Svenskt guld i Danish Open och en stort deltagande av Sverige, även i år.  Redan förra året kunde man ana ett trendbrott, då deltagandet på Danish Open var ovanligt stort. Vi har på senare år, fått många nya fighters som utvecklas i snabb takt. Och det är positivt att se att de klarar sig bra i internationell konkurrens. Ett guld och tre brons blev det svenska resultatet.
 
Årets Danish Open var tillbaka i Valby hallen och tävlingen innehöll flera nostalgiska inslag. Tävlingen hade utökats med en veteranklass och flera tidigare framgångsrika fighter gjorde comeback. Kanske är tiden mogen för att etablera veteranklasserna mer permanent på våra tävlingar? Tiden får utvisa detta.
 
Tävlingen har under senare år utvecklats åt att få en stark nordisk karaktär. Polen, Ungern och Grekland deltog, men det var också mycket nordiska fighters. Flera deltagare kändes igen från förra årets Swedish Open, både nordiska och från Polen, Ungern.
 
Norrmännen hade samlat trupperna i år och hade deltagare från flera organisationer med. Det var flera helt nya namn som lämnade positivt intryck och höjde konkurrensen på tävlingen. Danskarna ställde upp både med gamla och nya deltagare. Danskarna har ett brett spektra av fighters, men än så länge är gammal äldst och det är det mest rutinerade som skördar de största framgångarna.  Tyvärr så saknades Danskarnas Ashiharas trupp i år, de har varit ett inslag de senaste åren och bidragit med många duktiga fighters  
  
Ur svenskt perspektiv så var det herrarnas lättvikt som som lämnade starkast intryck. Med hela fem stycken deltagare var det en svenskt i nästan varje match. Tyvärr försvann flera redan första omgången och endast två var kvar i semifinal. Dock på samma sida i vilket resulterade i att de fick möta varann. En final hade varit roligare för matchen blev något extra, kanske var det tävlingens bästa match ?
 
Det var Stefan Chervenko från Stockholms Kyokushin och Christoffer Sjölund från Kungälv Kyokushin som stod för underhållningen. Stefan tog sig till semifinal genom att besegra Ungerska Speder Istven, i en mycket schackliknande match, där Stefans kroppsslag till sist säkrade segern.  Crille besegrade i sin tur Sicinski Stanislaw från Polen, i en jämn match där domarna dock ansåg Crille var den mest offensiva.
 
Semifinalen mellan de bägge svenskarna var av hög klass och bjöd på en mängd avancerade tekniker och mycket attityd. Matchen var tuff och jämn, mycket jämn. Alla förlängningar, samma vikt, samma tameshiwari resultat och till sist med domslutet 2-2,  innan huvuddomaren avgjorde matchen till Stefans fördel. En rolig match, där Kyokushin karaten presenteras på bästa tänkbara sätt. Ett brons till Crille och Stefan gick vidare till final mot Jacob Petersen från Danmark. En match som blev något enklare och gav honom guldet samt priset som bästa fighter.
 
Erik Magnusson från Banzai var förste lättviktare på mattan. Motståndaren Wantabe Rintaro från Danmark gav honom tufft motstånd. Erik hade dock matchen ett tag med starka kroppsslag, men matchen tippade över till Wantabes fördel och det slutade med svensk förlust,
 
Erik Hägge från GKK mötte danske Jacob Pedersen. Erik som hade haft WO i första omgången öppnade väldigt offensivt mot den långe dansken som pressades bakåt gång på gång. Dansken återhämtade sig dock och lyckades få förlängning. Erik öppnades även i förlängningen med samma aggresivitet och matchen var extremt jämn. Dock stod Erik till slut som förlorare med knappast möjliga marginal: 2-3 i domarsiffror
 
Uppsalas Adam Rogård mötte danske Nicotra Fabio i första omgången. Adam dominerade matchen med höga sparkar och explosiva slag och dansken gick på defensiven. Men pga två varningar för slag mot ansiktet blev det förlust och dagen var över för Adam.
 
I mellanvikten mötte Uppsalas Oscar Bertilsson den meriterade  ungraren Balazs Kovacs. Efter en jämn första omgång ökade ungraren frekvensen i andra ronden och Oscar blev allt mer avvaktande och förlusten var ett faktum.
 
Simon Eriksson hade chans på revansch när han mötte polske Patryk Kostrzewa. Men han kom aldrig riktigt in i matchen som dominerades av den offensive polacken. Två wasaris i första ronden avslutade matchen till Polacken fördel.
 
Maher Bahjat från Stockholms Kyokushin fick en tuff start. En otillåten teknik resuterade i en skadad tand och ett antal stygn i överläppen. Trots det seger mot danske Sejed Morteza Esmailzadeh i första matchen. Kvartsfinalen mot norske Björn Erik Orstad, blev en kämpamatch, där bägge deltagarna var ordentligt trötta i slutet. Björn träffade dock med några fina lowkicks på lårets insida som präglade  matchens slutsekunder och det blev tyvärr förlust för Maher.  
 
I lätta tungvikten gjorde GKK’s Fredrik Johansson något av comeback efter ett längre tävlingsuppehåll. Öppningsmatchen bjöd på tuffast möjliga motstånd i form av hemmafavoriten Fady Alen.  Fredrik öppnade dock respektlöst och gav aldrig den långe dansken utrymme för sina hårda sparkar utan bearbetade hans chudan med slag o spark. Detta gav till slut resultat och wasarin var ett faktum. I nästa omgång mötte Fredrik grekiske Floris Bogdanis. Styrkt av framgången i första matchen öppnade Fredrik lika aggresivt och greken kom aldrig in i matchen vilket snabbt gav poäng på hiza geri och seger. I semifinalen  ställdes Fredrik mot ungerske Richard Lizak.Fredrik behöll taktiken med att söka snabba avgöranden och fortsatte offensiven. Men ungraren var den tuffare och i en intensiv slagserie fick han  Fredrik att tappade luften. Ippon och matchen var över, dock ett välförtjänt  brons till Fredrik och Sverige !
 
Oktay Aliyev från Stockholm Kyokushin hade en kaxig stil på mattan, trots att han är debutant i sammanhanget. Mycket roliga tekniker och variationer i en match som startade hårt. Tyvärr så orkade han inte hela vägen utan fick ge segern till Ungerska Norbert Mattiassich 
 
Simon Pålsson tävlade i supertungvikt och fick äran att möta världsfightern Brian Jacobsen från Danmark. Brian är mycket meriterad fighter full av listiga trix. Taktiken att anfalla i korta sekvenser och backa ur innan Brian kontrade fungerade hyfsat på mattan, men föll inte alls domarna i smaken som dömde Brian till segrare efter en rond.  
 
Damerna hade få deltagare i samtliga viktklasser och arrangören valde att låta alla möta alla. Vilket innebar att Dina Kljajic från Keiko som enda svenska  damdeltagare fick möta polska Martyna Mazur i första matchen. En match som Dina relativt enkelt vann, då hennes offensiva fighting snabbt pressade Polskan av mattan. Nästa match mot Ungerska stjärnfightern Csenge Szepesi var rollerna ombytta. Dina försökte vara offensiv, men Csenge tog över matchen och i slutet och det då var det Dina som var utanför mattan. Sista matchen mot Danske Alexa Caroline, ville Dina lite för mycket och hennes offensica stil blev istället ruffig, med flera ansiktsslag och till sist även en diskning som följd. Dina slutade på tredje plats