Austria Open är åter igång efter förra årets tillfälliga uppehåll. Det är en stor tävling. I år deltog drygt 200 tävlanden från 9 länder totalt.  majoriteten är juniorer, barn och cadetter, men det finns även de vanliga seniorklasser, plus novice-klasser och en +35 år klass.
Länderna som deltar är främst de som ligger geografiskt i närheten av Österrike. Polen var där med ett jätte team. Andra länder som deltog var Ungern, Kroatien, Tyskland, Tjeckien, Ukraina och Österrike förstås. Lite ovanligare var det, att Georgien var där med nästan hela sitt landslag. Kanske har förberedelserna startat redan inför EM 2016 som skall vara just i Georgien.  Och inte helt oväntat så var de välrepresenterade på prispallen. Det var inte bara Shinkyokushin som deltog, utan även Matsui och Matsushima var på plats och gjorde ett starkt resultat. Dessutom var det överraskande att se att Österrike klarade att utmana Georgien i lättvikten och Tyskland hade några riktigt duktiga fighters.
Från Sverige fanns 9 deltagare på plats.  Vi deltog i klasserna cadett, junior, senior i kumite och junior senior i kata
Austria Open är en av de få Open-tävlingar där kata finns med som tävlings moment. Katan bedöms med poäng istället för direkteliminering i duell.  Och nivån är väldigt blandad. Det finns både glada entusiaster tillsammans toppnamn som ex. Attila Toth, flerfaldig EM vinnare.  Även bedömningarna var blandad, domarna som deltog kom från flera olika organisationer och man kunde ana att det fanns olikheter i bedömnings värderingarna.
Våra seniorer som deltog var paret Edin, Johan och Alicia. De börjar synas allt oftare på de internationella arenorna.  De gjorde bägge en starkt insats i bra konkurrens.  Ju längre de kom i turneringen ju mer uppskattade blev de av domarna  Bägge slutade på tredjeplats.
Våra duktiga och flitiga kata-juniorer, systrarna Pasanen deltog Och som vanligt gjorde de bra ifrån sig. För att slippa tävla mot varandra så ordnade arrangören så att de hamnade i olika grupper. I första omgången bedömdes genomförandet med poängskalan 6-8 och de som kom till final bedömdes med skalan 7-9. Sen slogs totala poängen ihop och vinnare utsågs.
Mi deltog i yngsta klassen för tjejer (födda efter 2000). Hon gjorde katorna taikyoku sono san (grundomgången) och pinan sono ichi (finalen).
Py deltog i klassen kadett flickor (födda 1998-1999). Hon gjorde katorna pinan sono ni (grundomgången) och pinan sono yon (finalen).
Ki deltog i klassen flickor juniorer (födda 1996-1997). Hon gjorde katorna pinan son san (grundomgången) och tsuki no kata (finalen).
För Mis del blev det ingen pallplacering den här gången trots fina kator. För Py och Ki blev det varsin silverplacering.
I den yngre klasserna i kumiten deltog Bollebygd med ett helt team.  Det var en utmaning för dem att möta ungrare och polacker på hög nivå. Lisa Linder tävlade som cadett och gjorde en stark match mot polska Pasławska Roksana men släppte in ett par jodan sparkar och fick se sig besegrad redan i första matchen. Likadant gick det för Kevin Börtner som även han förlorade första matchen på ett liknande sätt mot Ungerska Bence Pantelics.
Bättre gick det för Junior Johansson som inledde med en WO- match. Sen besegrade han Aron Szabo med ett par uchi-sparkar. Men Finalen mot Tysklands Ivan Demanov blev det dock förlust och Junior fick nöja sig med silver.
Silver fick även Fabian Whålin som imponerade denna tävling Hans seger mot Polska Hubert Czerwiński var övertygande.  Och likaså segern över hemmafavoriten Theo Skarnes. Och även i finalen var han oerhört stark.  Så förlusten mot Tamás Rétfalvi från Ungern, på en tveksam jodan-spark kändes lite snopet. Men ett välförtjänt silver  blev det
Tveksam var även den spark som stoppade Viktorija Skoruplyte som tävlade i seniorklassen. Hon mötte i semifinal den välkände Lydia Körmöndi som besegrade alla våra landslagsdamer så sent som i höstas på Kroatiska Öppna. Viktorija gav Lydia en jämn match.  Men Lydia tog tidigt i matchen poäng på en offerspark, där poängen inte var självklar. Men det gav Lydia vinsten och Viktorija en bronsplats.  För att komma till semifinal hade dock Viktorija fått visa vad hon gick för när hon besegrade Polska Monika Wierzbowska i en “kämpamatch”