IFK organisationen har sitt VM nästa år och det faktum präglade årets British Open. Rekordmånga deltagare, från hela världen och en hårdare konkurrens än på länge.
Det var nästan 150 deltagare från 30 olika organisationer och från 20 olika länder. Vilket gjorde att tävlingen fick en varierande och rolig fighting. Speciellt kul var att det var gott om deltagare även i damklasserna.
Ryssland dominerade som vanligt, men trots fantastiska resultat kunde man ana att de hade det ovanligt tungt i år? Konkurrensen har definitivt hårdnat! Dessutom var extra kul att se lite ovanliga länder som USA och Israel på mattan. De presterade dessutom mycket bra i sina matcher. Ett resultat av de stora deltagarantalet var att tävlingen pågick längre än normalt och prisutdelningen skedde vid 21:30 på kvällen, trots att vi startade 11:00
Det är flest deltagare från IFK organisationen och det är ryssar, spanjorer och engelsmän som är de dominerande länderna. Men en klar uppstickare är definitivt Holland som hade med flera nya fighters som var tuffa och duktiga. Det kommer nog att bli mer Holland i framtiden? Våra grannar Norge deltog och presterade över förväntan. Robin Junge besegrade ryssen Aleksandr Ibragimov och Irene tog med sig en bronsmedalj i damernas tungvikt.
Sverige var på plats Med Johanna Rapp, Sara Hägge, Jimmie Collin och Simon Pålsson
Johanna Rapp blev lottad mot Canan i första matchen. Samma Canan som besegrade henne på två wasari i Austrian Open. Men ödet ville annorlunda och strax innan matchstart meddelades det att Canan inte kommit till tävlingen så det blev WO första matchen och istället blev det Brittiska Lisa Marie Heath som Johanna fick möta i kvartsfinalen. Det blev en jämn match där Heath hade initiativet i början med hårda slag. Men Johanna lyckade vända matchen till sin fördel i förlängningen och ett tag såg det ut som att Johanna skulle ta hem segern. men efter samtliga förlängningar visade domarsiffrorna 3-2 till Heath. En snöplig förlust för Johanna.
Simon Pålsson mötte Pakistaniern Ali Aamir första matchen. En match som han styrde från början. Men Ali var segare än förväntat och gav igen så att matchen gick till förlängning. Men sen orkade han inte stå emot Simons intensiva kontakter och Simons knän var otäckt nära flera gånger. Men det blev till sist arbetsseger som gav Simon vinsten. Andra matchen för Simon blev en helt annan historia. Mötet med toppryssen Artur Tilov blev inte långt Efter att ha känt på varandra inledningsvis avslutade ryssen matchen med en jodan- mawashi som gav poäng och seger.
Jimmie Collin fick Wo första omgången och mötte spanjoren Jordi Torres i andra omgången. Spanjoren slog hårt, men det hjälpte honom inte. Jimmie fick in en perfekt mawashi-geri chudan och matchen tog slut i första ronden. Även kvartsfinalen var mot en spanjor. Santiago Gonzalae kämpade till sig en förlängning mot Jimmie, men låg risigt till då Jimmies klackar gav tydlig utdelning. Men han stod tiden ut Jimmie vann på arbetsseger. Semifinalen blev tuffare, betydligt tuffare. Ryssen Andrey Borisov gav Jimmie en hård match som till slut avgjordes på tamashiwari. Men en planka mindre förlorade Jimmie semifinalen och fick nöja sig med brons.
Sara Hägge vann bägge sina första två matcher på vikt Först mot Engelska Ros Montgomery och sen mor Sydafrikanska Jorda Le Roux. I semifinalen var det Norska Irene Skjelfjord som stod för motståndet. En match som krävde alla förlängningar och som var jämn ända till slutet då Saras lowkicks var det som tippade över resultatet till hennes fördel. Sista matchen som också var damernas tungviktsfinal var en repris från Swedish Open. Samantha Williams imponerade med sina slag och Sara försökte förflytta sig och kontra med sparkar. Men det hon lyckades inte stoppa Samantha som fick domarrösterna efter första ronden. Ett hedersvärt silver till Sara, som bara precis har börjat sin internationella karriär.