Waterpoort Cup håller på att utvecklas till en av de största junior tävlingarna i Europa. Tävlingens koncept, med många matcher oavsett vinst eller förlust, tilltalar unga tävlingssugna och i år var antalet deltagare över 300 st. Tävlingen har dessutom en senior klass med de vanliga fullkontakt reglerna och Sverige deltog med både unga och “gamla”.
Barn, kadett och junior tävlar i ett pool-system som garanterar, minst 2 matcher och oftast fler. Poolerna tar hänsyn till vikt, ålder, längd och erfarenhet. Trots att arrangören gör sitt yttersta för att matcha rätt så blir några pooler ojämna vilket några av de svenska deltagarna fick erfara.
Tävlingen arrangeras av Kyokushin Union och vi deltar som gäster. Vi är dock inte de enda nationen från Shinkyokushin,  Litauen har gjort denna tävling till en av sina favorit tävlingar och kom med över 100 st deltagare i två bussar. Det är också Litauen som dominerar tävlingen. Bland de yngre pojkarna och kadetterna så erövrar de nästan alla pokaler. Bland äldre juniorerna är det lite mer uppblandat Och bland seniorerna så är spridningen ytterligare lite bredare, men Litauen är överrepresenterad.
Sverige har med deltagare från alla organisationer och tillsammans var vi tredje största nation efter Litauen och värdlandet Holland.  Vi imponerade dessutom placeringsmässigt med att ta flera medaljer bland juniorer/seniorer. Men framför allt med en många guld bland yngre damer !!
Deltagande klubbar var Bollebygd, Banzai, Keiko, Oyama,

Referat från Bollebygds matcher skall kompletteras ..

Rasmus Bergström / Bollebygd som nyligen debuterade som senior. Imponerade denna tävling. Han visade upp stor teknikvariation och underhållande matcher. Men han visade också vilken kyokushin-spirit han hade när han lyckades vända matchen mot Litauiska Valdemaras Mitkus.  En match som startade till Valdemaras fördel och höll på att avgöras med en hiza geri jodan. Men domarna såg de otillåtna fasthållningen och det blev istället varning för Valdemaras Efter det  växte Rasmus in i matchen och lyckades till slut avgöra med lowkick på lårets insida som gav wasari och matchvinst.
Innan dess hade han gjort en underhållande match  mot Hollands Fedde Boskma, som fick se sig nedsparkad, snurrsparkad utslagen, m.m. av en Rasmus med stort självförtroende Två wasari innan första ronden var slut, säger lite om matchen.
Semifinal mot Gustav Dahl från Mölndal  startade jämnt, men när Rasmus fick vittring på Gustavs  insida-lår, så tippade matchen över till Rasmus fördel och det blev seger efter 2 förlängningar. Finalen blev ett antklimax då Niels Willeme från Belgien valde att lämna WO i finalen. Tråkigt i sig, men roligt med ett svenskt guld i mellanvikt. Och dessutom lite historiskt då Rasmus nu har vunnit samma tävling både som junior och senior.
Adam Rogård / Uppsala  mötte fransmannen Arnoud Nekkab i en aggressiv men också teknisk match. Tyvärr hittar fransmannen lårets insida på Adam i en intensiv attack, tidigt i matchen. Skadan klarar inte Adam att hämta sig ifrån. Men han lyckas skapa ett par riktigt bra wasari-försök med sina ushiro mawashi. Dock inte tillräckligt med nära och inga poäng.  Tråkig förlust för Adam.
Simon Eriksson / Uppsala har deltagit på Waterpoort tidigare och även vunnit mellanvikten 2011. Han får möta Fransmannen Janas Pierryck i första matchen. En match som Fransmannen startar bäst och driver stundtals Simon bakåt. Men matchen vänder och i början på första förlängningen lyckas Simon, efter en serie av slag, avsluta med en Hiza-geri -jodan som ger honom Ippon och matchvinst. En snygg seger som tar honom till kvarts-final där han skall möta Litauiska Aivaras Dadura. Men Aivaras har lämnat WO och Simon går vidare till semifinal. Där får han möta Belgaren Niels Willeme som är både större och något tuffare än Simon inledningsvis. Det blir mycket slag och mycket lowkick, matchen jämnar successivt ut sig men Niels behåller övertaget och fastställer till slut segern, genom att knäa mot Simons lår, som inte klarar mer. Förlust, men ytterligare en utmaning kvarstår Och det är att fightas om tredjepris mot Gustav som förlorade mot Rasmus. Det är två sargade fighters som kämpar om tredjepriset. Bägge letar ömma punkter och försöker få ett snabbt avslut, men det krävs mycket attityd två förlängningar innan domen kommer och Simon utses som vinnare och bronsmedaljör.
Eric Magnusson / Banzai möter Robin Sluyter från Holland. Robin startar starkt och är otäckt nära med ett par jodan-sparkar.  Eric försöker vara offensiv och tar tillbaka lite mark i slutet av ronden, men det räcker inte och det blir förlust för Eric.
Kanicha Ekdal / Banzai tävlade som junior med en pool med 2 x 3deltagare. (bäst av de tre möts i pool final) Hennes motståndare var betydligt längre än Kanicha och det var svårt för henne att hävda sig. Akvile Janaviciute från Litauen jagade poäng på sina jodansparkar redan från början och taktiken belönades med två wasari. I Kanichas andra match var hon betydligt mer rörlig och aktivt och det såg bättre ut men Anke Speerstra från Holland lyckades till slut att få sin poäng på en jodanspark.
William Andersson / Banzai deltog också som junior med 2×3 deltagare. Första matchen var mot en lång holländare som var offensiv och William avvaktade för mycket så holländaren lyckades sätta en wasari och vinna matchen. I andra matchen mot Oleg Zemlianskij från Litauen var William stundtals  både stark och explosiv men räckte inte till mot den mer drivande motståndaren.
Milad Ziyafatalla Samizade /Banzai tävlade också han som junior i en pool på 3 deltagare.  Otbert Offerman Holland som var motståndare i första matchen satte hård press på Milad och den vanliga taktiken fungerade inte mot Otbert, resultatet blev oavgjort med varsin wasari. Andra matchen mot Deivydas Matiukas från Litauen var även den mycket tuff men Milad använde nu en större reportoar av tekniker och lyckas avgöra på slag och gedan sparkar. Milad gick till final mot Yorei Staal från Holland och fortsatte med hårda slag och gedan sparkar för som gav honom vinsten.
Viktorija Skorupslyte / Keiko tävlade även hon som junior där hon tog ett silver.
Py Pasanen från Oyama Karate Kai tävlade i kategori 2 barn 10-11 år. I gruppen fanns 6 tjejer som delades in i 2 pooler. Matchtiden var 2 minuter.Py vann sin pool (B). Hon  besegrade Eline Stevens från Nederländerna i sin första match med wasari genom jodan mawashigeri. I andra matchen väntade danskan Anna-Klara Nicolaisen. Dansken tryckte på med tunga slag, men tröttnade avsevärt efter halva matchen.Py tajmade in en jodan mawashigeri, wasari och vinst även i denna match.Dags för final. Motståndaren blev Willow Jong från Nederländerna som vann pool A på ett övertygande sätt.Nederlänskan var betydligt längre, så Py kortade distansen och jobbade med gedan mawashigeris, fick 2 wasaris och det blev ippon efter 34 sekunder. Guld till Py.
Ki Pasanen från Oyama Karate Kai tävlade i kategori 3 kadetter 12-13 år. De var 5 tjejer i gruppen och alla skulle möta alla. Totalt 4 matcher väntade.I första matchen mötte Ki Viktorija Kopninaite från Litauen. Ki gick på för fullt mot litauiskan och matchen var över efter 50 sekunder via 2 wasari med gedan mawashigeri.I andra matchen mötte Ki Margarita Venslovaite från Litauen. Ki har mötte denna tjej tidigare och förlorat. Matchen var mycket tät och det fanns mer vilja än teknik, lite grötigt. Matchen slutade hikiwaki.I tredje matchen mötte Ki Zyginte Miecelyte från Litauen. Matchen var över efter dryga minuten efter 2 wasari med gedan mawashigeris, ippon. I sista matchen mötte Ki Samantaha Karim från Wiklund Dojo. Denna var den mest tekniska av matcherna. Det märktes att tjejerna mött varandra tidigare och ingen lyckades få in nån poäng. Hikiwaki. Efter matcherna med 2 vinster och 2 oavgjorda stod Ki som vinnare i klassen. Guld till Ki.
Bollebygs budo kai har – Guld till Fabian Whålin, Brons till Hampus Strömer. Johan Strömer och Tobias Jensen kommer på 4:e plats i sina klasser.