EM i kumite för seniorerna startade med Ali Hayder´s första match mot Alex Bultaev från Chech republic. Ali startade starkt men Alex bjöd på hårt motstånd. Efter ett par minuter var dock Ali betydligt starkare och vann på övertygandedomarbeslut i första ronden. Då Alis grupp (herrar 70-80kg) var den största i antal deltagare gick även match 2 för landslaget för Ali. Denna gång mötte han Tamas Retfalvi från Ungern. Nu var Ali uppvärmd ordentligt och van vid mattan och omgivningen så även denna match vann Ali i första ronden med ett övertygande domarbeslut.

Nu var det Mirjam Björklunds tur att möta sin första motståndare, Dolunay Yuce från Turkiet. Mirjam startade med högt tempo och starka slagkombinationer och man kunde redan efter en minut se att det tog hårt på Dolunay som grimaserade av smärta. Efter cirka två minuter vann Mirjam på Ippon men en stark slagkombination mot magen. En väldigt stark och övertygande start av Mirjam som såg lovande ut.

Nu var det dax för våra två lättviktare Kaveh Zahmatkesh och Robert Strandberg (herrar -60kg) att gå upp på mattan. Kaveh mötte Ivan Fernandez som visade sig vara en stark ung fighter från Spanien. Motståndet blev för tufft och Ivan fick in ett slag som tog hårt på Kaveh tidigt i matchen. Ivan märkte att Kaveh var skadad så han la in högsta växeln med slagkombinationer och kunde slå ut Kaveh vars EM tog slut för denna gång.

Robert mötte Balaami Ahmadov från Azerbaijan som även han var en stark motståndare med mycket hårda slag. Efter några slagkombinationer från bägge fick Balaami in en hård serie som slog musten ur Robert som även han fick se sig besegrad för denna gång. Lite snopet för både Kaveh och Robert men båda var oskadade och sugna på revansch till nästa gång.

Mirjam´s andra match gick gentemot Viktoriia Kovalenko från Ukraina. Även denna match var Mirjam mycket övertygande och kunde redan i första ronden få en Wasari med starka slag och hårda kombinationer. Mirjam var vidare till semifinal.

Ali´s tredje match gick gentemot Lasha Ozbetelashvili från Georgien som Ali mött tidigare, senast på EM i Göteborg 2023. Matchen startade i hårt tempo där Ali tog initiativet med starka slag kombinationer och bra fotarbete.
Dessvärre drog Ali på sig ett par tillsägningar för höga slag och efter två minuter kom även en varning. Efter varningen gav Ali allt och pressade Lasha hårt men då tiden var knapp och Lasha behövde bara hålla tiden ut räckte det inte för den här gången och även Ali´s EM avslutades. Lasha gick sedan vidare hela vägen och vann sin viktklass i finalen mot Illia Serhiienko från Ukraina.

Nu var det dax för våra två tungviktare Simon Eriksson (herrar 80-90kg) och Sebastian Eriksson (herrar +90kg) att gå sina första matcher. Sebastian var förts ut och gick sin första gentemot Andrii Shuliarenko från Ukraina. Matchen var jämn och Sebastian gjorde en stark insats med bra slag som tog på Andrii som blev frustrerad och slog ett par gånger för högt vilket resulterade i en varning. Sebastian fortsatte tiden ut med bra och starka tekniker och vann matchen efter första ronden.

Simon gick sin första match gentemot Todor Todorov från Bulgarien. Todor var dessvärre för stark och besegrade Simon i första ronden med domarbeslut.

Mirjams´s semifinal gick gentemot Meda Balionyté från Litauern. Återigen gjorde Mirjam en väldigt stark insats och dominerade matchen från start med starka slagkombinationer och högt tempo. Även denna match avgjordes i första ronden och Mirjam var nu vidare till EM final.

Sebastians andra match gick gentemot favoriten Eventas Guzaukas från Litauern. Sebastian bjöd på hårt motstånd direkt och man märkte tydligt att Events var lite avvaktande och försiktig från början, kanske hade han sett Sebastians starka insats gentemot Andrii innan. Allt eftersom första ronden gick ökade Eventas tempot och sista minuten blev det tydligt att Eventas rutin och erfarenhet blev för mycket för Sebastian som dessvärre förlorade och fick avsluta sitt EM för denna gång. Eventas gick sedan vidare hela vägen och vann finalen gentemot Goderzi Kapanadze från Georgen.

Slutligen Mirjam´s EM final gick gentemot Lily Mezo från Ungern som vunnit flera gånger tidigare. Även denna match startar med högt tempo och Mirjam pressar Lily med slagkombinationer som man märker störde Lili ordentligt. Första ronden är tydligt till Mirjams fördel men med mindre än tio sekunder kvar så får Lily in ett hårt slag mot magen som resulterar i en Wazari. Mirjam hinner knappt starta efter poängen innan första ronden är slut och segern går till Lily. Mirjam´s EM äventyr slutar med ett silver och en väldigt stark insats, stort gratis.

Osu,
Oscar