IFK – Kyokushin arrangerade sitt 4:e VM eller World Open som de kallar det. Och namnet kom till sin rätt för antal länder och organisationer som var representerade var imponerande, 61 team var anmälda vilket motsvarar 36 länder och många olika organisationer. Tyvärr blev det en del avhopp i sista stund, men deltagande som var kvar var fortfarande imponerande.  Sverige var med både som ShinKyokushin och SoKyokushin. Norge var med med 3 st organisationer och Danmark hade inga deltagare från ShinKyokushin men hade ändå med två organisationer varav den ena var Ashihara.
Shinkyokushin deltog från Sverige, Norge, Ungern, Polen, Belgien och Kuwait (osäker på om de dök upp?)
Karaktären på tävlingen skiljer sig en hel del från vårat eget VM eller World Cup Dels har de en juniorklass och dels är det betydligt fler kyu-graderade som deltar.
Det är också lite andra länder som är toppnivån. Förutom Ryssland så saknas Japan och många öststater i toppen. Istället är det England, Spanien, Holland och Belgien som ligger i topp. Och det är inte så konstigt då IFK har sitt ursprung i England med “Hanshi” Steven Arneil som grundare.
Några av tävlingens överraskningar var att USA (som vi inte ofta ser) deltog med två team och gjorde det med bravur. Även Japan deltog men åkte tidigt ut ur turneringen. Tyskland var överraskande bra och tog sig långt. Och Grekland likaså (med lite stöd från ShinKyokushin) Men trots imponerande insatser så var det ryssar, ryssar och ryssar som stod på prispallarna. Förutom nån enstaka juniorklass hade de ensamrätt på finalplatserna, vilket gjorde många av finalerna tråkig då de blev en viss “sparringnivå” på fightingen. Men ryssarna är bra och dominerar IFK !
Sverige ShinKyokushin deltog med Johanna Rapp Keiko, Cecilia Wallin Mjölby, Simon Pålsson, Lund, Simon Eriksson Uppsala och deras insats blev överförväntan.
Johanna blev lottad mot en Sydafrikan i första omgången, som aldrig dök upp Istället blev det ryskan Svetlana Berezova som blev Johannas första match. Johanna visade god spirit när hon och Svetlana slogs om segern. De bägge neutraliserade varann och det blev en väldigt jämn match och alla förlängningar krävdes innan matchen till slut gick till Svetlana. Men det var små marginaler som avgjorde. Johanna satte några fina jodansparkar men i gengäld backade något mer. Och det är svårt att säga vad som avgjorde. Svetlana slutade sen som tvåa vilket säger en del om Johannas prestation.
Simon Eriksson imponerade i sin första match mot Christian Andersen från Danska Kyokushin-kaikan. Inledningsvis var matchen jämn, men när Simon tog mer initiativ i matchen så var det hårdheten i teknikerna som gav resultat och han pressade Christian och var nära att träffa med ett par jodan-sparkar. Andra matchen blev däremot kort. Belgiske Niels Willeme från Belgiske Rengokai  hade bra tryck i teknikerna och fick Simon att tappa luften tidigt i matchen, utan större problem.
Simon Pålsson var en av de som drog fördel av att lottningen gjordes om. Han fick WO första matchen, men vägen fram blev inte lätt för det. Hans första motståndare var en ung och stor ungrare vid namn Adam Gigacz. Ungraren hade tunga lowkick, men Simon rörde sig fint och attakerade på distans. Simon fick tidigt in en halvträff med sin jodan-mawashi, men det gjorde ungraren ännu aggresivare. En tuff match som gick till vågen och Simon vann på vikt! Det var en mycket trött Simon som gick av mattan.  Andra matchen blev mot greken Dimitrios Kypirtidis, även han en bjässe. Denna gången kunde inte vågen ge Simon vinsten utan matchen gick hela vägen till slutet och det var i slutsekunderna som matchen gick till Simons fördel. Klar för kvartsfinal och vidare till tävlingens andra dag. Motståndaren i kvartsfinalen var den meriterade ryssen Alexy Gorokhov. Trots sin korta längd lyckades han få Simon att tappa andan tidigt i matchen, med sina hårda krokar. Med en wasari mot sig gjorde ändå Simon ett försök att ge igen och gav Alexy några riktigt fina lowkicks och var på väg att växa in i matchen. Men ännu en masari avgjorde och resultatet blev en 6:e plats för Simon
Även Cecilia fick WO första matchen och mötte Shannon van der Linden från Belgien i andra omgången. Matchen var jämn men Cecilia var den starkaste och arbetade successivt fram segern. Det räckte för att komma vidare till kvartsfinal och dag två. Precis som för Simon var det en väl känd ryss som stod för utmaningen. Maria Lepina har en lång meritlista Denna korta hårtslående ryskan blev världsmästare förra gången VM 2005 och kom två gången innan 2002. Cecilias strategi var att hålla en längre distans och vara rörlig Hon attackerade med raka sparkar och strategin fungerade förvånadsvärt bra.  Maria fick inte sitt favoritavstånd och Cecilia höga tempo gjorde henne trött. Strategin räckte fram till vågen, men där tog det slut. Maria väger betydligt mindre än de flesta i klassen. En mycket hedersvärd förlust för Cecilia som slutade som femma.Maria gick vidare och vann ännu ett VM (på vikt).
Förutom våra represenytanter deltog även Svenska So-Kyokushin där junioren Jonas Rosin imponerade och tog sig till 3:e plats och fick domarnas spiritpril