ATT TRÄNA KYOKUSHIN

Kyokushinkai är namnet på vår stil. Översatt så betyder “kyoku” “yttersta”, “shin” betyder “sanning” eller “verklig” och ”kai” betyder ”att förenas” eller ”gå med”. Kyokushinkai blir då i huvudsak, grovt översatt, ”den yttersta sanningens sammanslutning”.

Detta har inte så mycket att göra med den västerländska betydelsen av sanning.
Utan det är mer sammankopplat med bushido (krigarens väg eller krigarens dygd som är det japanska ordet för den hederskodex som samurajerna följde) vilket innebär att upptäcka sin egen inre karaktär (sanningen) när man sätts på prov.

Kyokushin karate har sina rötter i en filosofi av självförbättring, disciplin och hård fysisk träning. Sparring görs ofta under förhållanden som är hårdare än de flesta andra karatestilar och tävlingar för seniorer med fullkontaktsregler innebär att man har möjlighet att testa sina förmågor under mer verkliga förhållanden.

Ett av målen med att träna kyokushinkarate är då att stärka och förbättra sin karaktär och personlighet genom att utmana sig själv genom hård träning. Kyokushinkarate har också influerat många andra stilar. Våra fullkontaktsregler används av andra
stilar, stilar som har sina rötter i kyokushin. Många av våra tävlande har också blivit mästare i tävlingar under andra regler där de har visat exceptionell styrka och hög ”fighting spirit”.

Vår organisation, Swedish Karate Kyokushinkai, är ansluten till WKO (world karate organization) som är världens största fullkontaktkarateorganisation med över 100 medlemsländer. Ordförande för denna organisation sedan 2001 är Kenji Midori-världsmästare från det 5:e världsmästerskapen (1991).
Över hela världen blir kyokushinkarate mer och mer populär och ett ökande antal människor tränar med oss. Vilket visar på människors vilja till såväl en fysiskt stärkande aktivitet som en karaktärsdanande dito.

Är det farligt att träna Kyokushin?

Nej, inte om man följer Sempais (instruktörens) instruktioner och dojoetiketten. Kyokushin är en stil som innehåller mycket kontakt därför håller vi hårt på disciplinen för att ingen skall komma till skada. Enligt Folksams skadestatistik ligger karaten på samma nivå som boule gällande skador.

Behövs det några skydd?

Inte till att börja med. Men efterhand kommer träningen mer och mer att innehålla kumite (kampträning) och säckträning och då kan det vara bra med ett par säckhandskar (som vi även fightas med), ett par skenbensskydd och eventuellt ett tandskydd. Killar kan behöva suspensoar och tjejer bröstskydd.

Kan jag ha örhänge eller andra smycken när jag tränar?

Nej, på träning får varken örhängen, ringar, klockor, piercingar (i ansikte, på bröstet eller på magen) eller andra smycken bäras. Är ringarna/piercingarna svåra att få bort kan man i nödfall tejpa över dem under träningen. Tå- och fingernaglar skall också vara kortklippta och rena. Helst bör glasögon också undvikas om det är möjligt och det är också bra att sätta upp håret om det är långt. Dessa regler är förstås till för din egen och andras säkerhet.