen viktklass.Tävlingsformen är en kvarleva från det förgångna då en liten person skulle kunna besegra en stor tack vare sin skicklighet i karate. Sen dess har mycket hänt och utövarna är, som i alla andra idrotter, väl förberedda och det är marginalerna som avgör Så det som en gång var realistiskt har blivit betydligt svårare att uppnå. Men tävlingskonceptet lever vidare och på detta EM visade det sig att de gamla värderingarna fortfarande gäller.

Årets öppna EM var också deras kvalificeringen till VM. Vilket lockat de bästa i alla viktklasser. Ett faktum som gjorde rankingen inför lottningen svår. Vem har bäst ranking, en guldmedaljör i mellanvikt eller en silvermedaljör i tungvikt?

Faktumet att det var damernas VM kvalificering innebar en ovanligt stor grupp damer med 35 anmälda, mot herrarnas 23 stycken
Reglerna säger att varje land kan delta med två utövare. Dessutom kan “tidigare EM medaljörer” (oavsett viktklass) delta, som ”extra” deltagare. En regel som gynnar de mest framgångsrika länderna. Men som också säkrar att nivån på tävlingen blir hög. Litauen hade 15 st deltagare och Polen 13 stycken totalt. Det blev dock några avhopp och några favoriter försvann. .

Tävlingen hölls i Warsawa Det var ett kyligt Polen med nysnö som välkomnade deltagarna. Arrangören för tävlingen var framför allt klubben Bielanski Kyokushin Karate som brukar arrangera Kokoro Cup. Något som också präglade arrangemangets design och som förstärktes ytterligare av att dagen efter hölls Kokoro Cup för ungdomar i samma lokal.

Sverige hade ursprungligen 4 deltagare, två herrar och två damer Men bägge herrarna lämnade återbud av personliga skäl. Damerna som deltog var Sanne Larsson och Mirjam Björklund och målet var att få den attraktiva VM biljetten. Vilket i praktiken krävde två vinster.
Ett öppet EM innebär att inga viktklasser existerar och att den lättare har möjlighet att vinna tack vare sin vikt om utövaren går jämt med sin motståndare i tre ronder samt att viktskillnaden är större än 10 kg för herrar och 8 kg för damer.

För Sannes del innebar det att hon måste avsluta matchen innan dess, då hennes motståndare Alona Veresniak var den lättare och hade möjlighet till viktvinst. Men det var lättare sagt än gjort. Sanne attackerade metodiskt Alonas ben med sina lowkicks och det såg ut att ge effekt. Men Alona är inte vem som helst. Nybliven världsmästare i -50 kg tog ut sin rätt och några vältajmade slag slog luften ur Sanne när halva ronden hade gått. VM drömmarna grusades Sanne, men en ny chans erbjuds damerna i maj-juni så sista tåget har inte gått.

Mirjams lottning blev den omvända hennes motståndare var betydligt tyngre än Mirjam vilket också påverkade taktiken. Att hålla i tre ronder mot en tyngre motståndare, i flera matcher, innebär att man inte får låta sin motståndare få initiativet i matchen. Mirjam försökte vara den mest aktiva och förstöra motståndarens strategi med rörlighet och kontringar.

Det fungerade över förväntan och första motståndaren Silvia Wrobel från Polen pressades av Mirjam trots 15 kg viktskillnad. Värre blev det mot Litauiska Aneta Meskauskiene som förutom viktskillnaden på 10 kg är meriterad utöver det vanliga. Oddsen var inte till Mirjams fördel, men det var den matchen som skulle ge en VM biljett så motivation var hög. Matchen blev jämn och lite otippat blev det vinst med siffrorna 3-0 till Mirjam, redan efter en rond.
Därefter var allt bonus. Vinsten mot Csenge Toth från Ungern gav Mirjam medaljplacering och därefter en mer teknisk semifinal mot hemmafavoriten Marta Lupos gav henne en finalplats. I finalen blev viktskillnaden ”endast” 7 kg, men nu var kroppen sliten och motivationen inte på topp. En jämn rond mot veteranen Ivanka Popova från Bulgarien slutade med en tempohöjning från Ivanka som Mirjam inte kunde möta. Förlust men en mycket hedersvärd silverplacering, en biljett till VM 2023 och ett bevis för att de gamla ”David och Goliat- principerna” fortfarande gäller. Efter domarnas överläggning tilldelades dessutom Mirjam “spirit priset” för damerna.

/Sempai Magnus
Landslagskapten.