Den andra februari avgjordes Dutch Open 2014 i Gorredijk, norra Holland. Tävlingen var lite av en comeback sett ur internationell synvinkel eftersom förra årets upplaga av Dutch Open arrangerades som en nationell tävling. Utöver Sverige som deltog med en ovanligt stor trupp på 17 personer deltog även fighters från Polen, Schweiz, Belgien, Tyskland, Ungern och såklart även Holland.
En nyhet i år var att det inte endast var kumite för seniorer. Tävlingen hade även barn-/junior-/cadettklasser i kumite samt kata vilket gjorde att deltagarantalet totalt hamnade på dryg 100 personer.
Detta gjorde att tävlingen som saknade ett tydligt tidsschema blev lite av en ”maraton-dag” och att sista seniorfinalen inte avgjordes för en kl 21 på kvällen. En av utmaningarna för de tävlande blev därför att hela tiden hålla sig uppvärmd och redo för att gå upp på mattan, samtidigt som de var tvungna att sköta mathållning och hålla sig pigga och alerta. Villkoren var dock lika för alla och det gällde därför att försöka vända det till sin fördel, vilket den svenska truppen lyckades med, om man ser till det fantastiska resutatet.
Kata

Att kata ingår på Dutch open är nytt och frågetecknen kring regler och bedömning var många inför tävlingen. Katatävlingen genofördes i två omgångar enligt det gamla poängbedömningssystemet, där de fyra bästa gick vidare till finalomgången.
Från Sverige deltog Sensei Andreas Tampe från Uppsala, Rohan Ebrahimi från Banzai, som debuterade internatinellt.  Sensei Johan Edin och Alicia Edin från KS Umeå. I herrklassen deltog inga från EM meriterade utövare, i damklassen deltog Polska landslaget med Aleksandra Bukowa som placerat sig bland de fyra främsta varje EM sedan 2011.

Över en timme försenad kom tävlingen igång, snabbt stod det klart att bedömningen från domarnas sida skulle bli ojämn. B- och A-kata fick liknande poäng trots stor kvalitetsskillnad och resultaten var tydligt till holländarnas fördel.  Alicia, Rohan och Andreas öppnade alla med Seienchin i första omgången, medan Johan valde sin bättre kata Sushiho.
Samtliga presterade nära sin maximala kapacitet, utan större tekniska misstag. Poängen avspeglade dock inte detta. Roham blev utan finalplats, Andreas och Johan gick vidare som trea respektive fyra. Alicia tog sig också vidare som trea.
I andra omgången var mönstret det samma. Både Andreas och Johan gjorde mycket bra ifrån sig med hög teknisk klass. I poängbedömningarna hamnade dock några tiondelar efter de ledande holländarna och slutade trea respektive fyra. Alicia tävlade i andra omgången med Sushiho för första gången. Tävlingsnerverna var på plats och hon genomförde sin bästa Sushiho hittills. Mycket positivt besked inför kommande EM, även om det fortfarande finns många tekniska detaljer att slipa på. Även här räckte dock inte poängen för att hota polackerna och Alicia slutade trea. Sammafattningsvis visade katalaget god form och hög tekninsk klass. Mycket fina prestationer trots ojämn bedömning från domarnas sida, vilket är positivt inför kommande internationella tävlingar.
Kumite junior
Juniorernas poler var indelade i godtyckligt valda viktklasser. Arrangörerna försökte helt enkelt bara lösa så att alla fick vara med. Man hade också ett system som gick ut på att ge olika poäng för vunna, oavgjorda och förlorade matcher.
William Andersson 17 år 63 kg
Går 4 matcher. I den första är han stark och hård mot sin aggressiva motståndare men William driver inte på honom trots sina starka och pricksäkra slag, ingen wasari delas ut och matchen blir oavgjord. 2:a matchen är William tuffare och offensiv men råkar sätta en jodan mawashi geri för hårt och blir diskad från den matchen. Match nr 3 möter han den bästa killen i gruppen och han förlorar med 2 wasari mot huvudet. Match 4 får han en hård och ivrig motståndare, intensiteten ökar i matchen och det slutar med att William gör en otillåten jodangeri som sänker motståndaren och blir då diskad från tävlingen.
Ziyafatalla Samizade( Milad) 17 år 66 kg
Går 3 matcher där den tyngsta i gruppen väger 76 kg. Hans första match vinner han på 2 wazari, inom 1,15 min mot magen på holländaren.
Match 2 möter han Kalle från Uppsala och inom samma tid ungefär vinner Milad på 2 wazari, en jodan geri och en ochiro geri.
Match 3 avgör Milad mot magen och holländaren ger upp. Milad vinner sin klass överlägset.
Kanicha Ekdahl 17 år 48 kg
Får för en gång skull möta tjejer i sin egen storlek och en viktkass på 48-53 kg. Kanicha går 3 matcher. De tre tjejerna är alla från Holland, om än olika klubbar, och dom känner varandras stil väl. Det är uppenbart att målet från de holländska tjejerna är att få in jodangeri och avgöra matcherna på det viset. Den första matchen avslutas tidigt med vinst till Holland på just jodangeri. Den andra tjejen vinner på samma sak men där är båda sparkarna tveksamma och osäkra beslut av osäkra domarna. Den tredje matchen lägger Kanicha in en högre växel och får utdelning på hårda slag mot bröstkorgen och låga sparkar, tyvärr får även denna tjej poäng för jodangeri och Kanicha förlorar på wazari.
Kalle Eriksson
Matchreferat saknas
 
Kumite senior
Sara Hägge +65 kg
Med lite otur i lottningen blev Saras första match mot Polska Agata Kaliciak, silvermedaljör på EM 2013. Sara öppnade med hårda tekniker som tidigt satte press på polskan och tidvis drev henne bakåt. Det blev en jämn match där båda fighters stundvis hade övertaget. I förlängningen räckte det dock inte för Sara och segern gick till Agata som senare vann turneringen.
Sanne Larsson
Matchreferat saknas – Sanne kom 3:a
Cecilia Wallins -65 kg
Fick gå sin första match Joke de Borger från Belgien. De har mötts en gång tidigare då Cecilia vann. Belgiskan hade övertag i första ronden då hon var den mest drivande. I andra ronden ändrade Cecilia taktik och blev mer offensiv. Kortare distansfighting och en tempoökning i slutet räckte till seger. Andra matchen gick mot Melissa Papan från Holland.Cecilia tar initiativet tidigt i matchen och avslutar den snabbt med en yxspark + slag ger henne Ippon.  Detta räckte till en 1:a plats!!
Fredrik Johansson +80 kg,
Även Fredrik fick en tuff lottning när motståndaren var en stark ryss som tävlade för Tyskland. Fredrik lyckades effektivt hindra tysken från att få det avstånd han önskade, och jobbade hårt på närdistans. Men med en stor viktskillnad gavs det inte mycket spelrum för Fredrik som tvingades bakåt av tysken. Efter en förlängning avgjordes matchen till Fredriks nackdel. Tysken blev senare vinnare i klassen.
Oscar Bertilsson -80 kg

Oscar mötte en holländare i första matchen. Holländaren öppnade hårdaste medan Oscar började avvaktande och kände på sin motståndare. Efter en tid ökad Oscar upp och lyckades sätta lite press på sin motståndare. Matchen fortsatte dock jämnt ända tills dess att Oscar träffade med en mawashi geri jodan som tog bra och resulterade i en Ippon.
I andra matchen mötte Oscar en tysk som låg på med slag och lowkicks. Oscar hade ett övertag tekniskt och rörelsemässigt och såg ut att vara den piggare fightern. Tysken använde även grepp då han försökte sig på att sparka jodan vilket resulterade i tre varningar. Detta i kombination med en mer rörligt och piggare Oscar resulterade i samtliga domarröster och matchvinst för Oscar.
I tredje matchen väntade ännu en holländare. Matchen var jämn till en början, men holländaren visade upp en teknisk och varierad fightingstil med mycket jodan teknike, Holländaren fick då upp Oscars fokus och lyckades istället pricka med knän och slag som tog bra. I slutskedet märkte Holländaren av en träff som tog bra och han växlade då upp slagteknikerna vilket slutigen resulterade i en wazari och förlust för Oscar.
I matchen om tredje pris mötte Oscar en väldigt aggresiv holländare som låg på hårt frammåt med hiza geri, mae geri och höga slag. Oscar stod till en början kvar och kontrade med låga slag under holländarens guard utan några större resultat. Oscar började sedan röra sig bort och tog avstånd för att möta holländaren med en ushiro geri då holländaren jagade efter. Ushiro gerin träffade bra och sänkte holländaren. Detta gav Ippon och matchvinst för Oscars del.
Simon Eriksson -80 kg
Simons Eriksson första motståndare var inte tillräckligt stark för att ta Simons slag och sparkar och matchen blev väldigt ensidig med en mängd mattflykter och efter första ronden stod Simon med alla flaggor i luften. Andra matchen var betydligt mer intressant, Polen stod på tur och en väldigt passiv och trött Simon såg ut att gå mot en förlust på flaggor, men ett välplacerat knä på motståndarens haka i slutsekunderna gav poäng och Simon gick vidare till semifinal. I semin väntade en uthållig och intensiv holländare med mycket knuff, drag och otillåtna tekniker. Simon jobbade på med mycket krokar och det såg mycket bättre ut här än i matchen mot Polen, till slut blev det även här wazari efter knä mot huvudet och SImon var i final. I finalen stod ytterligare en holländare, en mycket mer teknisk och fysiskt starkare motståndare än de tidigare och matchen avslutades ganska tidigt med ippon på grund av ett slag i solar plexus.
Erik Hägge -70 kg

Erik imponerade när han redan i första matchen slog ut sin motståndare från Schweiz på mindre än en minut. Nästa match var mot en tysk och taktiken blev den samma, hårda tekniker där Erik fick jobba på mellandistans. Den här matchen blev något jämnare men Erik var den starkare och gick vidare till final. Vidare till final var också Stefan Chernenkov från Stockholm. Erik öppnade starkt men lyckades inte matcha Stefans hårda slag. Resultatet för Erik blev tillslut en välförtjänt silverpokal.
Eric Magnusson -70 kg
Får möta en schweizare som går ut stenhårt med tunga slag mot bröstet. Eric svarar dock upp med en mer varierad fighting och tar successivt över initiativet. En starkare Eric tar hem matchen på arbetsseger efter 1 rond. I semifinalen väntar sedan ett helsvenskt möte mot Stefan Chervenkov som här gör sin första match i turneringen. Det är till en början Eric som tar initiativet men den mer rutinerade Stefan svarar dock upp med en stabil grundfighting och  starka tekniker vilket till slut ger honom matchvinst på arbetsseger.
I bronsmatchen väntar en hårdslående tysk väntar. Matchen blir jämn och tuff där tysken till en början har ett litet övertag. Eric vägrar dock att vika ned sig och matchen går till förlängning. Väl där  fortsätter kampen mellan två trötta fighters där dock Eric hittar extra styrka från ett ljudligt och kraftfullt hejande från övriga svenskar i lokalen. En sista kraftansträngning från Erics sida leder till slut till matchvinst på arbetsseger och en tredjeplats i turneringen.
Stefan Chervenko  -70 kg
Stefan startar med WO och tar sig på så sätt vidare till semi-final. Där blir det svenskt möte med Erik Magnusson. Det blir vinst till Stefan och han går vidare till final, där ännu en svensk och ännu en Erik väntar.  Vinst även i denna match och Stefan blir etta i lättvikten.