Scottish Open arrangerades för 4:e gången totalt, och för andra gången i Glasgow. Sverige deltog framgångsrikt förra året, men många fighters och flera medaljer.  I år var dock antalet deltagare blygsamt, men framgångarna desto mer fantastiska. 3 guld på två deltagare är svårslaget!

Tävlingen är medelstor, ca 50-60 tävlande totalt i en novisklass och en öppen klass. Båda klasserna har benskydd, inga handskar och tillåter full kontakt mot huvudet.
Nivån är ganska blandad på deltagarna. Allt från de som går sin första öppna tävling till en av damerna som tog brons på Kyokushin unions EM i somras.

I år var det deltagare från totalt fjorton (14!) olika stilar allt från Ashihara till Kickboxning och Kyokushin. Deltagarna var främst från England, men också Danmark, Polen, Litauen, Norge och Sverige var representerade.

Sverige representerades av Johanna Rapp och Simon Pålsson.
Johanna hade i förväg, utmanat sig själv, genom att anmäla sig både till till damernas mellan- och tungvikt Syftet var att få gå en extra match då det ursprungligen bara var en deltagare anmäld i tungvikten. När svenskarna väl anlände hade Johanna tre motståndare i mellanvikten och fem i tungvikten, så det blev totalt fyra matcher.
 
Johanna gjorde en helt enastående insats. Hon startade med semifinal i mellanvikten, där han mötte hon Seaideh Aletaha från BKK Wakefield.  Seaideh höll ett ett högt tempo från start och hade snabba chudan mawashi som dock inte såg ut att störa Johanna särskilt mycket. Matchen var jämn med fördel Johanna tills sista 30 då Johanna ökade upp tempot och bröt Seaidehs rytm helt och hon kunde inte svara.Alla flaggor till Johanna efter en rond.
 
I andra matchen växlade hon till tungvikt och mötte hon Lise Bechmann Moller från Josui Kaikan i Danmark. Även det semifinal.En tuff match som var jämn och ledde till förlängning. Johanna började därefter i andra ronden att arbeta mer med sina förflyttningar där danskan inte alls hann med och ökade successivt tempot under hela andra ronden och visade en imponerande och stark fighting som väckte publikens förtjusning. Vinst på domslut efter två ronder.
 
I tredje matchen som är mellanviktsfinal, väntade Ania Kadziolka, shodan från KKUK, bronsmedaljör i deras EM.  Ania började tufft med hårda lowkick på Johanna som inledningsvis var lite passiv för att vänta ut Ania. Johanna började fortsatte att komma in i sina snabba förflyttningar och jobbade med hårda sparkar och var nära med Jodan mawashi.
Det blev dock bara en flagga för Johanna och förlängning där Johanna återigen visade prov på en fantastisk kondition där hon till publikens stora och högljudda förtjusning började pressa Ania av mattan. Vinst i mellanvikten.
 
I tungviktsfinalen blev det en repris från Nordic Challenge, motståndaren var Irene Skielfjord från Norge. Irene förlorade senaste mötet och var väldigt revanschsugen. Hon inledde med explosiva tekniker, hårda inside lowkicks och hårda slag i magen. Johanna såg ut att ha det svårt och hittade inte sin rytm. Sista 30 i ronden vaknar dock Johanna till liv ordentligt och visar att hon vill vara med och börjar pressa Irene som tappar rytmen. Irene får två flaggor men det blir förlängning. Irene fortsätter att köra hårt och är väldigt laddad, flera slag träffar Johanna i ansiktet och i slutsekunden träffar Irene så olyckligt att Johanna går ner, med en trasig tand.Efter läkarbedömning kommer domslutet. Shui till Irene och en sista förlängning. Johanna har svårt att ställa om mentalt, men lyckas hitta sin fightingspirit. Och med hjälp av en fantastisk publik plockar Johanna ut det sista av sina krafter och pressar Irene bakåt i högre och högre tempo hela ronden ut och vinner välförtjänt seger även i tungvikten.
 
I herrarnas tungvikt var det 4 deltagare. En polack, en litauer, en engelsman och Simon Pålsson.
 
Simons första match blir semifinal mot Ollie Potter, ett brunbälte från BKK. Ollie öppnade aggressivt och explosivt, men i slutet på ronden har matchen vänt och Simon har lyckats sätta press på sin motståndare . Matchen får en förlängning och Simon fortsatte att driva ut sin motståndare gång på gång och Ollie orkade inte svara. Vinst på domlsut.
 
I finalen väntade Aleksandras Andrejeval, ett svartbälte från Litauen. Aleksandras öppnade aggressivt med snabba kombinationer. Simon svarar med att sätta några välplacerade slag som gav effekt direkt och efter 1 minut kom den första wazarin på kage tskui. Direkt efter upprepar Simon samma attack och sätter två tunga kage tsuki på samma ställe och Aleksandras får nog.
Ippon och vinst till Simon