“Speciellt” är ordet som bäst beskriver årets EM, för det var mycket, som var just speciellt detta EM.  Arrangemanget var speciellt på många sätt.  Vädret var speciellt då två dagars ösreg var inte det vi förväntat oss i Schweiziska Luzern. Även Sveriges trupp var speciell.  Och tävlingsresultatet blev lite annorlunda än vad som förväntats. Positionerna i Europas toppsikt är i förändring. Litauen behåller positionen som toppnation det var dock lite glesare än vanligt med Litauer på pallen, men guldet tar de, trots att många av de stora namnen inte var med denna gång. Georgien och Azerbaijan kommer starkt, främst i de lättare klasserna. En lite försmak på vad som skall komma nästa år då EM går i Azerbaijan. Polen tog ytterligare lite mark, de jobbar sakta sig framåt mot toppen. Även Rumänien som gjorde ett bra EM, med flera medaljplatser och Spanien börjar synas allt oftare, bara för att nämna något.
Men den största skillnaden var kanske ändå att det var så blandat med olika länder på prispallen. Vi har vant oss vid att det är ett fåtal nationer som dominerar, i år kändes det som spridningen var mycket större. Kanske är det ett tecken på att det börjar jämna ut sig, nu när nästa generation är på väg upp. För så är det, det pågår en generationsväxling och årets EM innehöll många nya namn och en del överraskningar.

För Sveriges del var årets EM mycket speciellt . En milstolpe på många sätt, tyvärr saknades “pricken över i:et”. Då vi inte nådde ända fram resultatmässigt. Vi snubblade på målsnöret kan man säga. Vi hade inte marginalerna på vår sida detta EM.  Men vi blev inte helt lottlösa! Juniorerna räddade de svenska färgerna.


Sverige ställde upp med en trupp som symboliserar den utveckling vi har inom  Svensk Kyokushin just nu.  Aldrig har truppen varit så stor och komplett som nu.  Vi ställde upp med deltagare i kata och kumite.  Både på senior- och juniorsidan och både med herrar och damer. Det är ett gott tecken på att vi fått fram ett stort intresse för tävling på internationell nivå och på en hyfsad nivå. Och vi hade medaljchans i alla klasser,även om ödet ville annorlunda
Som vanligt hölls Em under två dagar  och första dagen är det juniorerna som tävlar. Endast Rasmus har deltagit tidigare på ett junior EM, övriga tre var debutanter i detta sammanhang.
Gerda Pekarskaite  från Lund var taggad inför sin match och startade starkt. Hon satsade på att få till en poäng med jodansparkar. Men motståndaren blockerade alla försök och fick istället satt press på Gerda allt eftersom ronden gick. Övertaget växte och domarna gav Polskan Justyna Kacperczyk arbetsseger efter första ronden
Sanne Larsson från Uppsala debuterade och tävlade i damernas tungvikt. Hon och gjorde en imponerande insats då hon med hjälp av en järnvilja tog sig ända fram till final. Hennes offensiva fighting gav inte motståndarna något utrymme för deras egna taktik. På vägen mot final besegrade hon Erika Jokubauskaite från Litauen samt Polska Monica Liptka. Men i finalen räckte det inte. Med minsta möjliga skillnad blev hon besegrad av Svitlana Lagno från Ukraina. Men hon tog ett välförtjänt silver och visar att  Svenska juniortjejer kan!
Milad (Ziyafatalla Samizade) från Banzai mötte Mykyta Malendevycl från Ukraina.  Hans motståndare rörde sig mycket och attackerade i intervaller. Milad hade svårt att få till sin egen fighting inledningsvis.  Men succesivt tog han mer och mer mark. Men just när matchen tippat över till Milads fördel och man trodde att det skulle sluta bra, släpper han in en mawashi-geri jodan Resten av matchen jagar han kvitteringen, men lyckas inte. En snöplig förlust, men han hann ändå visa att han är att  räkna med i framtiden.  
Rasmus Bergström från Bollebygd lyckades besegra Georgi Radev från Bulgarien stilfullt, genom att först sätta en en yoko-geri och direkt följa upp med en jodan-mawashi. I andra matchen fick han möta Arnoldas Grevas från Polen. En favorit och även vinnare i gruppen så småningom. De bägge hade mötts förut då blev det förlust och nu var Rasmus sugen på revansch.  Tyvärr gick det inte vår väg. det var två jämna fighter, men Grevas lyckades sätta några klackar på Rasmus som gav märkbart resultat och det var säkert avgörandet som gjorde att Grevas fick domarrösterna 3-0.   

Seniorerna fick  både bra och mindre bra lottning. Tjejerna fick det tuffast genom att de fick möta favoriterna tidigt. För herrarna såg faktiskt riktigt bra ut…på pappret, men det skulle bli nåt annat i verkligheten.

 
Fredrik Olsson från Keiko hade kanske den bästa lottningen, då flera av storfavoriterna var borta. Men en för oss okänd Ukrainare vid namn Oleksandr Bahr  satt stopp för  medaljdrömmen. Fredrik tog initiavet inledningsvis, men det dröjde inte länge förrän Aleksandr svarade upp mot Fredriks attacker. Matchen blev jämn och lite bufflig, men domarna tycker Aleksandr är den mest aktive och lite snopet ger de honom vinsten efter första ronden. 
Även Jimmie Collin från Keiko har en god medaljchans enligt lottningen. Och första matchen mot greken Aristotelis Melikiadis går som förväntat. Greken försöker inledningsvis, men Jimmie tar snart över matchen då han är den starkare av de två. Men i kvartsfinalen möts han av en betydligt tuffare och kortare motståndare från Azerbaijan. Yasir Mammadov hade mycket explosiva slag och en farlig offerspark. Trots att Jimmie försökta alla möjliga attack kombinbationer vad det inget som tycktes bita på Yasir, som visar en exceptionell fighting spirit. I första förlängningen hade Jimmie två domarflaggor, men  dem förlorade han i andra förlängningen. Och som en överraskning kommer avgörandet att bli på vikten då Yasir vägde 6 kg mindre än Jimmie. Mycket snopet och ännu surare blir det när Yasir lämnar WO i semifinalen p.g.a. skador, samtidigt som en i stort sett oskadad Jimmie är utslagen.
Oscar Bertilsson från Uppsala debuterar i EM sammanhang och gör det imponerande bra, trots förlust. Motståndaren Domas Sutkus från Lithauen har vunnit U22 och gav Oscar en tuff match. Det blev slag mot slag och Oscar drog kortaste strået. Ett vältajmat slag mot mellangärdet fick Oscar att tappa luften och gav Domas en avgörande wasari, tidigt i matchen. Men trots underläget gjorde Oscar ett försöka ta tillbaka poängen och det slutade med att han hade en bra press på Domos, men det blev tyvärr ingen poäng utan förlust istället.
Cecilia  Wallin från Mjölby var nog den som drog nitlotten gällande lottningen. Storfavorit Ruta Brazdzionyte  har besegrat Cecila två gånger tidigare och vunnit U22. Det kändes lite hopplöst, men det blev betydligt bättre i praktiken. Cecilia rörde sig runt och attackerade och Ruta som fick svårt att få till sin fighting stil. Frågan var om hon skulle orka hela vägen. Succesivt fich Ruta mer och mer att säga till om i matchen allt eftersom förlängningarna gick . Men då bytte Cecilia taktik till kort avstånd och attackerade med armbågar och knän man såg  att Ruta blev trött och kraften i hennes starka tekniker minskade. Matchen blev oerhört jämn, alla förlängningar krävdes och när domarna visade två röda och två vita flaggor, var det omöjligt att veta hur matchen skulle sluta. Men huvuddomaren gav Ruta segern och Cecilia fick nöja sig med att veta att hon gick jämnt med den som senare skulle bli Europamästarinna
Johanna Rapp från Keiko fick en Ukrainska i första matchen Yvheniya Babenko startade matchen i ett ursinnigt tempo Och Johanna fick inget utrymme för sina egna tekniker. Men hon behöll lugnet attackerade när tillfälle gavs och matchen vände så sakteligen. Till slut gav Johannas strategi utdelning och Yvheniya tappade luften av Johannas återkommande attacker mot mellangärdet. Det gav Wasari, vinst och vidare till den riktiga utmaningen. Helga Toth från Ungern är en av toppnamnen och har besegrat Johanna tidigare. Det blev ingen skillnad denna gång. Trots att Johanna gör en jämn match så blir avgörande definitivt då Helga sätter sina välplacerade klackar på Johannas lår. Hon stod emot en stund men till slut fik hon vika sig och segern till Helga.
Simon Pålsson från Lund tog sig an U22 mästaren Andrius Draugelis. Trots dåliga odds startar Simon ändå starkt och jagar Andrius ben med lowkick. Men Andrius svarar med att höja tempot och går till motattack. Matchen eskalerar då Simon svarar, men en lurig offerspark från Andrius fäller Simon i en ganska otäck knock. Simon får besöka läkaren och Andrius går vidare och blir Europamästare. 

 Sverige deltog även i kata. Vi har alltid legat på en bra nivå men konkurrensen har hårdnat och idag finns det mycket bra kata utövare.


Chalita Andersson från Bollebygd skulle försvara sin titel som Europamästarinna. Hon tävlar i junior-damklassen tillsammans med 18 andra deltagare. Chalita gick ut som 10:e tävlande vilket är ett ganska bra startnummer. Hon blev lottad till att utföra Yantzu som hon utförde alldeles utmärkt. Hon fick fina poäng av domarna och tog sig lätt vidare till semifinalomgången. I semifinalen valde Chalita att göra Tsuki No Kata. Även denna utförde hon på ett mycket fint sätt men tyvärr tappade hon balansen en tiondels sekund. Trots balansmissen hade Chalita näst högst poäng av alla (16 tjejer) i finalomgången. Det säger en del om hennes standard! Och så är det dags för final. I finalen tävlar 8 tjejer mot varandra. Chalita går ut på mattan och väljer att göra Gekusai Sho – hennes favoritkata. Hon utför den med bravur och får juniordamernas högsta poäng. Trots balansmissen i Tsuki No Kata visar Chalita självförtroende och presterar som bäst, men det räcker inte hela vägen Dock blev det ett mycket hedervärt silver för Sverige.
Alicia Edin från KS Umeå hade 20 tävlande damer i sin grupp.  I första omgången blev Alicia lottad till Gekusai Dai. Inte hennes favorit, om hon får välja själv men hon klarade det med glans och fick så pass fina poäng att hon tog sig vidare till semifinalomgången. I semifinalomgången är det mer strid på knivspetsen då alla utför sina favoritkator som de tränat och tränat och tränat på. Alicia gick ut med en mycket fin Seinchin som hon utförde enligt konstens alla regler. Efter semifinalomgången låg Alicia på 6e plats och tog sig med andra ord vidare till final. I finalomgången utförde hon Kanku Dai på ett mycket övertygande sätt men domarna snålade lite med poängen (sett ur svenskt perspektiv) och till sist hamnade Alicia på en delad 7e plats. Alicias slutpoäng landade på 25, 94 och vinnarens slutpoäng landade på 26,28 så det där med striden på knivspetsen är ingen överdrift. 
Johans Edin från KS Umeå hade störst konkurrens med 23 deltagare i sin klass. Johan hade startnummer 13 !!!  Han blev lottad till Yantzu. Lite nervositet gjorde dock att Johan utförde ett par moment i obalans och detta räckte för att poängavdragen skulle bli alldeles för märkbara. Det räckte nästan till, men inte riktigt,  Det var två tävlande som hade samma poäng som Johan men tyvärr hade Johan en ”lägstapoäng” mer än de andra killarna och detta gjorde att han inte kvalificerade sig vidare då det är max 16 tävlande i semifinalomgången.