Lithauen har positionerat sig som kanske det bästa Kyokushin landet i Europa vad det gäller tävling? Och det förstår man när man ser intresset på deras ungdomstävlingar. Nästan 600 Lithauiska fighter deltog på helgens tävling…….och så två svenskar.
Litauens största juniortävling hålls i Siemens arena, samma anläggning som EM brukar hållas i. Hallen är stor, och tur är det, för tävlingen hölls på 8 tatamis och det var 34 klubbar representerade
Tävlingen är nationell och normalt så är det endast Lithauer som deltar. Men denna gång hade Rasmus Bergström Bollebygd och Ki Pasanen Oyama lyckats bli inbjudna. De blir väl omhändertagna och det behövs. Förstår man inte språket kan man behöva lite hjälp.
Rasmus Bergström hade 16 deltagare i sin klass och skulle möta Bonckus Aarturas men han hade dragit sig ur och Rasmus hamnar i kvartsfinal med en gång.
Där möter han Rudzinskas Manats. Tidigt i matchen så får Rasmus in bra krokar mot magen och Rudzinskas går ner så det blir en wasari. En stark inledning som Rasmus följer upp med en chudan Mawashi som ger Ippon och seger.
Andra matchen (semifinal) går Rasmus mot den större Venskutonis Viaceslav. Rasmus sätter många olika tekniker men de tycks inte ge nån verkan Men till slut kommer resultatet och Venskutonis  går ner på slag mot magen. Och när det är 30 sek kvar av matchen sitter även en jodan mawashi. Tekniken är aningen hård och det är lite nervöst innan domslutet kommer. Men det blir ingen varning utan Ippon och ännu en vinst.
I finalen möter Rasmus Litauens bästa junior -80 kg Grevas Arnoldas som är väldigt duktig. Det är mycket “ge och ta “och matchen är väldigt jämn tills Grevas får in en Jodan mawashi på Rasmus. Poängen står sig matchen ut och Rasmus får nöja sig med en silver plats. Något som både han och alla andra svenskar skall vara väldigt nöjda med
Ki tävlade i klassen 10-11 år – 40 kg. Reglerna i den här klassen var att varken low-kicks eller hizageri var tillåtet. Det var 6 tjejer i Kis klass.
Ki hade tur i lottningen och kom direkt till semifinal. Tidigt i matchen fick Litauiskan chui ichi för en okontrollerad jodan teknik. Lite skakad av detta jobbade Ki sig in i matchen igen, men precis i slutet fick Litauiskan in en jodan mawashigeri och wasari till henne. Det blev förlust, men en bronspeng och en erfarenhet rikare.