Strax utanför Zürich vid de mäktiga Alpernas fötter går traditionsenliga Tomodachi Kata Cup av stapeln den 23 september 2023. Det var en väl anordnad tävling med ca 130 deltagare, flest från Schweiz men även från Sverige, Danmark, Rumänien, Österrike, Belgien och Tyskland.

Ungdomar

Från Uppsala Kyokushin Karate tävlade Caspian Abrahamsson Carnrot (U12), Alfred Hennius (U16) och Konrad Flink Baesel (U16). Alla tre tävlade såväl individuellt som i lag, och fantastiskt nog blev det medalj i samtliga 4 grenar!

Alfred lottades att starta in i kvartsfinal, som han vann med en väldigt stark pinan sono ni. I en grymt jämn semifinal fick han tyvärr se sig besegrad av en schweizare trots en grym pinan sono yon, men Alfred tog sedan revansch i bronsmatchen som han vann i övertygande stil med en bestämd pinan sono ni. Ett brons med mersmak!

Caspian lottades till semifinal, där han vann med en urstark pinan sono ni. I en jämn final mot en schweizare, där han valde att köra pinan sono yon som han genomförde övertygande, fick han tyvärr udda domarrösten emot sig, men ett silver med rejäl mersmak!

Konrad lottades till semifinal som han komfortabelt vann med en övertygande stark pinan sono yon. I ytterligare en väldigt jämn final som förlorades med uddarösten mot en schweizare gjorde Konrad en övertygande pinan sono go. Således även här ett silver med mersmak.

Avslutningsvis väntade lagtävlingen där Uppsalas lag ställde upp i högsta klassen, >4 kyu (mon, U16). I kvartsfinalen, som var förbestämd till pinan sono san, vann laget övertygande med 5-0 i domarröster. I semifinalen, där man fick välja kata, körde laget på med en grym pinan sono yon, och vann även här med 5-0. I final valde de pinan sono go, och vann även här övertygande med 4-1. Således guld i allra första tävlingen för detta katalag!

Sammanfattningsvis alltså ett brons, två silver och ett guld. Fantastisk prestation av hela gänget, som för övrigt värmde upp med en rejäl schnitzelbuffe… ett framgångsrecept som kanske säkrast får upprepas nästa år!

Seniorer

Morgan Nordin, Örebro kyokushin karate, tävlade i klassen ”golden league” som var den högsta där upplägget var samma som på kommande VM med bestämda kator till varje match. Det blev alltså Seipai i kvartsfinal. Motståndaren gjorde en riktigt bra kata och Morgan lyckades inte möta upp utan förlorade tyvärr sin match. Värt att nämna är att det var väldigt hög nivå i klassen och framförallt visade Ciril Bächli och Nikolaj Lunn Jensen världsklass med sina kator. Det ska bli spännande att se hur det går för Europa på VM i oktober.

Ki Pasanen, Oyama karate kai, tävlade även hon i klassen ”golden league”. I första matchen mötte hon Sina Reinhart från Schweiz. Detta var kvartsfinal och i denna omgång var det Seipai som var den tilldelade katan. Ki vann matchen med flaggorna 4-1.

I semifinalen mötte hon Shanty Jacobs från Belgien. Katan som var tilldelad var Kanku. Ki förlorade matchen med flaggorna 2-3.

I bronsmatchen mötte hon Oana Pavel från Rumänien och i denna omgång var det Sushiho. Ki förlorade denna match med flaggorna 2-3.

Nivån på deltagarna var hög. Ki är nöjd över sin egen prestation och ser fram emot kommande VM i Tokyo i oktober.