Så var det dags för det 37e Påskläger igen efter ett 4-årigt uppehåll (ni vet pandemin och EMet). På fredagen mötte 70st förväntansfulla deltagare upp. De representerade 16st klubbar från Luleå i norr till Lund i söder. Även detta år hade vi gäster från Farum i Danmark. Ledare var sedvanligt Shihan Howard Collins, Shihan Håkan Nygren och Shihan Michael Söderkvist.

Årets tema Jita Kyoei (ömsesidigt utbyte) valde vi för att visa hur Budo ska ge alla som tränar något. Lägerledarna berättade i olika teoriblock temats historiska bakgrund och hur de själva ser på att träna tillsammans. Det betyder att den starkare och erfarnare har ett ansvar att matcha de som de tränar med så att de båda kan utvecklas och ha ett utbyte av träningen. På så vis hade några pass inslag av just denna relation. Det var mycket träning med som det brukar med kihon och applikationer, förflyttningar samt givetvis kata i olika grupper. Många uppskattade efter hård träning det avslappnande inslaget med TaiChi och mental avslappning. Detta år fick också kumite komma till sin rätt med tillämpningar av både tävling och självförsvar. Vi passade även på att prova några av Sosai Oyamas favorit kamae i fri fight, inte helt lätt märkte många. Uppskattade inslag var också tuff mitsträning med Shihan Nygren och det speciella fys-passet lett av Daniel Hansson.

Efter nästa 13 timmars träning och 1.5 timme teori så var det glada ansikten som vände åter hem till sina egna klubbar, förhoppningsvis med mer kunskap och nya idéer.

Årets lägerfoto kan laddas ner i olika upplösningar från denna länk.

Stort tack till fotograf Joel på Filmson Production Company.

Östersunds Budokai