Årets U22 hölls i Rumänien och innehöll inga större nyheter. Tävlingen är ju “ung” och har förändrats mycket sen 2010, då den startade. För två år sedan utökades tävlingen ,med en kadett klass och förra året med en Öppen viktklass för seniorer. Men tävlingen är främst för unga fighters i åldern 18-22. Och även här är det östeuropa som dominerar i antal dltagare och medaljplatser.Den utvecklingen verkar desutom förstärkas. I år var det färre västeuropeiska länder representerade Och färre deltagare per land. De länder som har flest deltagare är de vanliga. Litauen, Polen, Ukraina, Ungern och i år var även Rumänien ett stort team.  
Tävlingen streamades till mångas glädje och det verkar som streamingen har kommit för att stanna på våra större tävlingar. Vi får hoppas på det i alla fall.
För Sveriges del så var vi där med ungt oprövat landslag, men det var inga oerfarna fighters. Till och med Fabian Whålin från Bollebygd som tävlar som kadett, har hunnit att skaffa sig en hyfsad merit lista.  Fabian ställde upp mot Anatoli Zhuravel från Ukraina  Och han gör en bra match tekniskt sätt. Startar matchen starkt, men motståndaren är jämnstark och Fabian förlorar på att orken inte räcker hela vägen. Anatoli vinner senare viktklassen, så med det perspektivet är Fabians insats mer än godkänt.
Före detta Junior-Europa mästaren Chalita Andersson har blivit 18 år och tävlade som senior för första gången.  Det var andra kator och tuffare motstånd, men Chalita visar att hon kan matcha det då hon tar ledningen i första omgången med katan Geksai-sho. I den andra omgången hinner konkurrenterna i kapp henne. Men hon lyckas gå vidare till sista avgörande omgången och väljer katan Kanku-dai. Men då händer det som inte får hända, men som händer alla nån gång. Mitt i katan tappar Chalita fokus och tvekar. det är bara en tiondels sekund, men ändå mycket tydlig Och skadan går inte att reparera. Domarna ger Chalita låga poäng och Chalita slutar på en 8:e plats.
Efter tävlingen utannonserades det att nästa år skulle kata reglerna ändras. Och istället för att ha poängsystem som idag, så kommer utslags matcher hållas, likt det system vi har i Sverige idag.
Kadetter och kata tävlade på fredagen och U22 plus Öppen viktklass på lördagen.
Först ut var Christoffer Sjölund mot rumänen George Sucio.  Christoffer startar även han offensivt och är den tekniskt bättre inledningsvis. Han bjuder på mycket tekniker och det ser bra ut. Men rumänen har ett strategi, med sin fighting. Han har en bra kondition, som han utnyttjar i rondens slutskede. Då ökar han tempot och Christoffer orkar inte hänga med. Efter en förlängning är Rumänen vinnare
I samma viktklass (-70 kg) tävlar även Stefan Chervenko. Han får en bättre start då tjecken Rene Cechura inte dök upp. Och efter WO segern blev nästa motståndare den betydligt längre Litauen Tautvydas Sniaukas. Stefan fick röra sig mycket för att inte fastna i Tautvydas fighting. Några gånger lyckades Tautvydas pressa Stefan av mattan. Men tack vare Stefans offensiva kontringar, så dömde domarna oavgjort. I sista avgörande ronden var bägge trötta och Tautvydas sparade sina sista krafter till en tempoökning i slutsekunderna. Men istället blev det slag i ansiktet och en varning till Tautvydas. Stefan var den mest aktiva i ronden och avgick med segern. I kvartsfinalen mötte han Ragozin Kyryl från Ukraina, men det var inte Stefans match. Ragozin var den starkare och Stefan den defensive. Så det blev förlust efter första ronden.
En nytt fenomen som vi inte upplevt så mycket tidigare är att det blev en del segrar på vikt, även i del lättare viktklasserna. Framför allt Azerbajdzjan och Georgien hade med flera fighter som låg 5 kg under maxgränsen. Det var något som fällde Rasmus mot Salahat Hasanov från Azerbajdzjan. Det blev en tuff match på en hög teknisk nivå. Och det var Rasmus som tog mest initiativ. det såg ut som att det skulle bli seger, men när det var dags för vågen kom de oväntade beskedet. Salahat var 5 kg lättare än Rasmus vilket gav honom segern. Han tog sig vidare till final där han till slut förlorade, men ändå beundransvärt, med tanke på viktskillnaden.
Gammal är äldst – trots ett starkt ungt team, så är det veteranen Jimmie Collin som stod för framgångarna.  Jimmie tävlade i den öppna viktklassen och fick i första matchen möte den 15 kg tyngre österrikaren  Peter Eichinger. Det var trots viktskillnaden inte allt för stort problem för Jimmie. Tidigt i matchen var det flera tekniker som var nära att träffa och till sist var det en Hiza geri jodan som skakade om Österrikaren så mycket att domarna gav poäng. Matchen efter var mot en annan typ av motståndare Polacken Mazur Maciej är känd för att vara “osårbar” och ha en extremt bra kondition. Men inledningsvis av matchen såg man inte mycket av det. Då var det Jimmie som satte flera låga sparkar och slag, som verkade besvära Mazur märkbart. Men sen växte han in i matchen och i slutet på ronden är han som bäst.  Men Jimmie svarade bra och det blev en lång jobbig match som till sist avgjordes på brädor, då vikskillnaden bara var några kilo. Det blev seger för Jimmie, men det blev en dyrköpt sådan. Under matchen hade knät skadats och Jimmie kunde inte böja benet. det ver en omöjlighet att fortsätta och han blev tvungen att lämna WO i semifinal.  det blev dock en tredjeplats för Jimmie och medalj Sverige, till sist detta U22.