Bland de höga snötäckta bergen i ett blomstrande Stans, Schweiz, gick den ganska stora kata- och kumitetävlingen Swiss Open av stapeln den 27e april. I år med cirka 150 deltagare varav sex från Sverige. En tävling med hög nivå på många av deltagarna iallafall i seniorklasserna.

Ella Elvander från Uppsala Kyokushin Karate tävlade i klass damer senior och var först ut från Sverige. Klassen inleddes i kvartsfinalerna och hon ställdes här mot en av Litauens EM-tjejer Rima Barusaité. Ella valde Sushiho och Rima Seienchin. Huvuddomaren störde dock hennes fokus precis efter mokuso och yoi genom att avbyta för att flytta på tejpen på mattan som han tyckte satt fel till seniorklassernas långa kator (trots att den redan var flyttad på och satt bra). Men trots det hämtade Ella upp bra och vann med 3-2.

Andra matchen var semifinal mot flerfaldiga Europamärstarinnan Carla Gallati från Schweiz. Ella hade sparat ett starkt kort till semifinalen, Kanku, för att ge Carla en match. Även Carla gjorde Kanku. Ella gjorde en mycket bra, ren och stark kata men förlorade ändå med 5-0 mot förhandsfavoriten. Ella kände att det saknades lite grann av den explosivitet hon brukar ha eftersom hon precis är tillbaka i träning igen efter fyra månaders uppehåll för rehab av en axelskada.

Ki Pasanen från Oyama Karate Kai tävlade i samma klass. Hon blev seedad i kvartsfinalen, därav blev första matchen semifinal. Där mötte Ki Oana Pavel från Rumänien. Ki körde Kanku och Oana körde Sushiho. Ki gjorde en ren och stark Kanku men kände själv att katan kanske inte riktigt satt som den brukar. Domslutet blev 5-0 till Oana och nästa match för Ki blev bronsmatch.

I bronsmatchen möttes Ella och Ki. Här hade tävlingsledaren på coachmötet sagt att man i bronsmatchen får gör om en kata igen. Ella hade därför planerat omtag på Kanku. Men precis när tjejerna skulle upp på mattan sa tävlingsledaren att han sagt fel och man var tvungen att göra en ny kata i alla finalmatcher. Så Ella fick ställa om till att göra Seipai och Ki gjorde Seienchin som planerat. Ellas Seipai var snygg och Kis Seienchin stabil. Det blev en tight match där Ki vann med 3-2, brons till Ki och fjärde plats till Ella.

Morgan Nordin från Örebro tävlade i herrar senior där även övriga tre svenska herrar deltog. Lottningen föll på att möta förhandsfavoriten Ciril Bächli i första matchen. Morgan var aka, valde Kanku och fick till en kata med bra tempo och kraft, kanske en av Morgans bättre kator han gjort på tävlingsmattan. Ciril valde Seipai som han gjorde bra och vann matchen med. Det blev en kort turnering för Morgan den här gången men han är ändå nöjd med sitt utförande och känslan på mattan. Det är bara att ladda om till EM i slutet av maj.

Alexander Ahlen från Enso Kyokushin valde i sin kvartsfinal Sushiho som han utförde med gott fokus och känsla i teknikerna vilket resulterade i 5-0 i flaggor mot motståndarens, en ung schweizare, Kanku.

Adam Rogård från Enso gjorde i kvartsfinalen en Seienchin mot sin motståndare från Kazakstan som resulterade i 5-0 mot motståndarens Seipai.

Erik Sarja från Uppsala Kyokushin Karate blev seedad förbi kvartsfinalen. I semifinalen valde Erik att köra Seipai och ställdes mot Cirils Kanku. Erik gjorde en bra Seipai med bra känsla och skarpa tekniker, men tappade balansen vid ett par tillfällen vilket han själv kände av. Utåt sett förstörde det inte flowet, han fortsatte stabilt rakt igenom ändå. Ciril gick två steg helt fel i början av kanku, lite oklart om domarna märkte det för inte ens Erik såg det och ändå vann Ciril med 5-0.

Adam och Alex fick mötas i andra semifinalen, vilket var extra roligt då det blev första matchen mellan lärare och elev på tatamin. Adam gjorde Sushiho och Alex Seienchin. Alex lyckades här övertyga en av domarna men det räckte inte och vinst med 4-1 till Adam.

Erik och Alex fick sedan en ny chans att slåss om en pallplats när de nu möttes i bronsmatchen. Erik valde Kanku och Alexs Garyu. Matchen började även här med lite strul när Alex inte heller han fick göra sin tilltänkta kata, omtag på Sushiho. Båda grabbarna gjorde riktigt bra kator. Matchen slutade med 5-0 till Erik, brons till honom och fjärde plats till Alex.

Adam var vidare till final där han fick möta Ciril Bächli från Schweiz som har flera tidigare EM placeringar. Här ställdes Sushiho mot Sushiho där samtliga domare röstade till Cirils fördel. Silver till Adam.

Totalt ett silver, två brons, två fjärdeplatser och en femteplats till det svenska katalandslaget denna helg.

/Ella