Deltagarna räknades till 558 stycken och 58 klubbar på Carpathia cup i Polen den 11 maj!

Bollebygd

Bollebygds kyokushin Kai hade med sig 6 fighters från åldrarna 13-16 år.

Emily Thomas, U14 Girls -50Kg

Går 2 matcher. Första matchen så fightas Emily väldigt teknisk och efter 30 sek så får hon in första jodan mawashi. Matchen blir jämnare efter det men Emily är den mer drivande fighter och får in en jodan spark till och vinner matchen. Semifinal mot en polska. Väldigt jämnt och tuff match där båda fighters driver på men motståndaren får in jodan spark som också ger henne vinsten när tiden är slut. Mycket väl genomförd tävling av Emily som ger henne en delad 3 plast och Brons.

Idde Hofer, U14 Girls -60Kg

Idde går 3 matcher. Första 2 matcher möter hon två duktiga polska fighters. Första matchen märker man att Idde har lite svårigheter att  anpassa sig efter tempot. Men efter dryga 45 sek så får Idde in en väldigt fin mai geri chosuko som fäller polskan. Dryga 20 sek kvar och Idde vinner med en jodan. Andra matchen är Idde ganska dominant och vinner med 2 jodan sparkar. Final. Tuff ukrainska och övertaget går fram och tillbaka men ukrainskan får in en jodan till slut och vinner matchen. Blev en mycket välförtjänt silvermedalj 🥈.

Alva Lemos, Matilda Tilander, Sofi Ekvall och William Schönemann tävlade också och gjorde en fin insats men det räckte inte hela vägen denna gång.

Keiko

William Stenroth

William möte Vladyslav Baranov från Ukraina. Matchen började lite avvaktande från båda håll. William kände sig stark och började leta luckor.  Vladyslav drog då upp tempot och trycket. William fortsatte leta luckor men tempot och trycket blev för lågt gentemot Vladyslav. Vladyslav dominerade i 30sek innan William också började köra på. Blev en helt annan match, William var lika stark och stundtals starkare, men tyvärr alltför kort tid för att jämna ut matchen. Vinst för Vladyslav på beslut.

William Kärnsby

Matchen mot Żenia Krasovskyi (Polen) började i ett ursinnigt tempo. Både körde på max med slag första 30s. Żenia gör en mae/yoko geri som gör att William faller. Detta ger förvånansvärt en wasari till Żenia. William sätter strax efteråt en jodan mawashi och senare även en sax spark, chudan jodan, men inget poäng. Żenia ökar trycket igen och är nära på att få utdelning på sina slag. Men William reder ut stormen och i slutet är båda mycket trötta. William är något piggare och försöker ta poäng inte det sista, men hinner inte. Vinst för Żenia, men brons för William.

Thor Carlsson, U14 +65Kg

I kvarten möte Thor Łukasz Kocbuch (Polen). Rätt så fort sättet Thor tunga hårda low kicks. Och rätt så snart belönas de med en wasari. Thor har kontrollen matchen igenom, träffar några jodan som inte ger poäng, men vinner övertygande. I semin stod Igor Frączyk (Polen) för motståndet. Blev inte så mycket till motstånd Thor plockar två wasari på low kick inom 30 sekunder. Finalen gick mot storväxte Robert Novickij Litauen. Store Thor såg till och med liten ut i jämförelse. Roberts taktik var att ligga på och sparka low kick. Thor varierade sig mellan att förflytta sig, blockera eller bara ta den, men varje gång så kontrade Thor med en hård low kick tillbaka. Var spänning i början, sedan tog Thors low kicks över och kort därefter fick Thor wasari.  Direkt efter wasari så sätter Thor en snabb jodan mawashi, vinner då matchen på ippon och guld i klassen.

Benjamin Collin, U16 +75Kg

Hubert Cichon är motståndare i kvartsfinalen. Benjamin sätter sina hårda explosiva tekniker som ekar i hallen. Snart belönas low kicken med en wasari, och direkt efter den sätter Benjamin en blixtsnabb mawashi jodan. Vinst på ippon. I semin möte Benjamin David Dopiosh (Ukraina). Även här var det stor skillnad i hårdhet och explosivitet i teknikerna. Benjamin träffar med en jodan mawashi men får inget poäng. Nästa mawashi är hårdare, och David kan inte fortsätta, ippon till Benjamin. I finalen stod Jan Karykowski (Polen) för motståndet. Kändes aldrig som om Jan riktigt försökte utan backade eller skyddade sig så väl han kunde. Efter wasari på low kick, Benjamin byter taktik och står och väntar istället. Provar någon ushiro geri som så när ger utdelning. Någon saxspark blev lite stigande. Tiden rinner iväg och Benjamin vinner guld ohotad. Benjamin vinner även pris som bästa manliga fighter och får en säck som belöning. Slutade med att Benjamin och säcken tog en egen taxi till hotellet.

Banzai

Banzai reste till Polen och med fyra stycken tävlande och deras coach.

Bernhard Souter tävlade i både kumite (U18 -70 kg) och kata (U18). Tarik Sapcanin (U18 -75kg), Emma Nicander (U18 -60Kg) samt Elis Siira tävlade i kumite.

För Bernhard blev det jackpot med dubbla guld i både kata och kumite!

Tarik och Emma ville inte vara sämre och fick ställa sig högst upp på prispallen med guldet i sina respektive klasser, där Emma även tilldelades domarnas pris för sina insatser.

Trippla guld hem till Sverige och till Banzai!

Detta var en del av deras uppladdning inför det stundande Europeiska mästerskapen i Valencia, Spanien.

Elis gjorde sin andra internationella tävling och denna gången blev den en stökig match med många avbrott.  Elis hade planerat att få till olika tekniker och kombinationer under tävlingen detta lyckades han lyckades fint med. Dock fick den andra killen domarna med sig och tog hem segern. Elis tar hela tiden steg i sin utveckling och framtiden ser ljus ut.

Huskvarna

Huskvarna hade två tävlande

Jenna Persson (U18 -55 kg) och Michelle Karlquist

Jenna hade 1 motståndare

För Jennas del så var målet att vinna på denna tävlingen, Jenna har haft problem gå över till junior dvs släppa jodan sparkar och fokusera mer på andra tekniker, tävlingar hon kört under året har bara varit för att förbereda henne för Polen, sista tävlingen hon gjorde i Danmark höll hon sig 50% till planen, denna gången var planen var att gå på aggressivt med fokus på slag tills motståndaren inte längre kunde hålla upp händerna. Jenna gjorde denna gång helt enligt plan och slog först ut motståndaren utanför mattan. Nästa start omgång åkte händerna ner på motståndaren direkt när slagen kom, Jenna sätter då en jodan mawashi. Vid andra omstart gör Jenna samma sak, men avslutar med en mae geri så motståndaren går i backen. Vinst med full poäng och guld till Jenna.

För Michelles del var denna tävlingen tänkt som träning inför U21 EM i höst.

Målet var att hon skulle sikta lite bättre med slagen under press och testa enstaka genomgående sparkar.  Tyvärr fick inte Michelle någon motståndare i varken u21 eller damer, inte heller i vikterna ovan henne fanns motståndare. Arrangören var tillmötesgående och lösningen fick bli en specialgrupp för dom som fyllt 18år i gruppen U18 -60kg där man själv valde om man ville tävla mot Michelle. Reglerna var juniorregler, dvs tyvärr ingen träning på genomgående sparkar. dom blev totalt 4 i gruppen.  Michelles första motståndare stod emot slagen rätt bra även om hon backade, Michelle var lite väl taggad och tänkte inte på att sikta så slagen tog för högt. Michelle drev dock motståndaren runt mattan innan hon satte en mawashi jodan och vann matchen. (coach var mindre glad)

Till andra matchen hade Michelle lugnat ner sig och hon skulle nu  ndast  tänka på var slagen träffade. Sparkar skulle endast vara till för att öppna för slagen, Michelle höll sig nästan helt till strategin (1 jordan spark) nu träffade hon på rätt höjd och slagen gav utdelning, motståndaren vek sig. Vid andra starten gick det bara ett fåtal slag innan motståndaren vek sig igen. Resultat vinst på full ippon och guld samt en lyckad match där hon kunde träna på att träffa rätt under tävlingsform.

Kungälv

Ellen Dahlberg mötte en polska i första matchen. Ellen kom åt henne med flera tekniker och tog först ett poäng genom en jodan. Kort därefter fick hon in en stark gedan som gjorde att polskan vek sig, det följde Ellen upp med en jodan och hon vann därmed matchen på ippon. I andra matchen mötte Ellen en rutinerad ungerska som var mycket större och starkare. Ellen försökte jobba runt och få in sina tekniker men ungerskan drev på och Ellen förlorade matchen på domslut.

Saga Berggren mötte en ungerska i första matchen. Hon drev med gedan och slag och tiden var slut stod Saga som vinnare. I andra matchen mötte hon en polska. Matchen var jämn och även om Saga stundtals såg starkare ut så tappade hon något på slutet. Matchen gick till förlängning.

I förlängningen startade Saga starkt men de sista 20 sekunderna drev polskan på och vid slutsignal gick vinsten till polskan med fyra flaggor mot en.

Resultaten gav Ellen och Saga en delad bronsplacering i U16 +65Kg.

Från Kungälv tävlade också Inez Nordin i kata. Gruppen hon tävlade i var stor och hon fick med sig en vinst och en förlust men hamnade utanför pallen.