Sverige besökte Spanish National Open för första gången Och det blev en positiv upplevelse. Både arrangemang och resultat blev över förväntan. Tävlingen var ett betydligt större arrangemang än vad man kunde förväntat sig. Precis som titeln anger så är det främst ett nationellt “Open”, men då det är en öppen tävling för alla Kyokushinstilar så fylls tävlingen snabbt med deltagare från olika Spanska organisationer.  Förutom Sverige deltog även Holland Schweitz och Lichtenstein
Tävlinen är en riktig marathon-tävling som startar tidigt på morgonen och håller på nästan till midnatt. Det tävlas både i kata och kumite och är många olika kategorier som  barn, cadett, junior  och vuxna. Men också U22 och novisklass. Reglerna är i stort sett det vi är vana vid, men några skillnader finns det, exempelvis så dyker vågen upp redan efter en förlängning. Noviserna har handskar, benksydd, men full kontakt mot huvudet
Sverige deltog både i kata och kumite. Kata teamet bestod av Alicia och Johan Edin från Umeå KS och nuvarande junior Europamästarinna Chalita Andersson från Bollebygd.  Alla gjorde bra ifrån sig, men Spanien är duktiga tekniskt och kata konkurrensen var tuff bland de åtta bästa.
Inte helt oväntat så var det Chalita som stod sig bäst i konkurrensen. De spanska juniorerna klarade inte riktigt att matcha hennes nivå och hon vann sin klass övertygande. Hennes Yantsu var fylld av utstråling och visar vilken klass hon håller
Alicia har utvecklats mycket senaste året och gjorde en stark insats Speciellt hennes Kanku-kata imponerade. Men i den hårda konkurrensen med hemmafavoriterna så vad det marginalerna som avgjorde och Alicia fick nöja sig med att ha gjort en bra insats och ett tredje pris
Johan jagar tävlingsrutin och var lite ojämnare i sina kator. Men gör kanske ändå sin bästa tävlingsinsats någonsin. Men spanjorerna har många duktiga utövare speciellt på herrsidan. Trots en bra insats slutar Johan på 8:e plats.
När katan var avslutad återsod 5 timmars väntan innan det var dags för seniorerna- kumiten. Det faktum ställer höga krav på utövarna att sköta kost och kunna hålla nerver i styr För att kunna prestera när det var dags.
Dina Kljajic från Keiko gjorde comeback efter 6 mån knock-out vila. Hennes fighting har utvecklats och hon bjöd stundtals på en rörlig och underhållande fighting. Men hennes spanska motståndare Aiala Garcia var inte sämre hon. Det var två tuffa tjejer som gjorde upp om en semifinal-plats. Men minsta möjliga marginal och alla förlängningar gjorda, fick Dina se sig besegrad av Aiala.
Simon Pålsson från Lund tävlade under sämsta tänkbara mentala förutsättningar. Med en försvunnen resväska, så bestod en stordel av förmiddagen i att försöka återställa vad som förlorats. Det löstes sig dock till slut med hjälp av spanjorerna. Men en splitter ny Gi (i rätt storlek) och i lånad obi samt skydd, var han till slut klar för fight.
Och det var inte bara väskhistorien som var ovanlig denna dag. Även tävlingen blev något underlig för Simons del. Hans första motståndare Spanjoren Kakari Sanyang, var t.o.m. större än Simon och gav honom en tuff match, men den tog slut redan efter nån minut, när Kakari lyckats skada sig själv genom att sparka sönder sin fot mot Simons smalben.  Simons andra match blev inte mycket längre, men då var det ett välriktat knä från Simon som satte spanjoren Abdella Yahi Laoufis lår muskel ur bruk. Och även sista matchen blev kort då en oskadad Simon mötte en sargad Spanjor vid namn Juan Crujeiras. Han gjorde ett försök att pressa Simon, men efter ett par lowkick, gav han upp. Simon vinnare av Spanish National Open 2013