Svenskt Guld i Europamästerskapen U22 och de svenska framgångarna fortsätter Årets upplaga av U16, U22 och seniorernas öppen viktklass bjöd på mycket drama och flera svenska framgångar, Men det var inte bara medaljer som var positivt Den svenska truppen har vuxit, både vad det gäller antalet deltagare och supportrar Och i år var det ett rekordstort gäng som åkte till Litauen för att se Sverige mäta sig med Europa eliten. Tävlingen hölls i Kaunas och med 230 deltagare totalt hade arrangören en utmaning att få arrangemanget att bli effektivt samtidigt som streamingen och Litauisk TV också skulle bjuda på attraktiv underhållning.Lösningen blev ett lite annorlunda upplägg av turneringen än vad vi är vana vid Med bl.a uppdelning på herr och rdammatcher olika dagar samt katadelen andra dag istället för första tävlingsdagen
Tävlingen fyller 5 år och förändras lite varje år Som vanligt dominerade öst och dessutom färre västeuropeiska länder deltog än vanligt Så konkurrensen var tuffare än någonsin. Litauen behåller försprånget till övriga nationer och självklart var de extra taggade när tävlingen hölls på hemmaplan. Som värdnation i ett EM har man dessutom möjlighet att delta med en extra deltagare i varje viktklass vilket ger dem ännu bättre odds. Ungern fortsätter däremot att tappa mark Polen rör sig lite framåt Men det är nog Georgien och Azerbaijan som är mest framåt även om det mest gäller för de lättare viktklasserna. Att de siktar på att vara i topp då EM hålls i Georgien 2016 är tydligt.
Cadett klassen brukar domineras av Litauen, Ukraina och Polen Sverige har varit blygsamma i den klassen Men i år hade vi 4 deltagare och det är Bollebygd och Uppsala som lyckats få fram dessa
EM för kadetter innebar en och halv minuts ronder och den ovanliga regeln, för oss svenskar, att inga low-kicks var tillåtna. Detta innebar att matcherna fick en mycket aggresiv karaktär där styrka och kondition ofta fällde avgörande över teknik.
Pontus Göthe  vägde in på 71 kilo i klassen 70-75 kg och mötte den betydligt större  Barsehian Karen från Ukraina.  Pontus öppnade med ett antal farliga poängsökande kombinationer men Ukrainaren bröt Pontus attacker effektivt med mae geris och inledde sedan en offensiv som tvingade Pontus att backa och fick se sig förlora på domslut.
Johan Strömer,  som tävlade i klassen -70 kg mötte även han en aggressiv Ukrainare, Paliy Severyn som vann förra årets EM.  Johan lyckades även han att inleda matchen med ett antal kombinationer innan Ukrainaren tog överhanden och slutsegern
Fabian Wåhlin som trots sin ålder får betecknas som veteranen i  U16-laget eftersom han var med redan för ett år sedan i Rumänien mötte hemmafavoriten Griskus Jovydas.  Matchen var extremt jämn och även om litauern i inledningen hade en något högre frekvens , så växte Fabian snabbt in i matchen och svarade med tunga effektiva tekniker. I slutet av matchen inledde Fabian en offensiv och vi förvånades alla då domarna dömde Litauern som segrare.
Lisa Linder, fick ingen match första ronden och mötte i andra omgången israeliska Anna Shchuchinsky. Lisa höll samma intensiva tempo från början till slut och segern var ett faktum. I semifinalen mötte hon Aiste Tatarunaite från Litauen. Matchen blev mycket jämn och även förlängningen höll samma tempo innan Lisa till sist släppte in en jodan mawash. Brons till Lisa och Sveriges första medalj någonsin i U16!
I klassen U22 deltog Sverige med 6 deltagare, varav en var debutant
Stefan Chervenko tävlade i -70 kg och var först upp på mattan. Hans motståndare, George Suciu från Rumänien har vunnit över Milad och Christoffer tidigare och är en svår motståndare För svår även för Stefan, skulle det visa dig. George specialitet är att kunna lägga i en högre växel i rondens sista 20 sek.  I första ronden kunde han inte få till det då Stefan attackerade aggressivt och dominerade periodvis, men förlängningens slutskede gjorde George det han är bäst på.  Stefan svarade bra, men backade och var aningen passivare,  inte mycket,  men det räckte tyckte domarna. Tråkig inledning för svenskarna, med det skulle bli bättre
Christoffer Sjölund tävlar i samma klass och mötte den betydligt längre polacken Domenik Parol i sin första match. Taktiken blev att hålls sig rörlig och attackera kraftfullt Matchen blev jämn och det var omöjligt för domarna att utse en vinnare i första ronden. Avgörande kom i stället i inledningen av andra ronden, då Christoffer placerar en krok perfekt och vinner på Ippon.
Andra matchen blev mot Ukrainarna Andriy Ilenko. En mycket aggressiv och hårtslående fighter. Han tog tidigt kommandot i matchen och Christoffer hade fullt upp med att ge igen.  I en sekvens pressas Christoffer av mattan och efter att domarna brutit matchen slår Andriy ett sista slag i mellangärdet som sänker Christoffer.  Det blir domardiskussion, men till sist döms poängen bort och ersätts av en varning. Efter den episoden blev matchen annorlunda, det blev mycket krigarhjärta från bägge deltagarna och Christoffer imponerade stort i sin beslutsamhet i matchen. Men till sist blev det tyvärr ändå vinst för Ukraina.
Som nybliven juniormästare hade Milad Ziyafatalla en utmaningnär han nu ställdes upp på ett senior-EM. En utmaning som han tog med bravur. Han startar sin första match i andra omgången där mötte han Adrian Hernadez från Spanien. Milad öppnade hårt med både farliga jodan sparkar och hårda slag. Motståndaren gick snabbt över till defensiv och Milad som arbetade med mycket slag mot  magen fick arbeta tämligen ostört.  Seger till Sverige efter första ronden. I andra omgången mötte han Stupets Ihor från Ukraina.  Milad hade nu bytt taktik för att spara sin vänster hand och överröste Ihor med sparkar.  Även här behövdes bara en rond för att domarna skulle ge Milad segern. Tyvärr innebar en skadad fot i andra matchen att dagen var över för Milad som fick lämna WO i semifinalen, en ett väl värt brons till Sverige o Milad blev resultatet.
I mellanvikten – 80 kg, slapp Rasmus Bergström match i första omgången. Och i andra omgången mötte han samme Litauer som han besegrade på Swedish Open. Rsultatet blev detsamma denna gång fast på ett annat sätt. Nu var det de hårda slagen som bröt ner Herkus Matiukas successivt.  Det krävdes en förlängning, men sen var Rasmus klar för semifinal. Motståndaren där hette Mitchell de Bont och var från Holland Han hade haft en tuff väg till semifinalen och var redan sargad när han gick upp för att möta Rasmus. Så det tog inte mer än 20 sek förrän han hade fått nog och Rasmus var i final som gick mot Georgiern Lasha Ozbetelkashvili. Det förväntades bli en riktig krigarmatch, då Georgien har ett rykte av att vara tuffa. Och matchen startade tufft, men tog snabbt slut. Ett par otillåtna slag i ansiktet fick Georgiern att ramla ner på golvet Och efter läkarundersökning tog domarna beslutat att avbryta matchen och diska Rasmus. Tråkig avslutning på en fantastisk tävlingsinsats av Rasmus. Ett svenskt silver är ändock ett väldigt roligt resultat.
Viktorija Skoupskyte deltog för första gången i sådana här sammanhang och gjorde det på ett bra sätt. I damernas + 65 kg klass fick hon möta Karolina Darconova från Litauen, som var betydligt mindre, men hade slog som hon var dubbelt så tung. det blev en jämn första rond, Och i förlängningen lade Karolina i en extra växel som höll på att avgöra matchen. Men en slutspurt från Viktorija gav henne segern med minsta möjliga marginal. I semifinalen mötte hon Lagno Svitlana från Ukraina, som bjöd på tufft motstånd. Även den matchen blev tuff och jämn och verkade gå förlorad. Men Viktorija gjorde ännu en kraftansträngning och domarrösterna föll till hennes favör efter en förlängning. I finalen blev dock motståndet för stort. Brigita Gustaityte visade tidigt att hon inte tänkte förlora. Två, något tveksamma, wasari gav henne segern redan i första ronden. Och Viktorija blev något otippad silvermedaljör i sin debut.
Sen två år bakåt har U22 också haft en öppen viktklass för alla seniorer oavsett ålder. Nytt för i år var att antagningsreglerna var ändrade så att fler kan vara med. Ursprungligen var det max 2 herr/dam deltagare per land. Nyheten i år var att även tidigare EM medaljörer kunde delta oavsett vilket nationalitet de hade. Det innebar ex. att Litauen hade 7 deltagare med, Rumänien och Polen 4 och de flesta andra länder 1 eller 2. Sverige tillhörde den kategorin. vi deltog på en på herr- och en på damsidan. Bägge har tävlingsrutin, men var nya i denna tävlingsklass .
Sara Hägge fick möta en av världens absolut bästa fighters. Inga Mikstaite från Litauen är duktig på att göra offersparkar, något som Sara blev obehagligt medveten om. Tidigt i ronden prickar Inga in en av hennes berömda sparkar och Sara går ner för räkning. Matchen är över, innan den har börjat.
Simon Pålsson fick en personlig utmaning, när han skulle möta samma fighter, som hade knockat honom på EM 2012.  Skulle det bli revansch eller upprepning? Det blev nåt mitt emellan.  Simon försökte fightas på kort avstånd så att Andrius Draugelis inte skulle få utrymme för sina snabba sparkar. Taktiken fungerade och i slutat på ronden ökade Simon tempot och det såg ut som han skulle kunna vinna. Men domarna tyckte oavgjort och i förlängningen orkade inte en tröttare Simon göra om bedriften, så domarna beslöt sig för att ge segern till Andrius.
Kata tävlingen var annorlunda i år på fler sätt dels hölls den dag två, istället för dag ett. Vilket upprörde några som hade anmält sig i både kumite och kata. Men den stora nyheten var att det gamla poängsystemet var utbytt mot flaggsystem. Där två deltagare tävlar mot varandra och förloraren blir utslagen på samma sätt som kumiten gör idag. För oss svenskar var det ingen stor nyhet, då vi tävlar under liknade tävlingssystem idag redan. Men för många andra var det en stor förändring. Trots den stora förändringen, så fungerade det utan större missöden.
Sverige hade bara en deltagare med i kata. Chalita Andersson har sen tidigare fina meriter och en Junior-Europamästar-titel bl.a. Men som senior har det inte gått fullt lika bra, men i år var hon återigen längst upp på pallen. Vägen till final var genom att besegra Gintare Mikalajjunaite från Litauen med Saiha och Henrietta Marmarosi från Ungern med Geksai dai. I semifinal vann hon över Paula Malikowska med katan Seienchin .Och i finalen gav Kanku-dai henne segern över Ungerskan Dora Magyari

Och Sverige fick återigen en guldmedaljör i dam-kata.

Slutresultatet för Sverige detta U22 blev 1 guld, 2 silver och två brons. En otrolig bedrift om man börjar jämföra med tidigare meriter. Att dessutom ha 4 st deltagare med i cadett-klassen vittnar om en positiv utveckling och en bedrift i sig själv.