Japaner japaner, japaner Ett ungt starkt Japansk team överraskade resten av världen och tog tillbaka hedern till ett Japan som länge ifrågasatts om det varit de tävlande eller domarna som stått för de japanska framgångarna.  
World Cup 2013 skilde sig från tidigare års stora mästerskap, på flera sätt. Det blev inte de givna framgångarna, som man trott. Det har varit lätt att tippa placeringarna på senare år, hierarkin har varit svårrubbad, men i år ruskade Japanarna om ordentligt, även om några av ”affischnamnen” gjorde vad som förväntades av dem.
Japanarna har utvecklat ett ungt fysiskt team, med en intensiv fightingstil.  Något som passade framför allt herrarnas lättvikt och damklasserna där de dominerade. När de kom till de tyngre herrklasserna var det inte riktigt lika givet. Kanske mest för att Japanerna är generellt kortare och lättare (med något undantag)?
Det har helt blivit en generationsväxling i det Japanska laget, visserligen fanns Suzuki och Tanigawa med i teamet, men det var inte de som stod för framgångarna. Nej, det nya teamet är unga och helt klart inspirerade av sin nya Världsmästare Tsukamoto, som står för nytänkandet. Dessutom har den fysiska nivån höjts flera steg.  Flera länder bör se över träningsstrategin om de inte vill bli akterseglade av den nya fightingstilen.  Något annat som var annorlunda var att de nya Japanska fighterna vågade utmana de etablerade. F.d. världsmästaren Suzuki fick se sig besegrad av Shimamoto utan någon som helst återhållsamhet från Shimamotos sida. Tidigare har man sett hur yngre (ofta elever) ”gett bort segern” till någon av de etablerade namnen. Men den tiden tycks vara förbi! Som plåster på såren fick dock Sensei Suzuki stående ovationer när han lämnade arenan, både för hans spirit i matchen, men också för det han presterat tidigare. Det blev ett rörande kyokushin-ögonblick.
Värdlandet Litauen ett land som kontinuerligt utvecklats och också har framgångar i alla klasser Och kanske det enda land som kunde mäta sig med Japan denna tävling. Med två nya världsmästare och en silver medalj var resultatet imponerade. I övrigt var det många som åkte hem besvikna. Mest besvikna var sannolikt Ryssland som brukar imponera, men som blev utslagna tidigt i turneringen.  Andra länder som imponerat på senare tid är Kazakstan Och trots ett bra resultat med en världsmästare i herrarnas lättvikt och väldigt nära en i damernas lättvikt, så var det en ändå inte deras dag.    

 

Valeri är dock en klass för sig och tar sig stabilt till finalen där han innovativt vinner genom att eliminera Lukas Kubilikus slagtaktik. Han slår på Lukas armar tills han inte kan använda dem ! TAktiken gav Sensei Valeri segern och blir i och med det,  trefaldig världsmästare.
Jimmie Collin fick smaka på det nya Japanska vapnet när han mötte Kazuya Yamamoto.  Japanen var 10 cm kortare än Jimmie vilket gav bra förutsättningar för jodan-sparkar. Det var dock Yamamoto som tog initiativet när matchen startade och jagade Jimmies vänsterben. Det blev lite av en chockstart, men Jimmie kom tillbaka och var ruskigt nära med en offerspark och ett par knän. Matchen blev ett schackspel där olika tekniker o strategier provades, men inget bet på Japanen och till slut var det Japanens kondition som gav honom segern

 

Men innan den matchen hade Jimmie besegrat Koreanen Kim Kijeong. Den matchen var betydligt lättare då Koreanen visade Jimmie stor respekt. Kim gick till attack inledningsvis, men ganska snart var han mer inriktad på att förstöra Jimmies fighting än på att åstadkomma nåt själv. Jimmie jagade poäng, men Koreanen stod hela matchen och det blev istället arbetsseger

 

Fredrik Olsson hade sitt livs utmaning då han skulle möta Världsmästaren och Rysslands storfavorit Roman Nesterenko. De möttes tidigare i VM och då var det en stark Nesterenko som fick Fredrik att gå på defensiven. Denna gång gick det bättre. Även om Fredrik var försiktigt även denna gång så gav han Roman en utmaning. Roman höll sig på avstånd med enstaka attacker och sparade på krutet för att kunna avgöra i slutspurten. Men Fredrik svarade både på attackerna och var nära med ett par jodan-sparkar. Det räckte till en förlängning, men sen blev det dock arbetsseger till Roman.  

 

Tävlingsarrangemanget var även det annorlunda, mot tidigare tävlingar. Det hade satsats en hel del på tekniken och tävlingen streamades till mångas glädje. Mediapådraget var större än någonsin och det är uppenbart att Kyokushin har lyckats etablera sig bland övriga idrotter i Litauen. Även presidenten hade tydligen en karate bakgrund och var engagerad i tävlingen.  

 

Den största skillnaden var att man valt att dela upp viktklassera olika dagar, istället för att köra kvalificering en dag och finaler nästa. De lättare klasserna tävlade på lördag och de tyngre på söndag Det fanns både fördelar och nackdelar med det. Men tyvärr blev det ett mindre publikintresse för lördagen, vilket säkert var tråkigt för dem som blev världsmästare den dagen!

 

Värt att notera var att det var svensk rekord i antal supportrar. Det kom intresserade från hela landet och i alla åldrar. Både aktiva och före detta aktiva. En rolig utveckling att så många valt att göra resan till Vilnius för att titta på tävlingen. Och när det inte tävlades så utforskade man Vilnius alla trevliga matställen och nattlivet.

 

 Resultat

Män under 70 kg
1. Dmitriy Moiseev (Kazakstan)
2. Yuki Maeda (Japan)
3. Takuya Morikawa (Japan)
3. Andrius Miseckas (Litauen)

Män under 80 kg
1. Orest Proc (Litauen)
2. Daiki Kato (Japan)
3. Kazufumi Shimamoto (Japan)
3. Shota Maeda (Japan)
Män över 80 kg
1. Valery Dimitrov (Bulgarien)
2. Lukas Kubilis (Litauen)
3. Roman Nesterenko (Ryssland)
3. Yuji Shimamoto (Japan)
Kvinnor under 55 kg
1. Sayaka Kato (Japan)
2. Mariya Gridneva (Kazakstan)
3. Diana Maciute (Litauen)
3. Rita Pivoriunaite (Litauen)
Kvinnor 65 kg
1. Misaki Sato (Japan)
2. Noriko Yokoyama (Japan)
3. Gabija Gudeliauskaite (Litauen)
3. Takayo Kimura (Japan)
Kvinnor över 65 kg
1. Margarita Ciplyute (Litauen)
2. Emi Shoguchi (Japan)
3. Csenge Szepesi (Ungern)
3. Diana Balsyte (Litauen)
Här hittar ni finalerna http://www.youtube.com/channel/UCeRHptejSdQl0pBLTtZRQ7Q